Što je to konverzija?

konverzija
Razina složenosti članka: za početnike
| Saša Petković

KG Media brine o sustavnoj edukaciji svojih postojećih i potencijalnih klijenata. Iznimno nam je važno da prilikom razgovora s našim klijentima postoji apsolutno razumijevanje stručnih pojmova koje koristimo. Konverzija je svakako jedan od najučestalijih.

Svi smo čuli za taj izraz. Čak i veliki broj ljudi koji nisu direktno vezani uz Online marketing. Konverzija. Mi, koji živimo Online oglašavanje, susrećemo se s njom ne svakodnevno, već nekoliko puta u satu. Željeli bismo pojasniti značenje ovog pojma i njegove podvrste, ali najbolje bi bilo započeti sa definicijom tog izraza. No najprije pojasnimo što je to konverzijski marketing.

Slika 1: prodajni lijevak (en. sales funnel)

Konverzijski marketing

Konverzijski marketing (en. Conversion marketing) je skup marketinških aktivnosti koje za cilj imaju povećanje broja konverzija.

Konverzija

Konverzija je proces pretvorbe posjetitelja web stranice u kupca, gosta, klijenta. Ovisno o djelatnosti koju promovira mrežno odredište na kojem se ima provesti konverzija.

Vrste konverzija

U slengu Online oglašivača, spominje se više vrsta konverzija. Tako razlikujemo makro i mikro konverzije.

Makro konverzija

Makro konverzija je obično glavni cilj web stranice. Ono čemu se vlasnik web stranice najviše nada da će posjetitelji njegovog weba ostvariti u što većem broju.

U kontekstu prodajno usmjerenih Online kampanja, KPI (Key Performance Indicator = glavni indikator uspješnosti) kampanje je najčešće makro konverzija.

Primjerice, kada oglašavamo web stranicu turističkog poduzeća na kojoj je implementiran Online booking (mogućnost rezervacije u stvarnom vremenu), za to turističko poduzeće makro konverzije su jednake broju rezervacija ostvarenih od strane posjetitelja web stranice, putem njihovog Online bookinga.

Kao drugi primjer, na KG Medijinoj web stranici, za makro konverziju podrazumijevamo broj zaprimljenih upita od strane fizičkih i pravnih osoba koje su zainteresirane za kvalitetno oglašavanje.

Slika 2. Makro konverzija za stranicu kg-media.eu

makro konverzija

Izvor slike: kg-media.eu

Mikro konverzije

Mikro konverzije su ispunjeni sekundarni ciljevi web stranice. Uzmimo primjer iz prethodnog poglavlja: ukoliko je ostvareni online booking makro konverzija za turističku tvrtku, onda će njoj mikro konverzije biti svi ostali praćenja vrijedni ciljevi na njihovoj web stranici. To su, primjerice: poslani upiti putem klika na „klikabilne“ email adrese na webu, prijave na newsletter (brinite o GDPR pravilima!), broj pregledanih video zapisa na webu, broj poslanih upita putem kontakt forme na webu itd. itd.

Monetizacija konverzija

Broj ostvarenih konverzija je koristan podatak, ali je još korisniji kada ga se stavi u ukupni kontekst uspješnosti. To znači da, ukoliko primjerice mjerite broj ostvarenih rezervacija na webu turističke tvrtke, pa posljedično dođete do zaključka da je ove godine do sada taj web generirao 250 rezervacija u odnosu na 210 rezervacija u istom razdoblju lani – to je super korisna informacija. No, još je korisnija ukoliko uz puki broj (makro) konverzija možemo proučavati i vrijednost istih. Tu već govorimo o analizi i usporedbi dvije varijable, npr. Ove godine je web stranica ostvarila 250 rezervacija ukupne vrijednosti € 250.000, dok je lani isti web generirao 210 rezervacija ukupne vrijednosti € 193.200. Sad smo već pametniji.

Idemo korak naprijed. Ukoliko u ovu metodologiju uključimo i analizu kanala s kojih su posjetitelji weba dolazili na web stranicu prije konvertiranja, imat ćemo puno kvalitetniju analitičku „sliku“, koja će nam omogućiti lakše donošenje odluka za investicije u marketinške kanale.

Slika 3: Pregled ostvarenih makro konverzija u određenom vremenskom razdoblju, po (nekim) kanalima, u Google Analyticsu – klikni na sliku za uvećanje:

google analytics ecommerce

Izvor slike: Google Analytics

Za mjerenje vrijednosti makro konverzija (ostvarene prodaje putem web shopa ili online bookinga) u Google Analyticsu, potrebno je implementirati tzv. ecommerce. Za implementaciju mjerenja bilo kojeg cilja web stranice, odnosno, konverzija, nudimo vam uslugu implementacije KG Medijinog Sustava mjerenja konverzija. Kontaktirajte nas za detalje.

Novčanu vrijednost (monetizaciju) je itekako poželjno dodijeliti i mikro konverzijama – upitima, prijavama na newsletter itd. Imamo sav potreban know-how za taj proces, slobodno nam se javite za konzalting ili implementaciju usluge u praksi.

Zaključak

Praćenje konverzija je iznimno važno, nevisno o tome koju djelatnost promovira vaše mrežno odredište. Ukoliko ne pratite ostvarenje ciljeva vaše stranice, tapkate u mraku. Ne znate da li vaša web stranica kvalitetno ostvaruje svoju svrhu, ili bi joj možda trebala neka poboljšanja.

Za kraj, vratimo se na početak: ako vas pitamo „Koji je glavni cilj vaše web stranice?“ da li ćete znati odgovoriti bez previše promišljanja? Ako je odgovor pozitivan, hajdemo surađivati. Mi znamo kako vam multiplicirati taj rezultat. Ako je, pak, odgovor negativan, razmislite ponovo. Ukoliko imate web stranicu, zaista je neophodno da znate što konkretno očekujete od nje.

Tu smo za sva vaša pitanja i nedoumice. Pišite! Zovite

 

Izvor naslovne slike članka: https://pixabay.com 

Saša Petković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

YouTube Oglašavanje – Kako Pripremiti Video Zapis

Koje se interakcije s videom vrše na vašim stranicama?

Razina složenosti članka: za napredne
| Filip Aldić

Što pratiti kod interakcije s videom? Klijenti nas često pitaju mogu li se pratiti YouTube ili Vimeo interakcije s videom koje korisnici čine na njihovoj stranici. Mogu, ali se u takvoj situaciji zahtijeva knowhow našeg developerskog tima da ugradi Javascript kod koji pokrene Google Analytics evente i „zahvati“ interakcije kao što su Play i Pause. […]

Google Analytics - Pravila privatnosti

Potrebno ažuriranje pravila privatnosti na web stranicama za remarketing

| Ivan Smolković

Remarketing i politika privatnosti Kao i uvijek, započinjemo s pojašnjenjem što su to remarketing i politika privatnosti. Remarketing je, kao što već znamo, oglašavački alat, koji služi da ljudima koji su ranije već posjetili vašu web stranicu, ciljano prikazujete oglase koje želite. Samo njima i nikom drugom. Ciljano. Politika privatnosti je izjava ili pravni dokument […]

Prikaži više članaka