Što glasovno pretraživanje znači za oglase na tražilici?

Glasovno pretraživanje - naslovna
Razina složenosti članka: za početnike
| Marko Gogić

Siri, Google Assistant, Amazon Alexa… Većina vas je vjerojatno čula za njih, ali koliko se ustvari ovi glasovni asistenti koriste u praksi? Na pametnim telefonima, laptopima i pametnim uređajima u kućanstvu, glasovni asistenti počinju se koristiti sve češće, te možemo sa sigurnošću reći da će njihova upotreba nastaviti rasti. Prema nekim predviđanjima, u sljedećih nekoliko godina bi upotreba glasovne pretrage trebala porasti na čak 50% svih pretraga. Nove tehnologije sve više pojednostavljuju cijeli proces glasovne pretrage, pa očekujemo da uskoro praktički i neće biti razloga da je NE koristimo.

U nastavku slijedi graf koji prikazuje omjer aktualnih načina pretrage. Možete primijetiti da je već sada glasovna pretraga među najzastupljenijim načinima pretrage. Prema anketi Stone Temple Consultinga, 44% pretraga sa browser aplikacije i 18% pretraga sa prozorčića (widgeta) za pretragu rezultiraju plaćenim i organskim oglasima. Za glasovnu pretragu prikazuje se najrelevantniji rezultat, koji bi uz par modifikacija u kampanji mogao biti Vaš search oglas! Možete li si priuštiti da ne optimizirate kampanju na pretraživačkoj mreži za glasovne pretrage?

Glasovno pretraživanje

Prosječni korisnik tražilica je pri pretraživanju pisanjem navikao koristiti ključne riječi ili fraze, a i same tražilice funkcioniraju na isti način. Za razliku od pisanja, kod glasovnog pretraživanja koristimo donekle razgovorni ton, koristimo cijele rečenice u formi pitanja i očekujemo direktan odgovor. Strategija ključnih riječi trebala bi reflektirati mimiku stvarnog ljudskog govora i postavljanja pitanja. Razmislite o pitanjima koja bi Vam ljudi postavili vezano uz predmet oglašavanja – bilo to telefonski, putem chata ili licem u lice. Što bi ih zanimalo i na koji način bi pitanje postavili stvarnoj osobi? Ne ustručavajte se koristiti takva pitanja u obliku cijelih rečenica kao ključne riječi.

 

Glasovno pretraživanje - grafika

 

Kod prilagodbe PPC strategije, ključne riječi nisu jedini način prilagodbe kampanje za glasovnu pretragu. Najvažnija stvar je da vaše oglase pripremite relevantnima upitu. Pokušajte predvidjeti namjeru pretrage i skrojite svoj oglas prema tome. Isto kao u drugim search pretragama, iskoristite ekstenzije koje korisniku daju dodatne informacije i povećavaju šansu da pogodite točno ono što je bilo traženo. Ako uspijete direktno i specifično odgovoriti na postavljeno pitanje i dati korisniku najrelevantniji rezultat, uspjeli ste optimizirati kampanju za glasovnu pretragu.

Iako glasovna pretraga još uvijek nije primarni način pretrage za većinu korisnika, ne sumnjajte u to da će njezina popularnost samo rasti i da bi vrlo brzo to trebala postati. Planiranje unaprijed i razrada strategije je odličan način pripreme za nadolazeće promjene. Budite spremni prije nego vas konkurencija prešiša!

 

Izvor fotografija:
OverTheTopSEO
SEO-HACKER

Marko Gogić