Zašto prepustiti marketinškoj agenciji odabir medija za oglašavanje?

Zašto prepustiti marketinškoj agenciji odabir medija za oglašavanje?
| Jelena Jažić

Nastankom prvih medijskih agencija, njihov je osnovni  fokus ležao u sposobnosti kupnje medijskog prostora  jeftinije i učinkovitije od onoga što su nudile mainstream reklamne agencije. Razvojem oglašivačkog sektora, medijske su agencije razvile dodatne vještine kao što su sposobnost planiranja i razumijevanje ponašanja potrošača. U današnjem kompleksnom svijetu medija, uloga medijskih agencija ključna je za razvoj učinkovite komunikacije. Razumijevanjem motivacije potrošača da promijene svoje ponašanje, te odabirom mjesta i vremena pojavljivanja poruke, medijske agencije pomažu povećanju učinkovitosti marketinške poruke klijenata. Iz tog razloga odabir medija za oglašavanje najbolje je prepustiti marketinškoj agenciji.

 

Koje su koristi koje možete očekivati od medijske agencije?

 

U suštini, medijske agencije djeluju kao kanal između oglašivača i kupaca s jedne strane, te kao kanal između oglašivača i medija s druge strane. Na taj način agencije osiguravaju svojim klijentima potrebne informacije o ponašanju krajnjih potrošača, te za svoje klijente osiguravaju najbolje moguće uvjete zakupa medijskog prostora i korištenje najnovijih i najkvalitetnijih platformi oglašavanja.
Raspoložive platforme oglašavanja su sve brojnije, pa danas uz klasična tiskana izdanja, TV i radio, sve veću ulogu preuzima oglašavanje na Internetu (oglašavanje na tražilicama, društvenim mrežama itd.) pa je i uloga medijskih agencija sve više usmjerena na izgradnju odnosa sa samim medijima kako bi osigurale svojim klijentima pristup jedinstvenim prilikama oglašavanja.
Korist se kod klijenata uvelike manifestira i na financijskom planu, uzevši u obzir činjenicu da agencije često mogu klijentu ponuditi oglasni prostor po nižoj cijeni obzirom da agencije djeluju kao media buyeri, kupujući velike količine oglasnog prostora za svoje klijente.


Koji su izazovi s kojima se suočava medijska agencija?

 

Medijske agencije, slično kao i njihovi klijenti, suočavaju se s konstantnim izazovom prilagodbe u svijetu u kojemu se komunikacija drastično izmijenila.
Medijske agencije su stručnjaci u razumijevanju promjena koje nastaju u medijskom okruženju. U posljednjih deset godina agencije su se morale kretati vrlo brzo da bi ušle u korak s novim digitalnim i socijalnim mrežama koje su postale sastavni dijelovi naših života.

Medijske agencije danas vrlo usko surađuju i s tehnološkim kompanijama. Jedan od trenutnih ciljeva, primjerice, jest osigurati da su podaci koje pružaju moderne marketinške kampanje (Google Adwords, Facebook itd.), kao i tekuća komunikacija putem društvenih mreža budu lako razumljive. Agencije se služe raznim tehničkim alatima u svrhu pružanja kvalitetnih rezultata provedenog oglašavanja svojim klijentima. Informacije koje će klijentima u budućnosti koristiti za kvalitetnije “pogađanje” ciljane skupine, tržišta, populacije, alokacije budžeta itd.

Kakvu vam ekspertizu nude medijske agencije?

 

Medijske agencije pružaju prednost svojim klijentima u tri ključna područja:
  • razumijevanje potrošača
  • odabir medija
  • pregovaranje što kvalitetnijih uvjeta oglašavanja sa medijima
Medijske agencije imaju tri osnovna područja stručnosti: one najčešće razumiju osjećaje kupaca (krajnjih korisnika proizvoda/usluga oglašivača), razumiju medijsko okruženje, te grade odnose s medijskim kućama  kako bi ostvarili što bolje uvjete za svoje klijente.
Agencije koriste svoj know-how kako bi za svoje klijente osigurali razumijevanje od strane potrošača, posebice prilikom ciljanja skupine čitatelja, slušatelja, gledatelja… Medijske agencije pružaju svojim  klijentima uvid u izmjene medijskog okruženja i daju im odgovor na pitanje koje se nove tehnologije pojavljuju kao nove platforme oglašavanja i kakve mogućnosti oglašavanja pružaju iste.

Obzirom na izgrađene odnose sa medijima, medijske agencije prve donose novosti o planiranim reportažama relevantnima za djelatnost svojih klijenata, emisijama, nagradnim igrama prigodnim za oglašavanjem ponuda njihovih klijenta i sličnim prilikama koje predstavljaju optimalne platforme oglašavanja.

zasto-odabrati-marketinske-agencije


Jelena Jažić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Digital takeover - naslovna

Zašto je važno iskustvo korisnika za brand i poslovanje?

Razina složenosti članka: za početnike
| Valentina Gudlin

Digital Takeover je edukacijska platforma pokrenuta 2015. godine u organizaciji 24sata, s ciljem povećanja ulaganja u digitalno oglašavanje na domaćem tržištu. Ove godine prisustvovali smo na Digital Takeover konferenciji jer nam je važno pratiti najnovije trendove i aktualnosti iz svijeta digitalnog marketinga kako bi sadašnjim i budućim klijentima ponudili najaktualnije i najbolje moguće usluge.  Stoga […]

Prikaži više članaka