Google AdWords skripte

Google AdWords Scripts
| Nikola Slonja

U ovom ćemo se članku osvrnuti na Google AdWords skripte, alat koji pomaže automatizaciji zadataka u provedbi Google AdWords oglašavanja, putem programiranja.

 

Čemu služe AdWords skripte?

AdWords skripte pružaju način da programski kontrolirate podatke programa AdWords pomoću jednostavnog JavaScript programa u IDE sučelju. IDE ili integrirano razvojno okruženje predstavlja set integriranih alata za razvoj softvera, koji pruža programski način za pristup AdWords podacima.

Pomoću skripti možete automatizirati uobičajene radnje ili stupiti u interakciju s vanjskim podacima za AdWords račune. Da bi skripte bile funkcionalne potrebno je napisati kod u JavaScript programu, koristeći ugrađen IDE koji je dostupan direktno u AdWords korisničkom sučelju. Tada je potrebno pokrenuti kod u samom korisničkom sučelju.

Zahtjevi za rad s Adwords skriptama su vrlo niski. Osim osnovnog poznavanja rada JavaScript programa potreban je još samo Google AdWords račun.

 

Najvažnije sposobnosti

Najvažnije sposobnosti AdWords skripti su podrška svim osnovnim elementima upravljanja kampanjom i izvještavanjem, te podrška specifičnim tipovima programskog sučelja aplikacije (Google Adwords API) kao što su, primjerice, oglasni parametri (Ad params) koji omogućuju dinamično ažuriranje numeričkih informacija u oglasu, bez potrebe da se oglas ponovno šalje na pregled. Tu je još i podrška novim dodacima u Google API-ju, uključujući i Oznake.

Glavna prednost AdWords skripti je u tome što su one jednostavniji i intuitivniji uvod u programiranje i automatizaciju Google korisničkog računa.

 

Normalan i pregledni način

Skripte se mogu pokrenuti na normalan i pregledni način. U preglednom načinu AdWords skripte samo pokazuju popis promjena koje se mogu primijeniti u Google računima, ali se te promjene još uvijek ne izvrše. Umjesto toga, izvršenje skripte u preglednom načinu pokazuje promjene koje bi bile napravljene u slučaju da je skripta operativno izvršila promjene.

Nakon pregleda i potencijalno zadovoljavajućeg učinka skripte, može se pokrenuti izvršavanje promjena uživo. Izvršavanje promjena može se i zakazati za kasniji datum. Pregledni način vrlo je važna  značajka, jer omogućuje razvoj i ispravljanje skripte bez brige o pogrešnim promjenama. Pregledni način je u ovom trenutku značajka je jedinstvena za AdWords sustav. Pozivi prema ostalim uslugama nastavit će se kao i obično: ukoliko skripta šalje e-poštu, bit će poslana bez obzira da li je skripta pregledana ili izvršena, dok će proračunske tablice biti  ažurirane u oba scenarija.

U normalnom načinu AdWords skripte se pokreću i primjenjuju osnovne modifikacije na računima.

AdWords skripte je moguće podesiti da se pokreću periodično, kao i da izvode automatizirane dnevne poslove čišćenja, održavanja ili nadgledavanja. AdWords skripte je moguće povezati s vanjskim podatkovnim izvorima kao što su Google Drive ili Google proračunske tablice s ciljem slanja i dijeljenja podataka s drugim osobama u poslovnoj organizaciji.

 

Google AdWords skripte - kako kreirati novu skriptu

 

Najčešće upotrebe AdWords skripti

Adwords skripte se mogu koristiti kao brzi jednokratni alat za rješavanje zadataka kao što su, primjerice, promjena svih naziva kampanja unutar korisničkog računa, ili, pak, ažuriranje cjenkanja za ključne riječi. Skripte se, nadalje, mogu koristiti za visoko prilagođeno izvješćivanje, kao i za slanje na Google Spreadsheets ili na Google Drive. AdWords skripte se također mogu koristiti za nadgledanje računa i reagiranje na upozorenja. Skripte se mogu podesiti da šalju korisniku e-mail u slučaju nepravilnosti. Mogu poslužiti i za izvođenje radnji kao odgovor na vanjske „okidače“, pa se tako oglasi mogu pauzirati automatski, kao i cijele kampanje, ukoliko određeni kriterij nadmaši očekivani rezultat.  Još jedna od vrlo čestih upotreba AdWords skripti je korištenje oglasnih parametara u kampanji.

Skripte ne zahtijevaju nužno uobičajen pristup AdWords sučelju, obzirom da se mogu izvršavati i kada korisnik nije prijavljen u sustav. Zakazane skripte se pokreću povremeno, bez obzira na to da li je korisnik u tom trenutku prijavljen. Također, izvršenje AdWords skripti može trajati do 30 minuta. U tom vremenu korisnik se može odjaviti iz programa AdWords prije dovršetka izvršenja skripte, što neće utjecati na samo izvršenje.

U principu, skripte su nezavisni entiteti koji poduzimaju radnje u ime korisnika.

 

Greške i upozorenja

AdWords skripte izvršavaju se na način pokušaja dosezanja cilja: pokušavaju izmijeniti AdWords podatke, ali ako neka promjena nije uspješna, skripta ga bilježi u zapisnik promjena i nastavlja s izvršenjem. AdWords skripta bilježi upozorenja kada je prekoračena jedna od kvota. Izvođenje skripte će se nastaviti, ali strogo se preporuča pažljivo pregledavanje svih upozorenja.

Ukoliko imate ikakvih pitanja u svezi Google AdWords skripti, kontaktirajte nas s povjerenjem.

 

*Slika Google AdWords Scripts preuzeta preko https://goo.gl/JedV8x

*Slika Google AdWords skripte – kako kreirati novu skriptu preuzeta preko https://goo.gl/p6QNIX

Nikola Slonja

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Google AdWords drafts & experiments

Google AdWords drafts & experiments

Razina složenosti članka: za početnike
| Martin Novak

Ukoliko se bavite online marketingom, sigurno ste dobro upoznati s važnostima testiranja. Testiranje vam pomaže da odredite najbolje solucije za pojedinačne metode marketinga. U okviru Google AdWordsa, to nam je omogućeno preko opcije „drafts & experiments“ (skice i eksperimenti u hrvatskom sučelju). ‘Ajmo prije svega ukratko objasniti što je to draft ili skica. Draft nam […]

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Google AdWords proširenje cijena

Google AdWords proširenje cijena (Price ekstenzija)

Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Već smo pisali o proširenim Google AdWords oglasima. No ne treba miješati proširene AdWords oglase s proširenjima AdWords oglasa. Komplicirano? Nimalo. Dobro, možda malo jest… 🙂 Ali zato smo tu da pojasnimo. Ovom ćemo prilikom razjasniti što je proširenje cijena (price ekstenzija) u Google AdWords oglasima. Što je proširenje cijena u AdWords oglasima? Proširenje cijena […]

Prikaži više članaka