Web analytics model mjerenja i kreiranje korisnih izvještaja

Web Analytics izvještaj
| Ivan Smolković

Analiza prometa na web stranicama, ponašanje korisnika na web stranici te rezultati koji su postignuti na istoj, osnova je za kvalitetno, pravilno i pravovremeno donošenje odluka svakog vlasnika web stranice. Budući da sve veći broj naših klijenata želi donositi odluke na temelju naprednijih analiza, ono što je još uvijek prisutno i ono što muči veliki dio naših klijenata je određivanje modela prema kojem će se izrađivati analize i izvještaji koji su jednostavni za interpretaciju. Važno je napomenuti da je to prilično kompleksan proces, ali ako se provodi prema primjerima dobre prakse, rezultati, kvalitetna analiza i pravilno donošenje odluka neće izostati.

Kako bi što bolje objasnio način na koji se može izraditi kvalitetan model mjerenja, iskoristiti ću svoj primjer analize web stranice pomoću modela poznatog analitičara Avinash Kaushika, a koji sam izrađivao za potrebe završnog rada Web Analytics Master certifikata. Model analize koji se u originalu naziva Web Analytics Measurment Model osmislio je Avinash koji mi je s John Marshallom bio mentor i koji me je uveo u otkrivanje “trikova” kvalitetnog analiziranja web stranica.

Neki od alata koje sam koristio kod analize bili su Google Analytics, MOZ, SEMrush, Compete, Iperceptions, WebTrends, FeedBurner, SimilarWebGoogle Keyword Planner, Quaraloo i drugi… Ove alate navodim kako bi ukazao na potrebu analize kvalitativnih i kvantitavnih podataka koji se prikupljaju na samoj web stranici i s web stranica konkurencije, jer je za kvalitetnu analizu potrebno puno više podataka od onih koji se nalaze u Google Analyticsu, alat koji većina naših klijenata isključivo koristi.

Izrada web analytics modela mjerenja

Prvi korak je izrada modela koji u sebi sadrži tri najosnovnija elementa: akviziciju, ponašanje i rezultate. Na donjoj slici možete vidjeti moj model izrađen za potrebe analize Avinash-ove web stranice/bloga.

Web analytics model mjerenja - Analiza prometa web stranice

Primijetiti ćete da se izrađeni model dijeli na 3 djela: akviziciju, ponašanje i rezultate. Unutar svakog od njih potrebno je definirati poslovni cilj, cilj same web stranice, ključne pokazatelje performansi (KPI), cilj koji se temelji na konkretnim brojkama ili postocima, te segmenti pomoću kojih se izrađuje analiza. Izrada ovog modela prvi je korak i baza daljnje analize te je kao takav najkompleksniji za izradu. Pravilo je da bi trebalo izraditi maksimalno 6 glavnih elemenata (po dva za svaki dio) u tablici kako ne bi bilo više od 6 ključnih pokazatelja performansi (KPI). Bilo bi odlično da je u prikupljanju podataka za izradu modela angažirano što više osoba uključenih u taj dio marketinga (i računovodstvo:) sve do direktora. Na temelju ovog modela izrađuju se strateški i taktički izvještaji koji slijede u nastavku.

Kreiranje strateških izvještaja

Strateški izvještaj treba sadržavati sve podatke koje smo definirali u prijašnjem modelu na jednom mjestu. On je osobito pogodan za menadžere i direktore koji donose odluke i koji se nemaju vremena baviti specifičnim elementima analize. U nastavku možete vidjeti strateški izvještaj izrađen na detaljnoj analizi koju sam provodio za taktičke izvještaje i kao takvog sam ga morao izraditi posljednjeg. Strateški izvještaj trebalo bi izraditi što jednostavnije i “čitljivije” – pomoću jednostavnih grafova, preporuka za poboljšanja, te zaključka kako će se određene promjene odraziti na rezultate web stranice i poslovanja.

Starteski web analytics izvještaj - Analiza prometa web stranice

Kreiranje taktičkih izvještaja

U nastavku slijede neki od taktičkih izvještaja koje sam izradio prema web analytics modelu mjerenja i koji zasebno prikazuju svaki od pojedinih elemenata iz prve slike. Svaki ima definirani KPI, u sebi sadržava grafikone koji prikazuju određene podatke na temelju segmenata, ciljeve koji se trebaju postići, glavne trendove i uvide, te preporuke za poboljšanja i rezultate web stranice koji će se postići nakon provedenih preporuka. Cilj ovih izvještaja je jednostavna interpretacija analize temeljene na Web analytics modelu mjerenja. Naravno u pozadini postoji puno posla i dodatnih analiza koje nisu ni navedene, a dijelom doprinose do određenih zaključaka.

Akvizicija – KPI: povećanje posjeta na web stranicu

Taktički izvještaj povećanje broja korisnika na webu - Analiza prometa web stranice

Akvizicija – KPI: udio u pretraživanju

Analiza prometa web stranice

Korisničko ponašanje – KPI: evaluacija korisnika koji su proveli više od 5 minuta na stranici

Evaluacija korisnika koji su proveli više od 5 minuta na stranici - Analiza prometa web stranice

Rezultat – KPI: ekonomska vrijednost web stranice

Ekonomska vrijednost web stranice - Analiza prometa web stranice

Rezultat – KPI: broj pretplatnika na RSS Feed

Broj pretplatnika na RSS Feed - Analiza prometa web stranice

Analiza i praćenje rezultata pomoću ovakvog modela analize i izvještaja uvelike olakšava donošenje odluka i služi kao fokus za definirane elemente. U ovom članku nisam ulazio u zasebne analize svakog definiranog elementa i aktivnosti koje sam analizirao ali smatram da se ipak može dobiti dojam kako bi to trebalo izgledati. Klijenti za koje provodimo ovakav način analiziranja i izvještavanja su više nego zadovoljni tako da se i u praksi ovaj model pokazao vrlo uspješnim. Svakako nam se javite za dodatna pojašnjenja ili ako želite da izradimo za vas ovakve modele, analize i izvještaje.

Uživajte u analizi! 🙂

Izvor slike na naslovnici: Background photograph designed by Jcomp – Freepik.com

Ivan Smolković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

konverzija

Što je to konverzija?

Razina složenosti članka: za početnike
| Saša Petković

Svi smo čuli za taj izraz. Čak i veliki broj ljudi koji nisu direktno vezani uz Online marketing. Konverzija. Mi, koji živimo Online oglašavanje, susrećemo se s njom ne svakodnevno, već nekoliko puta u satu. Željeli bismo pojasniti značenje ovog pojma i njegove podvrste, ali najbolje bi bilo započeti sa definicijom tog izraza.

Google Analytics - Pravila privatnosti

Potrebno ažuriranje pravila privatnosti na web stranicama za remarketing

| Ivan Smolković

Remarketing i politika privatnosti Kao i uvijek, započinjemo s pojašnjenjem što su to remarketing i politika privatnosti. Remarketing je, kao što već znamo, oglašavački alat, koji služi da ljudima koji su ranije već posjetili vašu web stranicu, ciljano prikazujete oglase koje želite. Samo njima i nikom drugom. Ciljano. Politika privatnosti je izjava ili pravni dokument […]

Prikaži više članaka