Da li je Google AdWords PPC pravilan odabir za male i srednje tvrtke? (prvi dio)

AdWords PPC
| Dario Dobošić

Ovaj serijal članaka sadrži neke važne činjenice o Google AdWords PPC oglašavanju, koje ima sve značajniju ulogu u online poslovanju. Temeljita istraživanja i potpuna pripremljenost su prve stvari koje poduzetnik treba imati na umu kako bi uspio, nakon čega slijedi postavljanje realnih poslovnih ciljeva i očekivanja, a zatim i mjerenje uspjeha, te razumijevanje planiranih i zabilježenih konverzija.

Važnost PPC-a

Kad je u pitanju online oglašavanje, imate više opcija koje su dostupne sada nego ikada prije. Možete čak oglašavati i na društvenim platformama i koristiti razne druge strategije. A možete i koristiti PPC (Pay Per Click). Da li je PPC (Pay Per Click) još uvijek moderna strategija? Da li PPC strategiju možete provoditi sami i uspješno?

Plati po kliku (PPC – Pay Per Click) je oblik naplate pri oglašavanju na Internetu. Kao što sam naziv sugerira, plaćate samo kada netko klikne na vaš oglas. Objašnjenje možete pročitati ovdje.

PPC je još uvijek široko korišten način oglašavanja, jer možete ciljati širu skupinu potencijalnih kupaca i povećati prodaju, bez rizika, jer ne plaćate prikazivanje oglasa, već samo situacije kada ciljana skupina potvrdi svoj interes za vašim proizvodom/uslugom klikom na oglas, odnosno, posjetom vašim web stranicama.

Tijekom posljednjih godina PPC dobiva i negativne recenzije diljem svijeta. Najveći naglasak negativnosti je u tome da male i srednje tvrtke kao i startup-ovi teško postignu da PPC radi za njih. Glavni razlog tome je trošak.

Kada pokrenete PPC kampanju potencijalno se natječete za oglasni prostor s velikim tvrtkama i velikim brandovima. Te tvrtke imaju značajne budžete za oglašavanje i one često imaju različite ciljeve nego mali i srednji poduzetnici. To znači i da oni mogu priuštiti visoke cijene licitacija za svoje PPC kampanje, koje time dižu Vaš trošak PPC oglašavanja.

Dakle, što je rješenje? Potrebno je shvatiti kako PPC zapravo funkcionira kako bi optimizacijom kampanje postigli što niže troškove.

Što bi vlasnici tvrtki trebali znati u vezi PPC-a

Konkurencija u raznim industrijama nikada nije bila tako agresivna kao danas, bar ne do zadnjih par godina kad je Internet poslovanje uzelo zamaha i omogućilo malim i srednjim tvrtkama da budu prisutni uz velike tvrtke i poznate brandove. Sada više nije dovoljno pokrenuti samo offline kampanju, jer u obzir treba uzeti činjenicu da kupci, korisnici, posjetitelji ili interesenti provode u prosjeku bar 6 sati ispred svojih računala i pametnih uređaja.

S obzirom na tisuće tvrtki koje se natječu online u svrhu povećanja svijesti o brandu, generiranju potencijalnih kupaca ili poboljšanju konverzija, potrebno je imati čvrstu strategiju za učinkovito oglašavanje na Internetu bez nepotrebnog bacanja novca.

PPC može povećati svijest o brandu, generirati potencijalne kupce i poboljšati konverzije: Sve u jednoj PPC kampanji

Postoje razni načini i mogućnosti u kojima možete koristiti Google AdWords PPC, kao npr. u pretraživačkim kampanjama (Search), u prikazivačkim kampanjama (Display) pa čak i u video oglasima (YouTube). Sve zajedno ih, naravno, možete koristiti u nezaobilaznom i svemogućem Google AdWords sustavu.

Prikazivački i video oglasi su najučinkovitiji kada je marketinški cilj povećanje svijesti o brandu zbog vizualnog podražaja kojeg pružaju. Ti oglasi sadrže „gumbe“ koji pozivaju na akciju kao što su “Kupi odmah”, “Rasprodaja”, „Naruči sad“ ili “Saznajte više”, koji pak preusmjeravaju ciljanu publiku na web stranicu po dodatne informacije o ponudi, što u konačnici može dovesti do prodaje.
S druge strane, pretraživački oglasi se više koriste u svrhu generiranja potencijalnih kupaca i konverzija. Svrha prikazivanja ovih oglasa je upravo onda kada su korisnici već u „lovu“ na nešto što im je potrebno, te ih putem oglasa samo treba preusmjeriti na pravo mjesto.

Svi ovi oglasi mogu se voditi u istoj PPC kampanji, koristeći isti proračun, što često dovodi do učinkovite marketinške strategije u smislu troškova i značajan povrat na investiciju (ROI).

Return of investment

 

PPC cilja određene korisnike koji su već u potrazi za vašim proizvodima

Još jedan razlog zašto je pokretanje PPC kampanje učinkovito jest što njome već ciljate korisnike koji čine prvi korak u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom kojeg vi možete ponuditi. Sve što trebaju učiniti je otvoriti tražilicu, upisati ključnu riječ koja najbolje odgovara onome što traže, a Vaš oglas bi mogao biti prikazan upravo na prvom mjestu u rezultatima pretrage. Studije pokazuju da oglas na prvom mjestu plaćenog oglašavanja dobiva najmanje 30% ukupnog prometa pretraživanja.

Vlasnici malih i srednjih tvrtki mogu koristiti i napredna ciljanja korisnika koji imaju određene interese, a pripadaju određenoj dobnoj skupini ili geo-lokaciji. Na taj način ste sigurni da oglasi ciljaju upravo korisnike koje želite ciljati, a koji su u potrazi za onim što Vi nudite.

Dobro planirane PPC kampanje jamče visok povrat na investiciju (ROI)

Temeljitim istraživanjem ključnih riječi, tržišta i položaja (za prikazivačko oglašavanje), PPC kampanja može povratiti barem dvostruki iznos za svaku uloženu kunu.

Ovaj trend je najprisutniji u tvrtkama koje imaju web stranice sa e-trgovinom. Zabilježeni su brojni slučajevi u kojima vlasnici preuzimaju rizik i ulažu u PPC usluge sa visoko učinkovitim i uglednim marketinškim agencijama. Rezultati? Povrat na investiciju se pokazao veći nego što se očekivalo, upravo zbog stručnosti i marketinških napora koji su se pokazali uspješnima.

PPC daje relevantne podatke o korisnicima i konverzijama

PPC kampanje mogu biti povezane sa mjernim alatima kao što je Google Analytics, preko kojih se analiziraju podaci o korisnicima. Taj proces također može pokazati koji od vaših proizvoda ili usluga privlači najviše prometa, prilika ili transakcija u odnosu na sve ostale. Isto tako nudi i pristup različitim interesima i ponašanjima korisnika koji pomažu da se razvije bolja strategija kampanje.

U korištenju PPC-a sve konverzije tj. transakcije mogu se pratiti, te ste na taj način u mogućnosti uvijek znati koji od vaših proizvoda ili usluga su kupljeni zbog uspješnosti PPC kampanje. To daje bolju ideju i razumijevanje u koje kampanje ulagati više, kako bi povrat na investiciju bio čim veći.

PPC može pomoći i SEO operacijama

Dugoročno gledajući, PPC je investicija koja može pomoći procesu optimizacije web stranice za tražilice (koji se još naziva i SEO), a koji pomaže povećati organsku vidljivost Vaše web stranice.

Financijske mogućnosti

Da li je oglašavanje na Google-u ili drugim PPC servisima preskupo za vašu malu tvrtku? Odgovor ovisi o raznim čimbenicima. Evo nekoliko činjenica koje treba razmotriti prije donošenja odluke o investiranju u kampanju:

Jedan od problema malih i srednjih tvrtki kada koriste Google AdWords i druge oblike PPC oglašavanja je relativno visoka cijena po kliku (CPC) za ključne riječi i fraze koje su povezane s proizvodima ili uslugama koje nude. Stvarna cijena po kliku (CPC) uvelike varira od proizvoda ili usluge, odabranih ključnih riječi i položaja oglasa.

Zbog visokih cijena nije neobično za male poduzetnike da misle kako PPC oglašavanje nije isplativo.
Problem s takvim razmišljanjem dolazi od toga što poduzetnik misli da prodaje samo jedan proizvod ili uslugu i da svaki kupac koji kupi od njega kupuje samo jednom.

Ono što manji poduzetnici zaborave kada se gleda cijena njihovih PPC oglasa, jest da profit od PPC oglašavanja neće doći od prodaje jednog proizvoda ili usluge samo jednom kupcu. Stvar je u osvajanju kupca i ponovnom prodajom tom istom kupcu tijekom vremena.

Cost per click

 

Izazovi u online oglašavanju

Nedostatak ciljeva i njihova svrha

Mnogo vlasnika malih i srednjih tvrtki pokušava svoje web stranice napraviti „svemogućima“, pa previše kompliciraju sa funkcionalnostima i dodacima ili pak konstantnim izmjenama. To nije dobro. Dobro je ako je jednostavno. Potrebno je znati koji se poslovni ciljevi pokušavaju ostvariti web stranicom i svakako se riješiti svega što direktno ne hrani te ciljeve.

Nedostatak poznavanja potreba kupca

Svatko misli da učinkoviti online marketing znači plasirati ponude, poruke i sl. samo u jednom smjeru. To danas više nije dovoljno. Poduzetnici koji žele biti uspješni moraju znati slušati i uložiti puno vremena u slušanje. Slušanje im govori točno ono što im je potrebno kako bi zadovoljili očekivanja svojih korisnika. Zapamtite, korisnici/kupci se prvo brinu o sebi i zato sve treba biti podređeno upravo njima.

Upućenost u statistiku i poznavanje stvarnih podataka

Svatko želi čuti i vidjeti brojke, brojke prometa na web stranicu, broj fanova na Facebooku i sl. No, ti brojevi ne moraju značiti puno: jedini pravi mjerni podaci na koje se treba fokusirati jesu oni koji kažu koliko novaca ide u kasu. Nikako ne želimo reći da su ostali parametri i brojke beskorisni, samo da nisu najbitniji.

Naučiti davati kako bi mogli primati

Mnogo tvrtki vide sebe kao otok prema kojem bi kupci trebali veslati sami od sebe. Ali zašto bi? Osim ukoliko imate nešto što će oni smatrati vrijednim. Postoji mnogo načina kako da korisnicima prvo pojasnite vrijednost, a onda ih potaknete na kupnju.

Da li je Google AdWords PPC oglašavanje preteško za vlasnike malih i srednjih tvrtki?

Vratite vaš um natrag za nekoliko godina i dolazite u vrijeme kad su vlasnici malih i srednjih tvrtki mogli koristiti PPC oglašavanje u svrhu povezivanja svojih proizvoda i usluga sa tržištem od kojeg bi imali koristi.

Većina poduzetnika mogla je to učiniti na isplativoj razini i to bez trošenja ogromne količine vremena za učenje tehničkih karakteristika sustava. Međutim, kompleksno PPC oglašavanje kao što je Google AdWords će samo rasti u svojoj inovativnosti i kompleksnosti u budućnosti.

Međutim, kako sve više i više tvrtki pokušava usvojiti neke od tih novih tehnika i mogućnosti kako bi stekli prednost nad konkurencijom, potrebe za ovakvim reklamnim kampanjama će neminovno rasti. Za to je naravno potrebno vrijeme, a to je jedan od izvora koji najviše nedostaje malim i srednjim tvrtkama.

Ostali PPC kanali kao što su Bing, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter i YouTube sada uzimaju zamah i postaju popularni zbog relativno niže razine konkurencije, a time i manje potrebnim vremenom i znanjem. Naravno, i ovi kanali će s vremenom postajati konkurentniji i kompleksniji.

Easy, Medium, Hard

 

Pa, koji je onda odgovor na pitanje?

Kao i kod većine stvari u životu, komplicirano je :). Ako ste dovoljno sretni da imate biznis u industriji ili zemlji koja je spora u prihvaćanju PPC oglašavanja, onda ste u mogućnosti da zaradite na lakši način, bez previše tehničkog učenja.
Ipak, i u takvim situacijama, konkurencija će se mijenjati tijekom vremena, a svi PPC sustavi nagrađuju bolje izgrađene kampanje nižim cijenama po kliku, a time i s više kvalitetnog prometa, tako da su dani „Pokreni kampanju i zaboravi“ definitivno gotovi.

Ako ne možete posvetiti potrebno vrijeme za PPC pristup, angažiranje profesionalne agencije može biti isplativo, jer time dobivate stručnjake za provođenje PPC kampanja po najnovijim metodama, bez potrebe za upošljavanjem dodatne osobe u tvrtki. Svi znamo kako je teško pronaći gotovog čovjeka, bez investiranja u njegovo znanje.

Više o svemu u našem sljedećem nastavku 🙂

Dario Dobošić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka