Google Analytics 360 Suite – novi proizvod Googlea

Google Analytics 360 Suite – novi proizvod Googlea
| Ivan Smolković

U današnjem svijetu svi oglašivači pokušavaju doprijeti do kupca. U točno vrijeme, s pravom porukom, na pravom uređaju i u najboljem mogućem trenutku. Da bi se to postiglo, Google je lansirao novi set programa za integriraciju podataka i marketinških analitičkih proizvoda, konstruiranih posebno za oglašavanje većih tvrtki, imena Google Analytics 360 Suite.

Komponente novog Google Analytics 360 Suite-a

Novi 360 Suite je nadopunjen sa šest proizvoda s temeljnim naglaskom na dijeljenju podataka i znanja – unutar seta programa i platformi trećih strana.

Proizvodi uključuju:

1. Google Analytics 360 – Google Analytics Premium je sad preimenovan u Google Analytics 360. Iako još nije poznato u kojem smjeru će se razvijati, Google stavlja naglasak na Analytics 360 kao mjerni centar za prikupljanje podataka korisnika iz različitih dodirnih točaka i na daljnju integraciju s DoubleClick-om i Google AdWordsom.

2. Google Attribution 360 – Google-ova akvizicija iz 2014. godine medijskog atribucijskog poduzeća Adometry konačno dobiva „Guglovsko“ ime. Novo izgrađen Attribution 360 će nastaviti nuditi opcije praćenja i uvida kroz digitalne kanale i offline medije uključujući TV i radio. To neće samo osposobiti oglašivače za praćenje kroz uređaje i sustave konverzija, nego će im pomoći u vođenju menadžmenta licitacija i praćenju korisničkog ponašanja kroz sve kanale, uređaje i sustave kako bi se ostvario maksimalni marketinški miks.

3. Google Tag Manager 360 – iako je prvotno priopćeno da će se zvati Google Tag Manager Premium ili GTM Premium, novi GTM 360 je sasvim novi proizvod, ali i nešto što je izgrađeno na temeljima postojećeg Google Tag Manager sustava. Novi će proizvod pojednostaviti prikupljanje podataka i pomoći u usmjeravanju korištenja Tag managera u poduzetničkoj okolini – s snagom API-ja (aplikacijsko programsko sučelje) i s olakšanom i ubrzanom kolaboracijom.

4. Google Audience Center 360 – trenutno u beta fazi, Audience 360 je Google-ova dugo očekivana napredna menadžment platforma za bazu podataka (DMP). Ovaj će proizvod biti povezan s Google AdWords-om i DoubleClick-om, ali će isto tako biti povezan kroz razmjenu oglasa trećih strana. Uzimajući ID korisnika iz Universal Analyticsa pomoći će brendovima da unikatno identificiraju korisnika među ukupnom publikom, distribuiranim oglasima, kanalima i uređajima. Zamislite savršen svijet gdje je Vaš CRM integriran sa Audience 360, a novoprikupljeni e-mailovi u realnom vremenu dostupni u Google AdWordsu za RLSA ili remarketing kampanje – to je sada moguće!

5. Google Optimize 360 – ovaj beta proizvod namjerava olakšati testiranje A/B odredišnih stranica. Ideja je omogućiti oglašivačima da testiraju više ponuda, rasporeda elemenata, sadržaja i poziva za radnju bez kodiranja, testiranja i razvoja posebnih softvera. Proizvod će biti povezan s AdWordsom, DoubleClickom i Audience 360 za što bolje optimiziranje kampanja, upravljanje licitacijama i dobivanju što kvalitetnijih povratnih informacija o konverzijama.

6. Google Data Studio 360 – izgrađen na temelju Google Docs-a, Data Studio 360 cilja na prikupljanje i povezivanje podataka iz svih sistema programa kao i vanjskih izvora podataka. To će omogućiti „drag&drop“ izvještavanje i vizualizaciju kroz setove podataka, kao i pomoć u izbjegavanju hrpe podataka koja trenutno postoji. Zakon!

Google-Analytics-360-Dashboard

Google Analytics 360 Suite – Primjer kontrolne ploče [Izvor]

Zašto Google radi ove promjene?

  • Dijeljenje znanja – Google-ov oglašivački posao je uvijek bio ograđeni vrt – bilo je omogućeno dijeljenje podataka i kolačića kroz oglase i analitičke proizvode, ali nikad nije bio otvoren za izvore podataka trećih strana i razmjenu oglasa. Pošto Double Click ima većinu postotka impresija oglasa na internetu, vrlo je važno imati povezan pogled na publiku kroz različite kanale i uređaje.
  • Glatka integracija – sve se sve više stavlja naglasak na atribucije i praćenje kroz više uređaja. Uz integraciju kroz više proizvoda biti će moguće odmah reagirati na izvedbu ponuda u A/B testiranju ili TV oglasima, moći će se automatski mijenjati licitacije, pauzirati oglasi, pripremiti novi tagovi i pokrenuti remarketing za nekonvertirane korisnike kroz razne razmjene oglasa – sve u realnom vremenu.

Google-Analytics-360-Interface

Google Analytics 360 Suite – Korisničko sučelje [Izvor]

Kad se mogu koristiti ovi proizvodi?

Ukoliko ste postojeći Google Analytics Premium ili Adometry korisnik, bit ćete „ukrcani“ prvo na Analytics 360 i Attribution 360. Novi proizvodi – Audience Center 360, Optimize 360, Data Studio 360 i Tag Manager 360 su dostupni u beta fazi i bit će dostupni kroz nekoliko mjeseci. Trebamo napomenuti da će svi navedeni proizvodi plaćati ali da biste ih koristili ne morate biti „Premium“ korisnik.

Google Analytics 360Suite možete istražiti ovdje, a za sva dodatna pitanja nam se svakako obratite.

Izvori informacija: http://goo.gl/B1MxH9 , http://goo.gl/Kn70Tn

Ivan Smolković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

konverzija

Što je to konverzija?

Razina složenosti članka: za početnike
| Saša Petković

Svi smo čuli za taj izraz. Čak i veliki broj ljudi koji nisu direktno vezani uz Online marketing. Konverzija. Mi, koji živimo Online oglašavanje, susrećemo se s njom ne svakodnevno, već nekoliko puta u satu. Željeli bismo pojasniti značenje ovog pojma i njegove podvrste, ali najbolje bi bilo započeti sa definicijom tog izraza.

YouTube Oglašavanje – Kako Pripremiti Video Zapis

Koje se interakcije s videom vrše na vašim stranicama?

Razina složenosti članka: za napredne
| Filip Aldić

Što pratiti kod interakcije s videom? Klijenti nas često pitaju mogu li se pratiti YouTube ili Vimeo interakcije s videom koje korisnici čine na njihovoj stranici. Mogu, ali se u takvoj situaciji zahtijeva knowhow našeg developerskog tima da ugradi Javascript kod koji pokrene Google Analytics evente i „zahvati“ interakcije kao što su Play i Pause. […]

Google Analytics - Pravila privatnosti

Potrebno ažuriranje pravila privatnosti na web stranicama za remarketing

| Ivan Smolković

Remarketing i politika privatnosti Kao i uvijek, započinjemo s pojašnjenjem što su to remarketing i politika privatnosti. Remarketing je, kao što već znamo, oglašavački alat, koji služi da ljudima koji su ranije već posjetili vašu web stranicu, ciljano prikazujete oglase koje želite. Samo njima i nikom drugom. Ciljano. Politika privatnosti je izjava ili pravni dokument […]

Prikaži više članaka