5 glavnih prednosti koje nudi Google AdWords oglašavanje

Google Adwords Oglašavanje
| Ivan Smolković

Google AdWords oglašavanje jedno je od najpoznatijih, najraširenijih i najkvalitetnijih oblika oglašavanja na Internetu. U razdoblju od 2000. godine do danas, tisuće ljudi i tvrtki provodi ovaj način oglašavanja koje je visoko ciljano i koje omogućuje oglašavanje i prodaju raznih proizvoda i usluga te samim time i povećanje prihoda.

Prednosti oglašavanja putem Google AdWords sustava.

Iako je Google oglašavanje u svijetu opće rašireno i poznato, kod nas još uvijek postoji veliki broj osoba i tvrtki koje nisu upoznate s ovim načinom oglašavanja na Internetu te prednostima koje donosi, a koje mogu iskoristiti za svoje poslovanje. U nastavku slijede 5 glavnih prednosti ove vrste oglašavanja:

Mjerenje i analiza

Poznata fraza John Wanamakera “pola marketinškog budžeta koje potrošim na oglašavanje je bačeno, samo ne znam koja polovica” idealna je za primjer nemogućnosti mjerenja rezultata marketinških kampanja. S Google AdWords oglašavanjem svakako možemo izbjeći ovu problematiku. Kroz ovaj način oglašavanja svaki pojedini aspekt je mjerljiv bilo da se radi o broju klikova, broju impresija, postotka klikova na oglase, broja konverzija, cijene po kliku i slično. Samim time vrlo je lako mjeriti povrat na investiciju (ROI), te uz bogatu statistiku podešavati kampanje kako bi se ostvarili maksimalni rezultati u određenom razdoblju te postigao što viši ROI.

Plaćanje po kliku

Kao što je navedeno na početku članka, ovaj način oglašavanja funkcionira po principu plaćanja po kliku, tj. generiranja troškova samo u situaciji u kojoj  korisnik klikne na oglas, a koji je pokrenut pomoću određene ključne riječi na tražilici ili klikom na slikovni ili tekstualni oglas, ako se radi o prikazivačkoj mreži (oglasi na raznim partnerskim internetskim stranicama). Sukladno tome,  završava razdoblje u kojem se plaća oglašavanje na internetskom stranicama koje posjetitelji ni ne vide. Također postoji mnogo elemenata (quality score i ad rank) koji utječu na cijene samih klikova u smislu da odlično optimizirane i podešene kampanje Google nagrađuje s nižim cijenama klikova i boljim pozicijama. S obzirom da je moguće odrediti točan budžet, u potpunosti se mogu kontrolirati troškovi te odrediti visina budžeta koju je korisnik spreman potrošiti. Na taj način imamo potpunu kontrolu troškova i mogućnost planiranja raspodjele budžeta unutar same kampanje. Iako postoje i ostale mogućnosti plaćanja kao što je CPM (cost per mille ili plaćanje za tisuću prikaza) ili CPA (cost per acquisition ili plaćanje po konverziji) koje Google sustav sam optimizira na temelju prethodnih konverzija. Ali o ovim načinima plaćanja ćemo u nekim drugim člancima. 🙂

Mogućnost kreiranja relevantnih oglasa

Još jedna od glavnih prednosti AdWords oglašavanja svakako je mogućnost izrade relevantnih oglasa koji će se prikazivati samo korisnicima koji pretražuju informacije povezane s proizvodima ili uslugama koje nudimo. To znači da možemo definirati prikazivanje relevantnih oglasa na temelju ključnih riječi koje korisnici koriste i putem kojih traže određene informacije. Što su relevantniji oglasi koje izradimo na temelju ključnih riječi i fraza koje korisnici koriste, bolji će biti rezultati unutar same kampanje. To se odnosi ponajprije na pozicije oglasa i postotak klikova na oglase (CTR), a samim time i konverzije (u slučaju da nam je odredišna stranica pravilno optimizirana i podešena).

Remarketing ili ponovni marketing

Google AdWords oglašavanje također ima mogućnost ponovnog marketinga koje se naziva “remarketing” ili ponovno ciljanje postojećih posjetitelja. Ovaj segment odnosi se na ciljanje posjetitelja koji su već bili na internetskoj stranici i na temelju aktivnosti koje su provodili na istoj. Remarketing omogućava oglašivačima da prate korisnike i prikazuju oglase širom brojnih Googleovih partnerskih internetskih stranica unutar njegove display mreže. Najbolji način za postizanje kvalitetnih rezultata je izrada remarketing liste unutar AdWords sustava. Na primjer, može se izraditi remarketing lista za posjetitelje koji posjećuju određenu kategoriju na internetskoj stranici i odrediti sustavu da pohranjuje ovu vrstu korisnika na posebnu listu. Nakon toga možemo izraditi kampanju s ciljanom porukom koja će se prikazivati samo korisnicima koji su na toj listi.

Kvalitetno ciljanje relevantnih korisnika

Kako bi se moglo što bolje ciljati relevantne korisnike, ovaj sustav omogućuje nekoliko segmenata koji se mogu koristiti za kvalitetno ciljanje. Prije svega treba spomenuti ciljanje lokacija. Ova opcija omogućuje određivanje željene lokacije za prikazivanje oglasa. Mogu se ciljati korisnici na područjima kao što su države, županije, gradovi, određeni teritoriji, pa čak i radijusi određenih lokacija. Svakako je potrebno spomenuti i mogućnost mobilnog oglašavanja, čiji trend korištenja iz godine u godinu sve više raste. Ovaj način oglašavanja omogućuje davanje pravovremene informacije korisnicima koji koriste mobilne uređaje. Takva vrsta oglašavanja također je važna i korisnicima koji provode kampanje u kojima ciljaju samo korisnike putem mobilnih uređaja i čije su odredišne stranice prethodno podešene za ovu vrstu uređaja. Između ostalih načina ciljanja korisnika tu su još ciljanje jezika i vremensko ciljanje prikazivanja oglasa.

Google AdWords oglašavanje jedno je od najboljih načina oglašavanja na Internetu, te je kao takvo neizostavan dio miksa svake kvalitetne Internet marketing kampanje. U slučaju da Vam je potrebno više informacija o glavnim prednostima koje donosi ova vrsta oglašavanja ili ste shvatili da je ovaj način oglašavanja pogodan za dovođenje visoko ciljanih posjetitelja na Vašu stranicu, svakako nam se javite!

Naslovna slika preuzeta na http://selnd.com/1yaiBJF

Ivan Smolković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Google AdWords drafts & experiments

Google AdWords drafts & experiments

Razina složenosti članka: za početnike
| Martin Novak

Ukoliko se bavite online marketingom, sigurno ste dobro upoznati s važnostima testiranja. Testiranje vam pomaže da odredite najbolje solucije za pojedinačne metode marketinga. U okviru Google AdWordsa, to nam je omogućeno preko opcije „drafts & experiments“ (skice i eksperimenti u hrvatskom sučelju). ‘Ajmo prije svega ukratko objasniti što je to draft ili skica. Draft nam […]

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Google AdWords proširenje cijena

Google AdWords proširenje cijena (Price ekstenzija)

Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Već smo pisali o proširenim Google AdWords oglasima. No ne treba miješati proširene AdWords oglase s proširenjima AdWords oglasa. Komplicirano? Nimalo. Dobro, možda malo jest… 🙂 Ali zato smo tu da pojasnimo. Ovom ćemo prilikom razjasniti što je proširenje cijena (price ekstenzija) u Google AdWords oglasima. Što je proširenje cijena u AdWords oglasima? Proširenje cijena […]

Prikaži više članaka