GSP oglasi (Gmail Sponsored Promotions)

Pay per Click
| KG Media

GSP oglasi (Gmail Sponsored Promotions), odnosno Gmail oglasi dodatni su način oglašavanja kroz AdWords platformu koji omogućuju ciljanje korisnika s Gmail adresama. Gmail mjesečno ima oko 1 milijardu aktivnih korisnika. Dakle, 1 od 7 osoba u svijetu koristi Gmail. Naučite o prednostima oglašavanja na Gmail platformi, te promovirajte svoje usluge i proizvode postojećim i potencijalnim korisnicima koji je koriste.

Gdje se izrađuju Gmail oglasi?

AdWords sučelje u svojoj galeriji oglasa daje mogućnost jednostavne izrade Gmail oglasa. Oglasi se mogu zasebno kreirati izvan AdWordsa te se prenesu u sučelje.

Gdje se prikazuju Gmail oglasi?

U kartici promocije na Gmail platformi. Prvenstveno se pojavljuju u collapsed (smanjenom) obliku.

Kakva je cijena kod oglašavanja Gmail oglasima?

Cijena oglasa funkcionira kao i kod ostalih AdWords oglasa na prikazivačkoj mreži. Plaćate samo kada korisnik klikne na collapsedoblik Gmail oglasa u kartici promocije unutar Gmail platforme. Nakon što je korisnik kliknuo na collapsed oglas pojavljuje seexpanded (prošireni) oblik oglasa. Nakon što se oglas proširi, svi klikovi na expanded varijantu oglasa su besplatni. Klik na Gmail oglas funkcionira po principu CPC licitiranja.

Kakvi oblici Gmail oglasa postoje?

Prvotni oblik je tzv. collapsed oglas (Slika 1) koji daje informacije o nazivu oglašivača, predmetu oglašavanja (usluga, proizvod) i njihov kratki opis.

Slika 1. Primjer collapsed Gmail oglasa

Slika 2. Expanded oblik Gmail oglasa

Nakon što korisnik klikne na oglas, pojavljuje se expanded oblik (Slika 2) = prošireni format oglasa u obliku e-mail poruke. Može sadržavati više tekstualnih i slikovnih informacija o oglašavanom predmetu ili usluzi. Takav oblik oglasa korisnika dovodi u interakcijsku poziciju, a više o tome pročitajte u sljedećem poglavlju.

Koje mogućnosti imaju korisnici s Gmail oglasima?

Nakon što je korisnik kliknuo na oglas pružaju mu se tri mogućnosti. Prva je sačuvati oglas u primarnoj kartici Gmail platforme (inbox). Mogu kliknuti na gumb Spremi u inbox ili kliknuti na ikonicu zvjezdice u gornjem desnom kutu expanded oglasa. Druga opcija je mogućnost prosljeđivanja expanded oglasa prijateljima u obliku e-mail poruke. Treća opcija je ona koju oglašivač želi izbjeći – odbacivanje oglasa.

Kako bi Gmail oglas trebao izgledati?

Kako bi ga korisnici prije svega uočili, a zatim i sačuvali ili proslijedili prijateljima, važno je da oglas reflektira uslugu ili proizvod koji se oglašavaju. Posebni utjecaj imaju boje u oglasu, call-to-action gumb kojeg koristimo kako bi korisnike motivirali na određenu radnju, naslov i kratki opis oglasa kojeg korisnici vide i bez klika na sam oglas. Preporuka je da oglas sadrži određene popuste ili posebne ponude, te snažan poziv na radnju (eng. call-to-action).

Ovisno o predmetu oglašavanja, AdWords u galeriji oglasa nudi nekoliko predložaka za izradu Gmail oglasa (Slika 3).

  • Predložak za sliku oglašava jedan predmet koristeći samo sliku u expanded oglasu
  • Predložak za jednu promociju sadrži tekstualne informacije o oglašavanom predmetu, zajedno sa slikom i call-to-action gumbom na koju korisnik može kliknuti što ga dovodi do odredišne stranice koju oglašivač želi promovirati (npr. web stranica određenog proizvoda ili usluge, ili YouTube kanal)
  • Predložak za više proizvoda sličan je predlošku za jednu promociju, samo što nema tekstualne informacije, ali ima opciju oglašavanja više proizvoda ili usluga unutar jednog Gmail oglasa. Ovakav predložak koristan je za oglašivače koji u svojoj ponudi imaju više asortimana proizvoda.
  • Predložak za katalog korisnicima daje najviše informacija. Sadrži slike više proizvoda ili usluga, tekstualne informacije i call-to-action gumb.
  • Prijenos prilagođenog HTML-a u Gmailu omogućuje izradu oglasa izvan AdWords galerije oglasa, te njegov jednostavni prijenos (u HTML obliku) u AdWords sučelje.
AdWords predlošci za izradu Gmail oglasa - GSP oglasi

Slika 3. AdWords predlošci za izradu Gmail oglasa

Gmail oglasi na mobilnim uređajima

Gmail oglasi se različito prikazuju na računalima i na mobilnim uređajima. Kada se Gmail oglasi kreiraju u AdWords sučelju ili se u finalnoj verziji prenesu u sučelje, AdWords ih optimizira na način da ih prilagodi formatu uređaja na kojem se prikazuju.

Mjerenje rezultata Gmail oglasa

Osim već navedenih akcija koje korisnik može napraviti kada mu se prikaže Gmail oglas, postoje još 3 interakcije s oglasom koje su besplatne i mjerljive.

  • Slanje ispunjenog obrasca mjeri broj ispunjenih obrazaca koji su uključeni u Gmail oglasu.
  • Pregled video prikaza mjeri broj pregledanih videa u Gmail oglasu.
  • Klik na poziv mjeri koliko puta su korisnici kliknuli na oglas u cilju telefonskog poziva prema oglašivaču.

Ukoliko se želite oglašavati na Gmail-u i dohvatiti korisnike koji ga koriste, slobodno nam se javite 🙂

Izvor – http://www.theverge.com/2016/2/1/10889492/gmail-1-billion-google-alphabet

Slika 1. & 2.: http://www.ppchero.com/your-guide-to-setting-up-gmail-ads/

KG Media

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Bing

Još ne oglašavate na tražilici Bing? Pa zašto, pobogu?

| Saša Petković

Kratko o Bingu Bing je Internet tražilica (ne, Google ipak nije jedini 🙂 ) koju je razvio Microsoft prije nekih 7 godina. Prije Binga, Microsoft je na tržište plasirao tražilice MSN search, Windows Live Search te, kasnije, Live Search. Bingov algoritam se dijelom koristi i od strane poznate tražilice Yahoo! Search.     Na globalnom […]

Vizualni aspekt oglašavanja

| Marko Gogić

Kada govorimo o marketingu i njegovoj osnovnoj zadaći – privlačenju pozornosti korisnika – vizualni aspekt oglašavanja možemo svesti na poznati klišej – slika govori tisuću riječi! Pozornost korisnika krhka je stvar. Teško je ostvariti je, a još teže zadržati. Traje kratko i zbog toga je potrebno iskoristiti je maksimalno. Zbog modernog stila života, rijetko tko […]

Google-Shopping

Google Shopping

| Antonios Ivan Karalazos

Jeste li spremni za novo Shopping iskustvo? Uzbudljivo je razdoblje za web-trgovce. Raznih online kanala, novih načina dosega i ciljanja potencijalnih kupaca svakim danom je sve više. Konkurencija je žestoka, a očekivanja kupaca za nova i uzbudljiva shopping iskustva rastu. Mogućnost certificiranja za Google Shopping daje naznake da bi ovaj format oglasa u bližoj budućnosti […]

Prikaži više članaka