AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi
Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM?

AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u AdWords sučelje, nakon čega ste kreirali novu publiku, koju zatim možete koristiti za ciljano prikazivanje vaših oglasa.

 

AdWords Customer Match (CRM) – slika 2

 

Kada su ti korisnici logirani u njihov Google account, možete im prikazivati oglase na Google tražilici, YouTube-u ili Gmail-u. Uzmite u obzir da prilikom izrade vaše customer match publike postoji jedna caka – moguće je ciljati samo one korisnike čije su e-mail adrese povezane sa Google računom. To ne znači da se u obzir uzimaju samo gmail adrese (iako one čine većinu), nego i e-mail adrese ostalih domena koje su povezane sa nekim google računom. Istraživanja pokazuju da ovaj postotak iznosi oko 50% svih korisnika na listi (ovisno o industriji i nekim drugim faktorima može varirati od 30%, pa do preko 70%). Npr. istraživanje wordstreama je pokazalo da je veći broj e-mail adresa pridružen nekom google računu nego facebooku.

 

AdWords Customer Match (CRM) – slika 5AdWords Customer Match (CRM) – slika 4AdWords Customer Match (CRM) – slika 3

 

Važno je napomenuti da se mora zadovoljiti određeni minumim e-mail adresa koje treba uploadati u sučelje kako bi mogli izraditi CRM publiku, a on iznosi 1.000 adresa. Ipak, vrijedi pravilo: što više, to bolje, pa je preporučeni minimum 10.000 e-mail adresa. Customer match kampanje najčešće postižu bolje parametre i veću stopu konverzija (conversion rate) u odnosu na ostale vrste kampanje, s obzirom da su ti korisnici već pokazali interes za vaše proizvode ili usluge (uglavnom su upoznati sa onim što nudite).

Trajanje članstva CRM liste

Treba imati na umu da je trajanje članstva korisnika u CRM listama po defaultu neograničeno (ali se može ručno ograničiti prilikom izrade liste), za razliku od ostalih remarketing lista koje najčešće imaju članstvo od 30 (default) pa do maksimalnih 540 dana (ručno). To znači da korisniku koji je na remarketing listi od 30 dana, ne možete više prikazivati oglase nakon isteka članstva, dok onome koji je na CRM listi, to možete bez ograničenja. Upravo zbog toga treba biti oprezan kome se i koliko često oglasi prikazuju. Ovdje treba obratiti pažnju na trajanje kampanje i na frekvenciju prikazivanja oglasa.

Ažuriranje CRM liste

S obzirom da korisnici u bilo kojem trenutku mogu raskinuti pretplatu (unsubscribe) ili ste u međuvremeno prikupili nove korisnike, povremeno treba ažurirati i CRM listu, kako bi uključili nove i izbacili one koji ne žele dobivati naše oglase. Lista se može ažurirati na jedan od 3 načina:

  • Učitavanjem kompletno nove liste preko postojeće (nova lista zamjenjuje postojeću),
  • Izmjenom postojeće liste korištenjem AdWords API funkcija,
  • Ručnim dodavanjem ili uklanjanjem konkretnih e-mail adresa.

Kako se izrađuje CRM lista?

 

AdWords Customer Match (CRM) – slika 6

 

Kako bi izradili novi CRM popis, kliknite na „Bibilioteku za dijeljenje“ (shared library) te zatim na „Publiku“ (audiences). Tu kliknite na „izradu novog popisa za osmišljavanje strategije“ (create new remarketing list) i zatim odaberite „korisnička e-pošta“ (customer e-mails). Zatim morate dodijeliti naziv vašoj publici i nakon toga učitati popis vaših e-mail adresa. Datoteka mora biti u .csv formatu i ne smije biti veća od 5 GB. E-mail adrese moraju biti razdvojene novom linijom ili zarezom (line break or comma) a nikako razmakom ili točka-zarezom (space or semicolon). Nakon uploada vaše liste, možete krenuti s izradom vaše kampanje. Može proći do 12 sati kako bi vaša kampanje krenula sa posluživanjem oglasa. Potom imate na raspolaganju 3 vrste kampanja: YouTube (online video kampanje), Gmail (GSP odnosno Google Sponsored Promotions kampanje) te Search (oglasi na Google tražilici). Nakon pokretanja vaše CRM kampanje, preporučljivo je izuzeti CRM korisnike iz vaših ostalih kampanja, jer u suprotnom postoji mogućnost da neke od korisnika ciljate sa obje kampanje.

Izrada slične publike (similar audiences)

 

AdWords Customer Match (CRM) – slika 7

 

Nakon izrade CRM publike imate opciju izrade „slične publike“. AdWords sličnu publiku određuje na temelju vaše postojeće publike, odnosno traži korisnike čiji su interesi i karakteristike slične korisnicima koji su na vašoj listi. To vam omogućuje targetiranje dodatnih, novih korisnika koji bi mogli biti zainteresirani za vaše proizvode i usluge. Osvježavanjem i promjenom vaše izvorne CRM liste automatski se ažurira i lista slične publike. Osim toga, lista slične publike automatski uklanja korisnike koji se već nalaze na vašoj CRM listi, kako ne biste iste korisnike ciljali preko obje kampanje. Preporučeno je izraditi posebnu kampanju za ciljanje slične publike, te vidjeti kakav je odnos parametara i konverzija te kampanje u odnosu na CRM kampanju i ostale kampanje iz vašeg računa.

Ukoliko ste kroz vaše poslovanje uspjeli prikupiti dovoljno velik broj e-mail adresa, i zainteresirani ste za ovu vrstu kampanje, svakako nam se obratite.

 

*Naslovna slika – AdWords Customer Match – targetiranje po email listi – preuzeta sa https://1seo.com
*AdWords Customer Match (CRM) – slika 2 – preuzeta sa http://insights.marinsoftware.com
*AdWords Customer Match (CRM) – slike 3, 4, 5 – preuzete sa http://www.conceptgroup.com

Martin Novak

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Google AdWords drafts & experiments

Google AdWords drafts & experiments

Razina složenosti članka: za početnike
| Martin Novak

Ukoliko se bavite online marketingom, sigurno ste dobro upoznati s važnostima testiranja. Testiranje vam pomaže da odredite najbolje solucije za pojedinačne metode marketinga. U okviru Google AdWordsa, to nam je omogućeno preko opcije „drafts & experiments“ (skice i eksperimenti u hrvatskom sučelju). ‘Ajmo prije svega ukratko objasniti što je to draft ili skica. Draft nam […]

Google AdWords proširenje cijena

Google AdWords proširenje cijena (Price ekstenzija)

Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Već smo pisali o proširenim Google AdWords oglasima. No ne treba miješati proširene AdWords oglase s proširenjima AdWords oglasa. Komplicirano? Nimalo. Dobro, možda malo jest… 🙂 Ali zato smo tu da pojasnimo. Ovom ćemo prilikom razjasniti što je proširenje cijena (price ekstenzija) u Google AdWords oglasima. Što je proširenje cijena u AdWords oglasima? Proširenje cijena […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Prikaži više članaka