5 najčešćih razloga zbog kojih Vaša Facebook kampanja ne funkcionira i kako je popraviti

5 najčešćih razloga zbog kojih Vaša Facebook kampanja ne funkcionira i kako je popraviti
Razina složenosti članka: za početnike
| Dario Dobošić

Nakon mjeseci planiranja i nespavanja, Vaša kampanja je spremna za pokretanje. Naciljali ste željenu publiku i sve što morate jest kliknuti na objavu i pratiti rezultate.

Ali onda se nešto dogodi ili se ne dogodi. Vaši oglasi se nisu prikazali nikome… Jeste li nešto krivo definirali? Sustav ne radi? Je li kampanja uopće pokrenuta?…

Takva pitanja sagorijevaju vaše misli dok ljutito želite odgonetnuti što se zapravo događa.

U ovakvim situacijama zasigurno poželite imati listu razloga zbog kojih Vaše Facebook kampanje ne funkcioniraju i kako biste ih mogli popraviti.

Upravo to Vam u ovom članku želimo dati. Pa – krenimo.

 

1. Vaši oglasi su neodobreni

Ako su Vaši oglasi neodobreni, od Facebooka ćete putem email poruke ili notifikacija u samom sučelju dobiti obavijest s razlogom neodobravanja.

Ako ne možete pristupiti emailu ili ne možete naći obavijest u sučelju, možete provjeriti u samom upravitelju oglasa pod kolonom “status” – unutar sučelja u kojem ste i izrađivali svoje kampanje.


Razlozi zbog kojih bi Vaši oglasi mogli biti neodobreni:

 • Tekst oglasa sadrži ili promiče duhanske proizvode, lijekove i farmaceutske proizvode;
 • Oglas promovira nepouzdane i/ili nesigurne prehrambene dodatke (što Facebook kvalificira kao nepouzdano i nesigurno je stvar samo njihove diskrecije);
 • Putem oglasa se prodaje oružje, streljivo ili eksploziv;
 • Oglas sadrži senzacionalan ili pretjerano nasilan sadržaj;
 • Sadržaj oglasa promovira krivotvorene ili lažne dokumente, kao što su diplome, putovnice ili papiri za useljavanje;
 • Promocija zlonamjernog softvera i špijunskog softvera, oprema za nadzor (primjerice, špijunske kamere i mobiteli);
 • Oglas sadrži nevjerojatne ili pretjerane slike prije i poslije kako bi promovirale gubitak težine (oglašavanje proizvoda za zdravlje i mršavljenje moraju biti usmjereni na osobe starije od 18 godina);
 • Oglas promovira sadržaj za odrasle;
 • Nerealistične tvrdnje ili ‘obogatite se brzo’ sheme.

Kako popraviti:

Unesite tražene izmjene. Na primjer, ako je Facebook naveo da je grafika koju koristite neprikladna, jednostavno promijenite sliku sa slikom koja odgovara Facebook standardima. Nakon što napravite promjene i spremite oglas, isti će se automatski poslati na ponovni pregled od strane Facebooka.

Žalite se na neodobravanje. Svatko čini pogreške, a Facebook nije izuzetak 🙂 . Stoga, ako smatrate da je oglas bezrazložno neodobren, uvijek možete poslati primjedbu. Da biste to učinili, sve što trebate učiniti je popuniti ovaj obrazac i navedite potrebne informacije. Ako Facebook prihvati žalbu, automatski će pokrenuti Vaše oglase i obavijestiti Vas putem emaila ili obavijesti u sučelju.

 

2. Dosegnuto je ograničenje potrošnje Vašeg korisničkog računa

Kada radite unutar Facebook-a, svaki oglašivački račun ima ograničenje potrošnje koju možete postaviti. Obično se to radi kako biste bili sigurni da vaše kampanje ne prelaze predviđeni ukupni proračun.

Nakon što dosegnete granicu, Vaši oglasi jednostavno neće dalje potrošiti ni lipe – ali se neće više ni prikazivati.

Kako popraviti:

Uvijek je najbolje provjeriti ograničenje potrošnje prije nego pokrenete kampanju.

Ako želite provjeriti, postaviti ili ukloniti ograničenje potrošnje, sve što trebate učiniti je da otvorite izbornik upravitelja oglasa i kliknete na „Naplata i plaćanje“.

Vidjet ćete okvir ograničenja potrošnje računa na desnoj strani zaslona, kao i koliko je potrošeno iz ukupnog ograničenja.

Ispod ograničenja potrošnje vidjet ćete tri veze pri dnu okvira, koje će vam omogućiti da promijenite, uklonite ili poništite ograničenje.

 

5 najčešćih razloga zbog kojih Vaša Facebook kampanja ne funkcionira i kako je popraviti - slika 1

 

3. Vaša slika krši pravilo od 20%

Prema Facebook standardima, unutar slike u vašim oglasima tekst ne smije zauzimati više od 20%. To uključuje logotipove, slogane, vodene žigove i bilo koji drugi tekst koji može biti na vašoj slici. Kako bi provjerili spomenuti omjer koristite ovaj alat (Text Overlay Tool).

Ako je Vaša slika dobila nisku, srednju ili visoku ocjenu, to znači da ima previše teksta na slici i da će se njezin doseg, u različitim stupnjevima, smanjiti. Ako dobijete ocjenu OK, to znači da imate pravi iznos teksta, a vaš doseg neće biti ograničen.

Sada neki od Vas možda misle “Ali pokrenuo/la sam dosta oglasa koji krše ovo tzv. 20% tekstualno pravilo, a Facebook nikada nije odbio moj oglas.” I možda ste u pravu, no to vam ne prikazuje cijelu sliku onoga što se događa.

U nekim ranijim vremenima, kad bi Facebook otkrio da je Vaša slika prekršila 20% tekstualnog pravila, jednostavno je ne bi odobrio i morali bi zamijeniti sliku. Ali sada to više nije slučaj.

Umjesto izravnog odbijanja oglasa, Facebook će jednostavno smanjiti doseg vašeg oglasa ili jednostavno ne pokrenuti ga – obično bez ikakvog upozorenja.

Kako popraviti:

Jedini način je da koristite spomenuti alat iznad u članku i prilagodite tekst i sliku prema OK ocjeni.

 

4. Vaša je licitacija preniska

Faktor koji bi mogao utjecati na uspjeh vašeg oglasa jest i da li je vaša licitacija preniska. Kad god pokrećete kampanju, vaši oglasi se natječu protiv tisuće drugih oglasa u isto vrijeme kroz veliku digitalnu aukciju.

Zanimljivo je: kada se radi o odabiru dobitnika ovakvih “aukcija”, Facebook ne gleda uvijek na cijenu.

Tri glavne stvari koje utječu na odluku Facebooka su:

 • Cijena ponude – cijena koju ste spremni platiti za željenu radnju.
 • Procijenjene akcijske cijene – koliko je vjerojatno da će Vaša publika poduzeti gore navedenu radnju.
 • Relevantnost i kvaliteta – koliko su Vaši oglasi zanimljivi vašoj publici (kvaliteta tih oglasa određena je količinom negativnih / pozitivnih povratnih informacija).

Na temelju te tri stvari, Facebook izračunava “ukupnu vrijednost”, a ta je ukupna vrijednost ona koja se koristi za utvrđivanje čiji će se oglasi prikazati, a čiji neće.

Da biste odredili koliko želite platiti za željenu akciju, imate dvije opcije na raspolaganju: Automatski ili ručno.

Kako popraviti:

Odabirom automatskog licitiranja dopuštate Facebooku da odabere najbolju cijenu za odabranu akciju i natječe se konkurentno. Za 90% oglašavača ovo je izvrsna opcija, jer osigurava da cijena licitacije nikada neće biti postavljena prenisko.

Ručno licitiranje, s druge strane, drugačiji je slučaj. Prilikom odabira ručne strategije licitiranja, vi ste onaj koji govori Facebooku što ste spremni platiti za svoju akciju, što se postiže određivanjem vaše prosječne ili maksimalne ponude.

 

5 najčešćih razloga zbog kojih Vaša Facebook kampanja ne funkcionira i kako je popraviti - slika 2

 

5. Vaši oglasi nisu relevantni za vašu publiku (Ocjena relevantnosti)

Ocjena relevantnosti je rezultat (koji se kreće od 1-10), odnosno, Facebookov način da vam kaže kako i koliko je Vaš oglas zanimljiv Vašoj ciljanoj publici i kako se ona angažira oko oglasa (pozitivno ili negativno).

Korisnici mogu sudjelovati na pozitivan način (npr. lajk, komentar, dijeljenja) ili negativno (skrivanje oglasa iz vijesti, prijavljivanje kao spam, i sl.), a svaka od tih aktivnosti pridonijet će ukupnom rezultatu. Što je bolji rezultat, to je vjerojatnije da će se Vaš oglas prikazivati više od drugih, a i cijena (ovisno o akciji) bi trebala biti niža.

Kako popraviti:

 • Testirajte različite slike

Različite slike mogu imati različite utjecaje na skupine prema demografskim podacima. Svijetle boje na slikama i fontovi mogu dobro rezonirati kod mlađe publike, no starijoj publici mogu biti teži za čitanje. Uvijek pokušavajte predstaviti stvarnu ponudu i svakako prikažite sliku (ako je moguće) onoga što će korisnik/kupac/gost zapravo dobiti.

 • Redefinirajte svoja ciljanja

Upotreba Facebookove statistike publike je sjajan način da dobijete informacije o demografiji i ponašanju ciljanih korisnika.

 • Osvježite svoje oglase

Nitko ne voli gledati jednu te istu reklamu. Praćenjem performansi sadržaja i isključivanjem kopije oglasa i grafike s lošom izvedbom, možete zadržati svoju publiku zainteresiranu i angažiranu.

 • Učinite oglas zanimljivim

Vaš oglas se mora istaknuti među mnogobrojnom publikom. Vaše slike, video i druge grafike također. Razmislite o tome što čini vašu tvrtku / ponudu / proizvod jedinstvenima i usredotočite se na vrijednost koju donosite svojim korisnicima.

 

Prepustite svoje Facebook kampanje nama…

Facebook može zakomplicirati život svakome sa svojim nepisanim pravilima i povremenim pogreškama, ali još uvijek ga možete koristiti vrlo uspješno ako imate solidno razumijevanje osnova i ako pratite konstantni razvoj Facebook oglašavanja i nove trendove u toj tehnologiji. Uvjereni smo da ćete sa znanjem kojeg ste dobili iz ovog članka izbjeći stresne situacije i prije nego problemi nastanu.

Ukoliko naiđete na poteškoće sa kampanjom koje jednostavno ne možete otkloniti, tu smo za Vas i spremni smo Vam odmah pomoći!

 

 

Izvor za sliku naslovnice: https://goo.gl/images/DUqKee

Izvor za sliku 1: https://goo.gl/jrBKG

Izvor za sliku 2: https://goo.gl/images/tgNPW7

Dario Dobošić