Banneri i oglašavanje na GDN mreži

Banneri i oglašavanje na GDN mreži
| Marko Gogić

1993. godine kompanija Global Network Navigator predstavila je banner oglašavanje. Rijetko tko je u to vrijeme shvaćao kakav će utjecaj ova pojava imati na marketing i koliko će bitni vizuali postati za kampanje u budućnosti. Ukratko: revolucija!

Čak i prosječan korisnik Interneta vrlo lako može primijetiti da je danas gotovo nemoguća misija naići na portal koji ne sadrži banner oglase. Pojavljuju se na web stranicama različitih tematika, izgledaju različito i drugačije djeluju na korisnika, ali svi imaju istu zadaću: privući korisnika da klikom na njih posjeti web stranicu oglašivača i potom izvrši konverziju. U nastavku teksta pisat ću o tome što su to, u stvari, banneri, koje su njihove prednosti i mane, te kako ih (a time i kompletnu kampanju) učiniti boljima i efikasnijima.

Što su banneri?

Statični ili animirani, banneri se uglavnom sastoje od nekoliko redova HTML koda i nekoliko tisuća piksela, ali njihov značaj i prisutnost diljem weba je ogromna. Ako znate na koji način funkcioniraju obični tekstualni linkovi, znat ćete i kako funkcioniraju banneri. Ukoliko je dio teksta postavljen kao link, pripadajući HTML kod preko web servera otvara određenu web stranicu nakon klika na taj link. Kod bannera stvar funkcionira na isti način, osim što je link prikazan u obliku pravokutnika ispunjenog grafikom. Ta grafika je uglavnom kombinacija relevantne slike, teksta i poziva na akciju (u nastavku teksta: CTA = Call To Action gumb).

Primjeri web bannera

Izvor – http://goo.gl/enaUcL

Prednosti bannera

Sadržaj bannera u obliku fotografije i teksta najsličniji je konvencionalnim oglasima poput onih u novinama i časopisima, ali nudi nešto što tiskano oglašavanje ne može – mogućnost da potencijalnog kupca dovede direktno na vašu web stranicu. Također, jedna od najvećih prednosti banner oglašavanja je pozicioniranje na relevantne stranice, bilo direktnim dogovorom s takvom „platformom“, a bilo preko jedne od velikog broja mreža portala, kao što je Google Display Network (GDN). Prilikom kreiranja kampanje koja uključuje bannere, provoditelj kampanje ima mogućnost odabrati gdje i kome će se njegovi banneri prikazivati. Od određenih stranica koje provoditelj kampanje sam odabere, pa sve do ciljanja prema interesima, lokaciji, spolu i slično. Zamislite da se možete teleportirati u trgovinu tako da dotaknete reklamu iz časopisa. J Imate potpunu kontrolu kome ćete, gdje i kada servirati svoj oglas.

Kakav banner izraditi?

Dimenzije i veličina datoteke

U teoriji banner može biti izrađen u bilo kojoj dimenziji, ali portali koji prikazuju bannere često imaju pravila i određene restrikcije. Danas, primjerice kod Googleove prikazivačke mreže (GDN) postoji 15  dopuštenih/standardiziranih dimenzija bannera koje možete vidjeti ovdje, ali u praksi se – od strane platformi koje prikazuju oglase – najčešće koriste ove tri dimenzije:

  • Skyscraper – 160 x 600 piksela
  • Leaderboard – 728 x 90 piksela
  • Umetnuti pravokutnik – 300 x 250 piksela

Ukoliko planiramo ciljati i mobilne uređaje, koriste se i sljedeće dimenzije:

  • Veliki banner za mobilne uređaje – 320 x 100 piksela
  • Leaderboard za mobilne uređaje – 320 x 50 piksela

Banneri se uglavnom izrađuju izvan AdWords sučelja – u programima za obradu slike – pa veličina same datoteke može varirati, no Googleov sustav ograničava veličinu statičnih i animiranih bannera na 150 KB. Razlog tome je što Vaš banner neće biti jedina slikovna datoteka na web stranici, a brzina interneta varira od korisnika do korisnika i veća datoteka često drastično povećava vrijeme učitavanja. Najbolja opcija ovdje jest koristiti opciju „Spremi za web“ koja će sliku spremiti samo u web bojama i tako drastično smanjiti veličinu datoteke.

Podržane veličine bannera u AdWords sučelju

Izvor – https://goo.gl/hApRPu

Sadržaj bannera

Primarna zadaća bannera je povećati svijest o vašem brendu, kao i kvalitetan promet prema vašoj web stranici. Svaki banner trebao bi imati određenu hijerarhiju elemenata, a obavezno bi trebao sadržavati sljedeće:

  • Fotografiju ili sliku koja opisuje vaš brend općenito ili proizvod koji trenutno nudite. Fotografija bi trebala biti jednostavna, jasna i nenapadna. Trebala bi popuniti prostor, ali također i ostaviti mjesta za druge elemente bannera.
  • Kratki opis ponude ili brenda u kojem, u par riječi, bez previše teksta, opisujete ono što nudite i čime privlačite korisnika. Previše teksta na banneru izaziva kontra efekt.
  • Logo kompanije na diskretnom, ali vidljivom mjestu. Logo treba biti u kontrastu sa pozadinom i dovoljno velik da bude vidljiv, no ne smije u potpunosti preuzeti pozornost.
  • Poziv na akciju ili Call to Action Neizostavna komponenta svakog bannera koji korisniku omogućuje da sazna više o ponudi i napravi eventualnu konverziju. CTA se najčešće sastoji od gumba s tekstom poput „Saznaj više“ ili „Kupi sad“ i trebao bi također biti na vidljivom, ali decentnom mjestu.

Banner bi trebao biti dizajniran jednostavno, jasno i vizualno privlačno. Trebao bi biti simetričan i pravilan, sa točno definiranim omjerima veličina elemenata. Trebao bi biti jasno definiran pravokutnik, a preporučuje se i dodavanje tankog okvira kako bi se to još više naglasilo. Tekst mora biti jasan, čitljiv i vidljiv odmah čim korisnik pogleda banner. Ukoliko na banneru postoji više linija teksta, potrebno je napraviti hijerarhiju koristeći različite veličine i oblikovanje fonta. Nikako se ne preporučuje upotreba kurziva, rukopisnih fontova, tekstova samo s velikim slovima i slično.

Primjer dobro izrađenog bannera

Izvor – https://goo.gl/lq7bpb

Scent bannera

Miris ili scent je ono što odvaja relevantni oglas od nerelevantnog. Iznimno je važno da korisnik nakon klika na banner „sleti“ na stranicu na kojoj će dobiti sadržaj kojeg je očekivao, jer će u protivnom napustiti odredišnu stranicu bez ikakve akcije. Banner može voditi ili na za tu namjenu posebno izrađenu odredišnu stranicu, ili na neku od postojećih web stranica oglašivača, ali u oba se slučaja bojama, slikama i sadržajem mora podudarati sa landing pageom. Recimo da se korisniku na banneru nudi usluga popravka automobila, a na destinaciji mu se nudi kupnja automobila – to je loš scent koji će rezultirati povećanjem stope napuštanja stranice i nepotrebnim troškovima u kampanji. Prije izrade bannera potrebno je proučiti odredišnu stranicu, te koristiti iste boje, sličnu fotografiju i sadržaj.

Statični ili animirani banneri?

I jedna i druga varijanta imaju svojih prednosti i mana. U globalu, animirani banneri ipak imaju bolje rezultate nego statični, ali samo ukoliko su napravljeni dovoljno kvalitetno. Animirani banner potrebno je napraviti na način da poruka i sadržaj ostanu u prvom planu. Animacije trebaju biti dobro tempirane, jednostavne i napravljene u korist sadržaja, a ne obratno. Trebaju biti kratke (idealno bi bilo kraće od 15 sekundi) i ponavljati se dva do tri puta, nakon čega se banner treba zaustaviti na dijelu bannera koji objedinjuje sve informacije i ima sve karakteristike kvalitetnog statičnog bannera. Ukoliko ovi uvjeti nisu ispunjeni, bolje je ne ići s animacijom, već „uposliti“ kvalitetan statični banner.

Kako mjeriti uspješnost bannera?

Kao što je već ranije rečeno, banneri uglavnom služe za povećanje svijesti o marki oglašivača. Samim time, kod banner oglašavanja najčešće se koristi CPM oglašavanje, gdje se cijena određuje po 1000 prikazivanja oglasa, pa se uspješnost može mjeriti prema općenitom broju klikova i Click-Through rateu. Što više ljudi klikne na vaš oglas i potom napravi eventualnu konverziju, oglas je uspješniji. S druge strane, stopa napuštanja (bounce rate) je statistika koja oglašivaču govori koliko korisnika nakon što klikne na banner napusti odredišnu web stranicu bez daljnjeg proučavanja oglašivačevog web odredišta. To može sugerirati da oglas nije relevantan i da ostavlja pogrešan dojam, kao recimo u prethodno navedenom primjeru vezanom uz automobile. Sve te statistike mogu se vidjeti ili u Google AdWordsu ili u Google Analyticsu i iskoristiti u svrhu unapređenja kvalitete kampanje.

Kao i kod ostalih vrsta oglašavanja, ne postoji određeni ustaljeni obrazac i svaka kampanja je jedinstvena, te je tako treba i tretirati, proučavati i unapređivati.

Marko Gogić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Google Performance Summit 2016. i nadolazeće mogućnosti Google AdWordsa

Google Performance Summit 2016. i nadolazeće mogućnosti Google AdWordsa

| Martin Novak

Krajem prošlog mjeseca održana je globalna Google Performance Summit konferencija na kojoj je Google predstavio nadolazeće novosti vezane uz Google AdWords i ostale Google alate i usluge. Znajući koliko vam je važan Google AdWords kao marketinški alat, o kojemu smo pisali više puta na našem blogu, koristimo i ovu priliku dati vam „heads up“ oko […]

Banner oglašavanje - dilema oko dimenzija oglasa

Banner oglašavanje – dilema oko dimenzija oglasa

| Antonios Ivan Karalazos

Takozvane “display” online kampanje predstavljaju oglašavanje putem oglasa koji sadrže kombinaciju atraktivne slike i teksta koji cilja na stvaranje interesa potencijalnih kupaca/gostiju za Vašom ponudom. Prilikom kreiranja i provedbe display kampanja na brojnim mrežama koje nudimo (Google display network, Ligatus, UpValue…) često pitanje naših klijenata jest upravo “Koja dimenzija oglasa bi nam bila najbolja?”. Izrada kvalitetnih […]

Prikaži više članaka