Top 6 oglasnih proširenja u AdWords kampanji

Google Adwords Oglašavanje
| KG Media

Google AdWords pruža mogućnost korištenja proširenja uz postojeći oglas. Oglasna proširenja dijelovi su oglasa koji prikazuju dodatne informacije, te predstavljaju razlog više da korisnici kliknu na vaš oglas. Postoje dvije vrste proširenja: ručna i automatska, a u ovom ću članku pisati o ručnim proširenjima.

Kada se prikazuju oglasna proširenja?

Google AdWords odabire jedno ili više proširenja uz sam oglas kada izračuna da će proširenja utjecati na bolju izvedbu kampanje. U slučaju da je rang oglasa dovoljno visok, odnosno, kada se oglas prikazuje na najvišim pozicijama na Google pretraživačkoj mreži, veća je vjerojatnost da se prikažu proširenja. No, AdWords ne jamči da će se proširenja uvijek prikazati uz oglas.

Koja je cijena prikazivanja oglasnih proširenja?

Dodavanje oglasnih proširenja u AdWords kampanji je u potpunosti besplatno, a plaća se jedino klik na oglas ili proširenja. Na primjer, u situaciji kada korisnik klikne na proširenje lokacije ili proširenje veza na web-lokacije, vrši se naplata klika od strane Googleovog sustava. U slučaju da korisnik klikne na više proširenja, AdWords ne naplaćuje više od dva klika na oglas i proširenja po pojedinačnom prikazivanju.

Koje sve vrste oglasnih proširenja postoje?

1. Proširenja za pozive

Proširenja za pozive pružaju korisnicima prikaz telefonskog broja na kojeg se direktno mogu javiti oglašivaču za dodatne informacije ili pitanja vezana za kupnju ili rezervaciju određenog proizvoda ili usluge. Korištenjem ovog proširenja osigurano Vam je lakše direktno komuniciranje s korisnicima. Također, korisnici Vas mogu kontaktirati i dok su u pokretu. Bilježenje poziva možete bilježiti kao konverziju.

Sl. 1. Primjer proširenja za pozive

Izvor: https://goo.gl/aAHyXM

 

Zanimljivost: Oglasna proširenja za pozive utječu na povećanje klikovnog postotka (CTR) za 6 do 8% u odnosu na oglase bez tog proširenja.

 

2. Proširenja lokacije

Proširenja lokacije prikazuju adresu predmeta oglašavanja (ili tvrtke koju oglašavate) čime se omogućava korisnicima da Vas lakše pronađu. Uz samu lokaciju prikazuje se telefonski broj te oznaka na Google karti. Uz oglasno proširenje lokacije postajete dostupniji postojećim i potencijalnim korisnicima.

 

Sl. 2. Primjer proširenja lokacije

Izvor: https://goo.gl/iQ1tYY

 

Zanimljivost: Zanimljiva je činjenica da oglasi s proširenjima lokacije u prosjeku bilježe rast klikovnog postotka (CTR) od 10% u odnosu na oglase bez tog proširenja.

 

3. Proširenja veza na web-lokacije

Proširenjem veza na web-lokacije olakšavate svojim korisnicima da lakše i jednostavnije pronađu sadržaj koji ih interesira na Vašoj web stranici. Na primjer, proširenje može sadržavati izravnu vezu na popularne odredišne stranice ili odjeljke s visokom stopom konverzija Vaše web-lokacije. AdWords prikazuje maksimalno četiri proširenja veza na web-lokacije koje se mogu prikazati uz pojedini oglas. Oglasi s visokom ocjenom kvalitete i većom licitacijom za najviše pozicije oglasa imaju veće šanse da im se prikažu proširenja veza na web-lokacije.

 

Sl. 3. Primjer proširenja veza na web-lokacije

Izvor: https://goo.gl/ekVjvh

 

Zanimljivost: Proširenja veza na web-lokacije također pospješuju klikovni postotak, povećavaju relevantnost oglasa, te zauzimaju najviše prostora (najuočljiviji su) u rezultatima pretrage na pretraživačkoj mreži.

 

4. Proširenja za dodatne opise

Proširite oglas uz dodatni opisni tekst. Uz korištenje dodatnih opisa uz tekst oglasa korisnici imaju prilike saznati više o onome što nudite na svojoj web-lokaciji.

 

Sl. 4. Primjer proširenja za dodatne opise

Izvor: https://goo.gl/I2SYhg

 

Zanimljivost: Proširenja za dodatne opise gotovo udvostručuje veličinu oglasa, pomaže skrenuti pozornost na najvažnije prednosti proizvoda ili usluge i utječe na poboljšanje pozicije oglasa.

 

5. Proširenja za recenzije

Oglasna proširenja za recenzije ističu recencije trećih strana uz Vaš oglas. Navedeno proširenje omogućuje prikaz pozitivnih natpisa o Vašoj tvrtki, proizvodu ili usluzi ili nagrade stečene od treće strane. Proširenje se prikazuje ispod teksta oglasa. Mogu se koristiti parafrizirani ili točni citati dokle god se pripisuju objavljenom izvoru (treća strana) te su povezani s njim (klik na proširenje za recenziju ispod oglasa usmjerava korisnika do izvornog teksta recenzije).

 

Sl. 5. Primjer proširenja za recenzije

Izvor: https://goo.gl/USCdB6

 

Zanimljivost: Važno je spomenuti da proširenja za recenzije mogu povećati klikovni postotak do 10%.

 

6. Proširenje za strukturirane isječke informacija

Strukturirani isječci dopuštaju da se uz oglas naglase specifičnosti, odnosno kategorije  Vaše tvrtke, usluge ili proizvoda. Te specifičnosti se mogu odnositi na:

 • Sadržaje (Amenities)
 • Brendove (Brands)
 • Tečajeve, predavanja (Courses)
 • Studijske programe (Degree programs)
 • Destinacije (Destinations)
 • Istaknute hotele (Featured hotels)
 • Osiguranje (Insurance coverage)
 • Modele (Models)
 • Susjedstva, četvrti (Neighborhoods)
 • Kataloge usluga (Service catalog)
 • Događaje (Shows)
 • Stilove proizvoda ili usluga (Styles)
 • Tipove, vrste, žanrove (Types)

Korištenjem strukturiranih isječaka olakšavate korisnicima da odmah saznaju više o vašem proizvodu, usluzi ili tvrtki, a Vama su poboljšani uvjeti za povrat ulaganja zbog veće relevantnosti oglasa i povećanog klikovnog postotka.

 

Sl. 6. Primjer proširenja za strukturirane isječke informacija

Izvor: https://goo.gl/qAwGhY

 

Proširenje za strukturirane isječke informacija još uvijek nije dostupno za oglašavanje na hrvatskom jeziku.

 

Zaključak: Kao zaključak navela bih da oglasna proširenja korisnicima daju argument više da kliknu na Vaš oglas, time potvrđujući svoj interes za Vašu ponudu. Oglasna proširenja također omogućuju poboljšanu vidljivost oglasa, što potom utječe na povećanje klikovnog postotka. Više klikova ekvivalent je većem prometu relevantnih korisnika na vašim stranicama. U slučaju da se dva oglasa s istom licitacijom i ocjenom kvalitete natječu za poziciju, oglas s implementiranim proširenjem je u prednosti i ima veću šansu prikazati se na višoj poziciji u odnosu na drugi oglas bez proširenja. Još jedan razlog zašto je važno postaviti oglasna proširenja u sklopu oglasa je veći povrat na uložena sredstva. Obzirom da oglasna proširenja predstavljaju dodatne informacije o ponudi, proizvodu ili usluzi koju nudite, sam oglas će biti relevantniji te privlačiti veći broj klikova korisnika zainteresiranih za Vašu ponudu. Sva navedena i objašnjena oglasna proširenja prikazuju se na pretraživačkoj i prikazivačkoj mreži te na računalu, mobilnim i tabletnim uređajima s potpunim preglednicima.

Stoga nam se javite kako bi započeli s ukrašavanjem Vaših oglasa dodavanjem oglasnih proširenja 🙂

Izvor naslovne slike:

http://goo.gl/HoijWj

KG Media

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka