Zaštita imena branda od konkurencije u Google AdWords oglašavanju

Zaštita imena branda od konkurencije u Google AdWords oglašavanju
| Dario Dobošić

Zaštita imena branda

Google ima jasno definiran postupak za rješavanje sporova gdje je tematika zaštita imena branda. Djelovat će na pritužbe vlasnika zaštitnog znaka, gdje navodni prekršitelj uključuje zaštitni znak u naslove svojih Google AdWords oglasa. Međutim, neće reagirati na situacije u kojima konkurenti koriste zaštićeni registrirani brand kao ključni izraz na web stranici ili kao ključnu riječ za pokretanje Google AdWords oglasa.

Okolnosti u kojima Google ne može blokirati korištenje vašeg zaštićenog imena branda su:

1) Ako ga koristi preprodavač i odredišna stranica oglasa je prvenstveno namijenjena prodaji (ili jasno omogućuje prodaju) robe, dijelova ili usluga koje odgovaraju pojmu zaštitnog imena branda.

2) Odredišna stranica prvenstveno je usmjerena na načine za kupnju zaštićenog branda ili usluge ili pak prikazuje komercijalne informacije o tom proizvodu ili usluzi.

To znači da ako prodajete proizvode putem preprodavača i ti proizvodi dijele vaše ime branda, naziv web stranice, logotip ili slogan, ne postoji baš mnogo što možete učiniti kako bi spriječili takve da licitiraju za vaše zaštićeno ime branda ili njihovo korištenje u bilo kojoj vidljivoj kopiji oglasa.

Koliko je česta krađa imena branda i kako izgleda?

Kratak odgovor je: prilično često. U stvari, imena brandova su ugrađena u gotovo sve plaćene pretraživačke i prikazivačke kampanje. Loša vijest za vas je da te kampanje funkcioniraju i to vrlo dobro. Druga loša vijest je da većina tvrtki niti ne zna da konkurenti ciljaju njihove brand ključne riječi.

Koliko je ranjiv vaš brand?

To ovisi o konkurenciji, njihovoj razini sofisticiranosti, vašem proizvodu, industriji, tijeku prodaje i udjelu na tržištu. Glavni benefit za vašu konkurenciju (izravno ili neizravno) je to što može ostvariti pozitivan ROI usmjeravanjem financija i vremena u pojavljivanje oglasa za ime vašeg branda u pretraživanju, a ako vaša tvrtka ne poduzima ništa da zaštiti ime branda u pretraživanju, onda ste izuzetno ranjivi.

Tko zloupotrebljava ime vašeg branda u Google AdWords-ima?

Zlouporaba imena branda je vrlo česta na internetu, posebno u Google AdWords-ima. Ilegalni preprodavači i lažne web stranice putem vašeg imena branda mogu preusmjeriti promet i potencijalne kupce prema svojim web stranicama te vama uskratiti ono što vam pripada.

Google više ne štiti ime vašeg branda u AdWords-ima

Budući da Google više ne štiti imena brandova u AdWords-ima, sada je na svakoj tvrtki da sama otkrije zlouporabu imena branda u pretraživanju i poduzme određenu akciju. Naime, od travnja 2013. godine, bilo koji oglašivač na svijetu može prikazivati oglase za bilo koju riječ ili izraz, uključujući brand imena. Na primjer, Pepsi može prikazivati oglase za korisnike koji u ključnoj riječi pretrage upisuju “Coca-Cola“, Honda može prikazivati oglase po ključnoj riječi „Toyota“, itd. To konkurenciji ostavlja mogućnost da vam oduzme vidljivost, promet, a možda čak i prihod.

Otmičar, natjecatelj i dobronamjerni preprodavač

Otmičari su iznimno zločesta gomila koja pokušava sabotirati vaše plaćene oglase za pretraživanje i zamijeniti ih svojima, a pravi problem ovdje je da ne samo da kradu vaše impresije, oni to rade pomoću vašeg URL-a. Ako otmičar ili natjecatelj koristi vaš URL-a kao njihov URL za prikaz, primijetit ćete to kao neobičan pad u impresijama, a u konačnici i u prihodima. Ako dobronamjerni preprodavač želi prikazati vaše zaštićene pojmove ili licitirati na vaše brand pojmove, izradite pismeni sporazum koji je pogodan za obje strane. Možete zatražiti da ne rade dumping cijena.

Brand Protection

Zašto vam je potrebna zaštita imena branda?

Spriječiti konkurenciju

Bez PPC strategije, vaše web stranice će se pojavljivati samo u organskim rezultatima pretraživanja. Što je još gore, linkovi na vaše web stranice će se vjerojatno prikazivati ispod vaših konkurenata. PPC strategija po ključnim riječima koje opisuju vlastiti brand može pomoći da se pojavljujete na prvom mjestu rezultata pretraživanja, gurajući svoje konkurente na niže pozicije rezultata pretraživanja. Time uzimate zasluženo mjesto na vrhu koje će spriječiti izravne konkurente da zarađuju na imenu vašeg branda i da „grickaju“ vaš udio na tržištu.

Stjecanje dodatnog prometa

PPC strategija učinit će da se vaše web stranice pojavljuju u organskim i plaćenim rezultatima pretraživanja: to vam daje dodatni doseg, uz iznimno nisku cijenu po kliku (CPC).

PPC popusti i više oglasne pozicije na sve korištene ključne riječi

Klikovni postotak (CTR) kod oglasa koji se prikazuju po ključnim riječima koje sadrže naziv vašeg branda će biti mnogo veći od prosječnog klikovnog postotka u vašem AdWords računu. Veći ukupni CTR će također povisiti prosječni položaj prikazivanja oglasa unutar PPC oglašivačke mreže. U Google AdWords programu veći CTR će povećati ocjenu kvalitete (QS). To će osigurati viši položaj oglasa kao i niži CPC, na svim ključnim riječima unutar vašeg računa.

Povećati zadovoljstvo kupaca

U sklopu Google AdWordsa, kvalitetna PPC kampanja je nagrađena dodatnim linkovima (proširenjima) ispod glavnog oglasa. Ova dodatna mogućnost daje korisnicima dodatni izbor i način da postignu svoj cilj = najbrže dođu do prave informacije. Ovakav pristup ne samo da osigurava povećanje prometa i prodaje, već i zadovoljstva potrošača i vjerodostojnosti branda.

Potaknuti povjerenje u brand
Istraživanja pokazuju da posjetitelji imaju više povjerenja u web stranice na koje dođu preko plaćenih oglasa u usporedbi s organskim rezultatima pretraživanja. To dovodi do većih stopa CTR-a i veće vrijednosti branda online.

Poruke koje će privući pozornost

Organski rezultati pretraživanja se mogu promatrati kao „besplatno oglašavanje“, no – budimo realni – oni su u većini slučajeva… dosadni. 🙂 Plaćeni oglasi vam daju priliku da oglasom i promidžbenom porukom zgrabite pozornost korisnika i zavedete ih da posjete vašu web stranicu. Zapamtite da organski rezultati možda neće slati korisnike na vama idealne odredišne stranice. Iskoristite plaćene oglase i šaljite korisnike na odredišne stranice koje konvertiraju.

Visoko kvalitetni potencijalni korisnici koji su blizu točke konverzije

Korisnici koji su u potrazi za brand pojmovima su već upoznati sa vašom tvrtkom. Možda su čuli o vama od prijatelja, možda su vas istraživali u prošlosti ili su čak kupci povratnici. Oni znaju da vi imate ono što oni žele, te su time psihološki dublje u prodajnom procesu od onih korisnika koji pretražuju po općenitijim pojmovima.

U konačnici – prodaja!

U mnogim slučajevima, pauziranje PPC branding kampanje dovodi do ukupnog smanjenja prodaje preko svih izvora. Iako PPC strategija za Vaše brand ključne riječi neće povećati količinu jedinstvenih posjetitelja, povećat će količinu prodaje i potencijalnih kupaca.

Zaključak

Bez obzira koliko je veliko ili malo vaše poslovanje, ime vašeg branda je najznačajnije, stoga poduzmite sve kako bi bili sigurni da imate kontrolu nad imenom svojeg branda na internetu putem Google AdWordsa. Ovaj jednostavan potez će svakako ojačati vaš brand, kao i online prisutnost.

Do tog trenutka, agresivno upravljajte pojmovima imena branda najbolje što možete i osigurajte dio proračuna kako bi zaštitili svoj brand. To je preporuka koju nije mudro odbiti! 🙂

Više o zaštiti brand imena putem Google AdWords oglašavanja pročitajte na linku ispod:

https://goo.gl/mu0cZg

Izvor naslovne slike:

http://goo.gl/gxijMr

Dario Dobošić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka