AdWords remarketing

AdWords remarketing
| Nikola Slonja

Što je remarketing?

Remarketing (koji se još katkad naziva i retargeting) omogućuje prikazivanje oglasa posjetiteljima koji su već posjetili web-lokaciju (ili koristili mobilnu aplikaciju) koja se oglašava. Kad posjetitelji napuste web-lokaciju bez konverzije, remarketing služi za njihovo ponovno povezivanje s web-lokacijom, i to prikazivanjem relevantnih oglasa na različitim platformama i uređajima.

Prednosti remarketinga

Najvažnije prednosti remarketinga: pristup korisnicima u trenucima kada je najvjerojatnije da će kupiti proizvod ili uslugu – dostupna je opcija dosezanja korisnika nakon što su stupili u interakciju s tvrtkom. To može biti u trenucima kada pretražuju  proizvod, posjećuju druge web stranice i upotrebljavaju mobilne aplikacije. AdWords remarketing pruža pravovremene dodirne točke za poticanje posjeta klijenata na web stranicu i aplikaciju, u momentu kada su najangažiraniji.

Uz pristup ljudima, stvaranje popisa prilagođenih ciljevima oglašavanja, odnosno prilagođavanje popisa za remarketing (više o popisima za remarketing pročitajte u paragrafu ispod) za postizanje specifičnih ciljeva oglašavanja, jedna je od važnijih prednosti. Također, remarketing omogućuje veliki doseg osoba i njihovo dodavanje na popis.  Na popise za remarketing mogu se privući korisnici na svim uređajima dok pregledavaju web stranice i mobilne aplikacije.

Omogućeno je učinkovito određivanje cijena, može se izraditi kampanja za remarketing visokih performansi pomoću automatskih strategija licitiranja kao što su ciljani CPA i ROAS. Oglasi za remarketing se vrlo lako izrađuju, a dostupna će biti i izvješća o izvedbi kampanje, položajima na kojima se oglasi prikazuju, i cijeni koja se plaća.

Popisi za remarketing (remarketing liste)

Popis za remarketing skup je zabilježenih posjetitelja web-lokacije ili korisnika aplikacije u određenom vremenskom razdoblju. Prilikom izrade popisa određuju se pravila za dodavanje korisnika na popis, te se određuje trajanje članstva posjetitelja ili korisnika na popisu.

Korisnici se dodaju na popis za remarketing nekoliko sekundi nakon što posjete web-stranicu s oznakom za remarketing. Kada korisnik posjeti web-stranicu koja sadrži remarketing oznaku, vremenska se oznaka korisnika ažurira, tako da osoba ostaje na popisu onoliko koliko je specificirano u trajanju članstva u sklopu postavki remarketing kampanje.

Ako korisnici posjete više stranica na vašoj web-lokaciji koje sadrže oznake za remarketing, mogu se dodati na više popisa za remarketing.

Nakon izrade popisa, on neće sadržavati posjetitelje ni korisnike. Kako osobe budu posjećivale  web-lokaciju ili upotrebljavale  mobilnu aplikaciju, dodavat će se na popise na temelju pravila koja su postavljena u postavkama.

Razlika između remarketinga na pretraživačkoj i prikazivačkoj mreži

Kampanje na pretraživačkoj mreži upotrebljavaju se za dosezanje korisnika kada im je nešto potrebno, prikazujući oglase na stranici rezultata tražilice. Kada se prikažu rezultati pretraživanja, oglašivači koji se natječu za tu ključnu riječ prikazivat će svoje oglase, obično na vrhu stranice, zajedno sa svim ostalim rezultatima organskog pretraživanja ispod. Ako potencijalni korisnik provodi samo početnu pretragu i posjeti web-lokaciju, možda neće biti spremni za kupnju, ali potrebno je osigurati da oglašivačev oglas ostane na vrhu kada provede daljnja istraživanja. Popis preusmjeravanja iz oglasa za pretraživačku mrežu (RLSA) metoda je ciljanja korisnika koji napuste web-lokaciju bez ostvarivanja konverzije pomoću oznake za ponovno ciljanje koja se postavlja na svaku stranicu web-lokacije. Tada se može ponovno ciljati taj popis publike na stranici s rezultatima tražilice s prilagođenim tekstualnim oglasima s određenim porukama.

AdWords remarketing - primjer

 

Kampanje na prikazivačkoj mreži najviše su usmjerene prema korisnicima koji su u ranijem postupku kupnje („See“ faza iz „See-Think-Do“ procesa), kao i za prepoznavanje robne marke. Kao i RLSA, ciljanje web mjesta putem retargetiranja na prikazivačkoj mreži poslužit će korisnicima koji su već posjetili web-lokaciju, no ti se oglasi prikazuju na drugim web stranicama, a ne na stranicama s rezultatima tražilice.

Odnedavno je moguće prikazivati oglase na pretraživačkoj mreži i to na temelju pojmova koje korisnici upisuju u svoju tražilicu. Ta opcija se zove Display Retargeting iz Search kampanje, ili Display Search Marketing. Najprije se izrađuje popis ključnih riječi za retargetiranje korisnika, a nakon što korisnik izvrši pretragu na tražilici koristeći jednu od tih ključnih riječi, on automatski ispunjava uvjete za prikazivanje oglasa na prikazivačkoj mreži.

 

AdWords remarketing - primjer (2)

 

Kao što vidimo, remarketing/retargeting nam pruža brojne mogućnosti (ponovnog) ciljanja naših potencijalnih kupaca/gostiju/klijenata, a paleta platformi i alata pomoću kojih možemo provoditi ovo napredno oglašavanje vremenom se povećava. Nemojmo zaboraviti spomenuti i najnapredniju prodajnu metodu => dinamički remarketing.

Imajući u vidu da se radi o (prodajno) vrlo plodonosnoj metodi promocije, sugeriramo svima koji još nisu oprobali remarketing da nam se jave i angažiraju nas za probnu kampanju!

 

*Naslovna slika AdWords remarketing preuzeta preko https://goo.gl/hRUKLR

*Slika AdWords remarketing – primjer preuzeta preko https://goo.gl/O4i5p8

*Slika AdWords remarketing – primjer (2) preuzeta preko https://goo.gl/c00i3f

Nikola Slonja

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Nove mogucnosti kontrole prikazivanja remarketing oglasa

Google: Nove mogućnosti kontrole prikazivanja remarketing oglasa

Razina složenosti članka: za početnike
| Dario Dobošić

Googleov tata-mata za zaštitu privatnosti i transparentnosti podataka, Jon Krafcik, upravo gradi  i usavršava opciju “Više ne prikazuj oglas” (Mute this ad), koja je pokrenuta 2012. godine. Krafcik je najavio više opcija za korisnike, kako bi kvalitetnije kontrolirali vrste oglasa za koje žele da im se prikazuju. Promjene će se najviše odraziti na oglašivače, posebno […]

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Prikaži više članaka