Vizualna rješenja oglasa za tiskane medije

Vizualna rješenja oglasa za tiskane medije
| Jelena Jažić

Uz Internet marketing koji je u stalnom porastu značaj printanog oglasa počeo je ponovno dobivati na važnosti bez obzira što svijet postaje sve više i više digitalan. Nedvojbeno je da je broj digitalnih uređaja koje koristimo u konstantnom porastu i većinu vremena  provodimo na Internetu (što radeći, što skraćujući radno vrijeme). Da ne govorimo o silnim prednostima koje nam nudi Internet oglašavanje: od mjerljivosti rezultata oglašavanja, preko online prodaje, ciljanja…

 

No međutim, neovisno o sofisticiranosti i praktičnosti online oglašavanja, print oglašavanje i dalje je nezaobilazno prilikom osmišljavanja Vaših promotivnih kampanja. Oglašavanje u printanim medijima bez ikakve je sumnje utjecajnije i viralnije od oglašavanja u bilo kojem drugom mediju. Ni jedna velika marketinška kampanja ne može završiti bez print oglašavanja u nekom “glossy” magazinu ili visoko tiražnim dnevnim novinama.

U širokoj lepezi marketinških mogućnosti, oglas za tiskane medije jedan je od temeljnih i još uvijek nezaobilaznih alata.

Važnost izrade kvalitetnog oglasa

Prije početka izrade oglasa važno je znati:

  • što oglasom želimo poručiti (promocija proizvoda, usluge, akcije ili imidž oglas)
  • kojoj se ciljnoj publici obraćamo (dob, spol, imovinski status…)
  • u kojim medijima planiramo objavu oglasa (kojem su segmentu čitatelja namijenjeni)

Tek nakon jasnih odgovora na gornja pitanja moguće je pristupiti izradi samog oglasa ili skupine oglasa, dizajnu, copywritingu kako bi dobili kvalitetna rješenja koja će polučiti željene rezultate.
Još jedan bitan faktor kojega je potrebno uzeti u obzir je vrijeme. Velike količine informacija kojime su nam dostupne svakog se dana povećavaju. Fokus na nebitne stvari sve se više smanjuje. Čitatelji nemaju vremena pokloniti previše pažnje Vašem oglasu, pa zato vodite brigu o tome da kreativan izgled Vašeg oglasa bude u skladu sa ciljevima oglašavanja. Jedna od najčešćih greški prilikom izrade tiskanih oglasa je pretrpavanje oglasa fotografijama i nepotrebnim informacijama. Kreativci prilikom izrade oglasa moraju imati na umu da tiskani oglas ne zahtjeva istu količinu informacija kao na primjer radio ili TV reklama.

Oglasi prenatrpani slikama i tekstom stvaraju konfuziju u očima čitatelja. Neki oglasi pobuđuju želju za kupnjom dok neki imaju suprotan efekt.

Primjer prenatrpanog oglasa u tiskanim medijima

Oglasi u tiskanim medijima trebaju biti što jednostavniji i lako pamtljivi. Često zaboravljamo da su najbolji oglasi zapravo oni koji imaju jednu baznu fotografiju i kraći tekst odnosno slogan.
Ono što je također važno je da je svaka kupnja emotivnog karaktera. Ponekad ni odabir samog medija nije toliko bitan koliko je bitna tematika samog oglasa.
Evo primjera jednog efikasnog i pametno osmišljenog oglasa: jednostavan, upečatljiv i inovativan!

Dubrovnik dream u tiskanim medijima

Jelena Jažić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Subliminalno oglašavanje

Razina složenosti članka: za početnike
| Marko Gogić

12. rujna 1957. istraživač James Vicary napravio je eksperiment u kojem je sazvao pres konferenciju i javno objavio da subliminalno oglašavanje djeluje. Naveo je kako je u jednom od filmova u nekoliko navrata postavio slogane „Drink Coca-Cola“ i „Eat popcorn“ u trajanju od nekoliko stotinki, prebrzo da bi ljudski um to efektivno percipirao. Tvrdio je […]

youtube oglas

YouTube oglas – korisnička interaktivnost

| Saša Petković

Često nas klijenti pitaju – tijekom definiranja njihovih oglašivačkih kampanja na YouTubeu – što će ljudi koji vide njihov oglas na YouTubeu moći napraviti unutar samog oglasa. Ovim člankom bismo željeli što jasnije prezentirati te informacije svima. A ne samo njima. 🙂 Rimu na stranu, evo primjera iz aktualne Emmezetine kampanje “Zgrabi akciju”, koja je […]

Bing

Još ne oglašavate na tražilici Bing? Pa zašto, pobogu?

| Saša Petković

Kratko o Bingu Bing je Internet tražilica (ne, Google ipak nije jedini 🙂 ) koju je razvio Microsoft prije nekih 7 godina. Prije Binga, Microsoft je na tržište plasirao tražilice MSN search, Windows Live Search te, kasnije, Live Search. Bingov algoritam se dijelom koristi i od strane poznate tražilice Yahoo! Search.     Na globalnom […]

Prikaži više članaka