Google Partners program

Google Partners program
| Martin Novak

Ako se bavite online marketingom vjerojatno ste već upoznati s Google Partners programom ili ste već dio njega. Google Partners program nudi platformu za agencije, mrežne marketinške konzultante i druge web-stručnjake koji žele iskoristiti sve prednosti svog odnosa s Googleom. Svatko se može pridružiti programu, međutim on je prvenstveno namijenjen agencijama i drugim web stručnjacima koji pomažu oglašivačima s uslugom AdWords i drugim Googleovim oglašavačkim proizvodima.

 

Između ostalog preko Google Partners programa možete ostvariti status Google Partnera, čime imate pravo na korištenje Google Partner bedža. Stjecanjem bedža dokazujete da ste certificirana agencija za uslugu AdWords, a osim toga tu su i brojne dodatne pogodnosti.

Google Partners je zamišljen kao platforma koja zamjenjuje Agency Edge, Googleov program za certifikaciju te uslugu Engage za agencije na način da objedinjuje najbolje značajke koje su nudile te usluge. Naravno, uz dodatak novog paketa resursa – i sve to u jasnijem, jednostavnijem i inovativnom sučelju.

Što vam omogućuje Google Partners program?

 • Pronalaženje potencijalnih klijenata: možete se povezati s njima putem Googleovog pretraživanja partnera
 • Stjecanje certifikata: besplatno polaganje certifikacijskih ispita
 • Učenje i razvoj: osim samih materijala za stjecanje certifikata, ovdje su vam dostupni i brojni drugi edukacijski materijali u vidu prezentacija, case studyja i sl. koji su vezani uz Google AdWords te njegove nove i nadolazeće mogućnosti
 • Korištenje ponuda: pristup promotivnim AdWords ponudama za klijente (tzv. promotivne kodove sada možete sami i to na vrlo jednostavan način aplicirati na nove račune klijenata)
 • Stjecanje kredibiliteta: istaknite se na tržištu dobivanjem Google Partners bedža

Kako postati Google partner?

 • Osnovni uvjet je da ste tvrtka, pa vam je za početak potreban samo Google račun
 • Budite sigurni da račun koji koristite ima pristup MCC-u
 • Nakon toga možete popuniti profil vaše tvrtke i povezati ga s vašim MCC-om i web stranicom
 • Vaš osobni Google račun povežite sa računom tvrtke i MCC-om (na taj način se svi pojedinci mogu povezati sa glavnim računom tvrtke i MCC-a)
 • Jedino što vam sad preostaje je ispuniti potrebne uvjete za stjecanje bedža

Koji su uvjeti za stjecanje bedža?

Osnovi uvjet je da barem jedan zaposlenik vaše tvrtke/agencije ima položen AdWords certifikat. Najveća prednost je što je polaganje certifikata sada potpuno besplatno, a možete ga pokrenuti u svega par klikova preko vašeg Partners računa. Osim samih certifikata, ovdje imate i detalje o svakom certifikatu zajedno s materijalima koje trebate proučiti za stjecanje certifikata. Da biste stekli certifikat morate položiti “fundamentals exam” i jedan od dva “advanced exama” (search ili display). Jedina razlika je što od sad certifikat možete polagati i na hrvatskom jeziku. Izbor jezične verzije dakako ovisi o trenutnim postavkama jezika vašeg računa.

Sljedeći uvjet odnosi se na vaš MCC

 • MCC mora biti aktivan minimalno 90 dana
 • Minimalno utrošena vrijednost na MCC-u u zadnjih 90 dana mora biti jednaka ekvivalentu od 10.000 $
 • Aktivna potrošnja u barem 60 od zadnjih 90 dana

Zadnji uvjet vezan je uz kvalitetu vaših AdWords kampanja. Google preko različitih algoritama provjerava vaše kampanje, odnosno da li vaše kampanje provodite prema primjerima najbolje prakse (Best Practices). Analizom vaših kampanja on utvrđuje vaš “Campaign strenght” koji je prikazan grafički pomoću horizontalnog stupčastog dijagrama. Postoje 2 granične vrijednosti. Prva i osnovna je “required minimum” i dosezanje te granice je dovoljno za stjecanje Google Partner statusa. Druga granica “Avg. Google Partner” pokazuje nam gdje se nalazi prosječni Google AdWords Partner.

Kao što smo napomenuli, “required minimum” je dovoljan za stjecanje bedža i dokazuje da dobro provodite vaše kampanje, odnosno da povjereni budžet vaših klijenata realizirate na najbolji mogući način. Dodatno, sudeći prema grafu, očito je da postoji manja ili veća razlika između prosječne i iznad prosječne agencije. Dakle, bez obzira što ste vi stekli uvjete, konstantnim poboljšavanjem vaših kampanja možete doseći vrijednost prosječnog Google partnera, a uz dovoljno truda možete je i nadmašiti u manjoj ili većoj mjeri. Google je nedavno izbacio i njihov “Solutions” program u obliku savjeta odnosno rješenja koja trebate implementirati u vaše kampanje kako bi dosegli zahtijevani minimum, pa ukoliko to još niste uspjeli ispod vašeg grafa trebalo bi pisati što trebate poduzeti da bi ga dosegli. Više o samom Google Partners programu, kao i o uvjetima za dosezanje zahtijevanog minimuma vaših kampanja možete pronaći ovdje, a dodatne informacije i novosti možete saznati preko Googleovog YouTube kanala.

Što nam Google Partners donosi u budućnosti?

Google Partners aktivan je već nekoliko mjeseci, ali je službeno lansiran 19.11. Od početka pa do sad doživio je već nekoliko promjena i poboljšanja, a isto možemo očekivati i u budućnosti. Kao prvo, sam algoritam koji ocjenjuje kvalitetu vaših kampanja bit će stalno nadograđivan pa možemo očekivati da je stalno “up to date” ovisno o novim AdWords rješenjima. Što se tiče ostalih Google rješenja vezana uz marketing, najavljena je i implementacija Google Analyticsa u Partners program u bliskoj budućnosti, a ubrzo nakon toga i ostalih marketinških alata i rješenja poput Google AdSensea, Website optimizera i sl. O svim tim novostima i budućim nadogradnjama možete saznati na gore spomenutim linkovima ali i prateći naš blog. Stay tuned!

Martin Novak

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Go2Digital: Premium Indoor i outdoor mreža digitalnih citylighta u Hrvatskoj

Razina složenosti članka: za informirane
| Jelena Jažić

Tehnološke inovacije vođene su tržišnim potrebama. U današnjem turbulentnom okruženju i ubrzanom životnom tempu, outdoor oglašavanje izvrstan je marketinški alat, upravo onda kada ljudi većinu vremena provode izvan vlastitog doma, pa samim time postaju manje izloženi onim najprisutnijim medijima kao što su tisak, TV, radio…   Zašto digitalno indoor i outdoor oglašavanje? Obzirom na konstantne […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka