Banner oglašavanje – dilema oko dimenzija oglasa

Banner oglašavanje - dilema oko dimenzija oglasa
| Antonios Ivan Karalazos

Takozvane “display” online kampanje predstavljaju oglašavanje putem oglasa koji sadrže kombinaciju atraktivne slike i teksta koji cilja na stvaranje interesa potencijalnih kupaca/gostiju za Vašom ponudom. Prilikom kreiranja i provedbe display kampanja na brojnim mrežama koje nudimo (Google display network, Ligatus, UpValue…) često pitanje naših klijenata jest upravo “Koja dimenzija oglasa bi nam bila najbolja?”. Izrada kvalitetnih bannera nije jeftina, a u moru dostupnih različitih dimenzija bannera na tržištu, odluka nije laka.

Kod mreža kao što je GDN (Google Display Network = Googleova prikazivačka mreža) u mogućnosti smo odabrati desetak različitih dimenzija, ovisno o digitalnom formatu bannera: jpg, swf, gif… Što više dimenzija pripremimo, povećat ćemo pokrivanje oglasnog dosega na portalima koji se nalaze u mreži. Drugim riječima, za oglašavanje svojih hotela, kampova, ponuda… možete se pripremiti npr. samo jedna dimenzija oglasa- npr. 300 x 250px. U tom slučaju riskirate da se Vaš oglas ne pojavi baš na onom vrlo posjećenom relevatnom portalu koji – nažalost – podržava sve dimenzije bannera osim formata 300 x 250px.
Idealno bi bilo bannere izraditi u svim dozvoljenim formatima ali zbog vremenske stiske, limitiranog budžeta i ostalih praktičnih razloga to nije uvijek izvedivo. Ne brinite 🙂 imamo rješenje i za to; postoje dimenzije bannera koje se trenutno najviše koriste i koje ujedno donose i najbolje rezultate (konverzije, visok CTR…). Kod GDN-a, na primjer, iz našeg iskustva govoreći, to su:
Inline rectangle: 300 x 250 px
Wide skyscraper: 160 x 600 px
Leaderboard: 728 x 90 px
Ukoliko želite “pokriti” oglasni prostor i za mobilne uređaje dodajte i format:
 Mobile leaderboard: 320 x 50 px
Treba uzeti u obzir da različite mreže portala, a i individualni portali na kojima namjeravate oglašavati često imaju “svoje” dimenzije i vlastita ograničenja oko tehničkih specifikacija bannera (format, veličina, vrsta animacije…). Google ove specifikacije navodi vrlo jasno i sistematizirano ovdje, a slično Vam mi dostavljamo u formi produkcijske liste, ukoliko se odlučite za neku drugu mrežu ili oglašavanje na nekom individualnom portalu.
Ukoliko Vas zanimaju sve aktualne standardizirane dimenzije bannera posjetite web stranice IAB (Interactive Advertising Bureau), čija je KG Media članica.
Kontaktirajte nas već danas za posebne uvjete izrade bannera za oglašavanje Vaše komparativne prednosti!

Primjeri nekih naših bannera koje smo do sada izradili i ostale dimenzije bannera:

Velicine-display-bannera-KG-Media

Antonios Ivan Karalazos

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Subliminalno oglašavanje

Razina složenosti članka: za početnike
| Marko Gogić

12. rujna 1957. istraživač James Vicary napravio je eksperiment u kojem je sazvao pres konferenciju i javno objavio da subliminalno oglašavanje djeluje. Naveo je kako je u jednom od filmova u nekoliko navrata postavio slogane „Drink Coca-Cola“ i „Eat popcorn“ u trajanju od nekoliko stotinki, prebrzo da bi ljudski um to efektivno percipirao. Tvrdio je […]

Go2Digital: Premium Indoor i outdoor mreža digitalnih citylighta u Hrvatskoj

Razina složenosti članka: za informirane
| Jelena Jažić

Tehnološke inovacije vođene su tržišnim potrebama. U današnjem turbulentnom okruženju i ubrzanom životnom tempu, outdoor oglašavanje izvrstan je marketinški alat, upravo onda kada ljudi većinu vremena provode izvan vlastitog doma, pa samim time postaju manje izloženi onim najprisutnijim medijima kao što su tisak, TV, radio…   Zašto digitalno indoor i outdoor oglašavanje? Obzirom na konstantne […]

Bing

Još ne oglašavate na tražilici Bing? Pa zašto, pobogu?

| Saša Petković

Kratko o Bingu Bing je Internet tražilica (ne, Google ipak nije jedini 🙂 ) koju je razvio Microsoft prije nekih 7 godina. Prije Binga, Microsoft je na tržište plasirao tražilice MSN search, Windows Live Search te, kasnije, Live Search. Bingov algoritam se dijelom koristi i od strane poznate tražilice Yahoo! Search.     Na globalnom […]

Prikaži više članaka