Google Performance Summit 2016. i nadolazeće mogućnosti Google AdWordsa

Google Performance Summit 2016. i nadolazeće mogućnosti Google AdWordsa
| Martin Novak

Krajem prošlog mjeseca održana je globalna Google Performance Summit konferencija na kojoj je Google predstavio nadolazeće novosti vezane uz Google AdWords i ostale Google alate i usluge.

Znajući koliko vam je važan Google AdWords kao marketinški alat, o kojemu smo pisali više puta na našem blogu, koristimo i ovu priliku dati vam „heads up“ oko novosti.

Glavni naglasak konferencije bio je na mobilnom oglašavanju, budući da se više pretraga događa na mobilnim uređajima (pametnim telefonima) nego na stolnim i prijenosnim računalima (na globalnoj razini). Sukladno tome, Google AdWords i Google Analytics doživjet će potpuni redizajn koji će biti prilagođen „mobilnom“ svijetu (mobile-first world). Prema tome, pitanje koje treba postaviti više nije „da li ulagati u mobilni marketing?“ već „kako ulagati u mobilni marketing?“. S obzirom da je za većinu korisnika mobilni telefon prvo što uzimamo u ruke ujutro i posljednje što odlažemo prije spavanja, brandovi imaju više mogućnosti za povezivanje sa korisnicima nego ikad do sad. Pri tome treba prepoznati prave trenutke koji predstavljaju najbolju priliku za povezivanje sa vašim korisnicima. Google te trenutke zove „micro moments“ a oni nastupaju kada korisnik uzima svoj mobilni telefon jer želi nešto znati, negdje ići, nešto učiniti ili nešto kupiti (I want to know, I want to go, I want to do, I want to buy). Svaki od ovih trenutaka predstavlja potencijalnu priliku da se povežemo s korisnikom, odnosno da mu se prikaže pravi oglas u pravom trenutku i na pravom mjestu. Kvalitetna mobilna kampanja može podići vašu online, ali i offline prodaju (promet korisnika koji posjećuju vašu fizičku poslovnicu, ukoliko ona postoji). Obratite pažnju na sliku koja pokazuje kako se ponašaju mobilne pretrage koje su povezane sa lokacijom:

 

Mobilne pretrage - Google Performance Summit

 

Neke od glavnih promjena koje će Google AdWords doživjeti su:

1. Nove mogućnosti licitiranja po vrsti uređaja (mobile, tablet i desktop) koje nam daju potpunu kontrolu pri izradi kampanja za svaki uređaj i veću fleksibilnost kod postavljanja licitacija za svaki uređaj. Trenutna situacija je takva da se osnovni bid postavlja isključivo na desktop razini, dok se za mobilne uređaje može postaviti prilagođeni bid u postotnom iznosu osnovnog bida (od -100% do +300%). Osim toga Google trenutno desktop i tablet uređaje tretira kao jedan uređaj, te nije moguće odvajanje i prilagođeno licitiranje za svaki od tih uređaja. Prema tome, novost se odnosi na to da će biti moguće odabrati jedan od 3 uređaja (anchor) na razini kojeg se mogu postaviti osnovne licitacije, dok se za preostala 2 uređaja mogu postaviti prilagođene licitacije od -100% do +900%.

2. Prošireni oglasi na Google search mreži. Trenutno oglasi sadrže jednu liniju naslova od 25 znakova i dvije opisne linije od po 35 znakova što čini maksimalno 95 znakova. Novi oglasi nude čak 2 linije naslova od po 30 znakova i jednu dugu opisnu liniju od 80 znakova što čini maksimalno 140 znakova. To znači da novi oglasi omogućuju do 50% više teksta u oglasima kako bi se dodatno naglasile razne pogodnosti. Mala promjena događa se i u display URL-u, koji će sada automatski „izvući“ domenu i omogućiti dodavanje dvije dodatne stavke putanje od po 15 znakova. Rana testiranja su pokazala da takvi tekstualni oglasi povećavaju klikovni postotak (CTR) do 20%. Ovo je ujedno i najveća promjena tekstualnih oglasa u zadnjih 15 godina, odnosno od samog lansiranja Google AdWordsa. Na slici ispod možete vidjeti primjer starih i novih oglasa, te kako će prošireni oglasi izgledati u AdWords sučelju.

Usporedba - Google Performance Summit

AdWords sucelje - Google Performance Summit

3. Responzivni Google display (GDN) oglasi. Takvi će se oglasi automatski prilagoditi bilo kojoj web stranici ili aplikaciji GDN-a bez obzira na kojem ih uređaju gledali, dok će stari tekstualni oglasi dobiti opciju dodavanja slike. To će oglase bolje uklopiti u sam sadržaj web stranice i dati im „native feel“. Sve što treba napraviti za izradu takvih oglasa je dostaviti naslov, opis, sliku i URL iz čega će Google automatski izraditi oglase koji će ujedno biti pogodni za prikazivanje na svim vrstama uređaja. Ovo će znatno srezati troškove i vrijeme za izradu dediciranih bannera u svim potrebnim dimenzijama.

4. Potpuni redizajn AdWords sučelja koji će nam pokazivati najrelevantnije informacije na intuitivan način i omogućiti nam da pravovremeno na njih reagiramo. Naglasak novog AdWords sučelja bit će na jednostavnosti (minimalistički dizajn uz razne grafičke prikaze), preglednosti i brzini. Možemo pretpostaviti da će to dugoročno rezultirati većom produktivnošću, a time i kvalitetnijim kampanjama. Na slici ispod vidimo primjer grafa segmentiranog po vrsti uređaja.

 

AdWords redesign graph - Google Performance Summit

 

Osim Google AdWordsa, brojne promjene će doživjeti i ostale Google usluge/alati, kao što su Google Analytics, Google Maps i YouTube. Ukoliko vas zanimaju detaljnije informacije o tim uslugama, možete pogledati cijeli „Google Performance Summit“ na Youtube-u:

Sada se sigurno pitate kada će ove promjene biti implementirane, odnosno stupiti na snagu? Google kaže da će u periodu od 12 do 18 mjeseci postupno uvoditi nove promjene određenom broju malih i velikih oglašivača za potrebe testiranja i dobivanje povratnih informacija o mogućnostima koje upotrebljavaju. Konačni cilj je da sve promjene budu implementirane u potpunosti do konca 2017. godine. U svakom slučaju, željno iščekujemo nove mogućnosti AdWords sučelja kako bi našim klijentima ponudili što kvalitetnije usluge oglašavanja ovom – već dulje vrijeme najpopularnijom opcijom online promocije.

Martin Novak

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka