Potrebno ažuriranje pravila privatnosti na web stranicama za remarketing

Google Analytics - Pravila privatnosti
| Ivan Smolković

Remarketing i politika privatnosti

Kao i uvijek, započinjemo s pojašnjenjem što su to remarketing i politika privatnosti.

Remarketing je, kao što već znamo, oglašavački alat, koji služi da ljudima koji su ranije već posjetili vašu web stranicu, ciljano prikazujete oglase koje želite. Samo njima i nikom drugom. Ciljano.

Politika privatnosti je izjava ili pravni dokument koji pojašnjava neke (ili sve) načine na koje pojedinac ili tvrtka prikuplja, obrađuje i koristi podatke koje dobiva od svojih kupaca/klijenata.

Tvrtke koje provode remarketing oglašavanje često vrše tehničke postavke za takve kampanje unutar Google Analytics računa oglašivača. Google AdWords račun (dio kojega su i remarketing kampanje) iz Analyticsa preuzima liste za remarketing koje se definiraju unutar prije spomenutih tehničkih postavki kampanje u Analyticsu.

Google će uskoro poboljšati performanse samih remarketing kampanja na način da će kvalitetnije nego do sad ciljati korisnike oglasa, tako da „prepoznaje“ korisnike koji koriste različite uređaje za posjećivanje web stranica koje koriste remarketing.

 

Remarketing i pravila privatnosti

 

Uslijed ovog poboljšanja, Google je obavijestio svoje partnerske agencije – među kojima je KG Media – da sukladno ovome treba ažurirati pravila privatnosti na način da se na stranicama koje oglašavaju remarketing metodom istakne/doda informacija da “web stranica koristi Google Analytics za potrebe remarketinga”.

U slučaju da stranica ne koristi remarketing oglašavanje, treba unutar svojeg Google Analyticsa isključiti mogućnost remarketinga.

To su naputci iz Googlea. Za one koji žele „prepisivati“ :), evo linka na KG Medijinu politiku privatnosti, pa možete vidjeti kako smo mi spomenuli korištenje remarketinga u dijelu naslovljenom „Sigurnost podataka“.

 

Sadržaj politike privatnosti i najavljene izmjene/dopune od strane EU

Ne bi bilo zgorega, imajući u vidu da su pravne regulative sve strože, da svakako provjerite i da li pravila privatnosti na vašim web stranicama imaju istaknute osnovne informacije o:

 1. Općenitim informacijama o zaštiti osobnih podataka;
 2. Podacima pokrivenima sustavom politike privatnosti;
 3. Svrsi prikupljenih podataka;
 4. Vremenskom trajanju politike privatnosti;
 5. Sadržaju politike privatnosti;
 6. Tajnosti podataka;
 7. Statistici poslužitelja;
 8. Detaljne informacije o upotrebi kolačića (cookies);
 9. Porukama poslanima e-poštom;
 10. Sigurnosti podataka;
 11. Podacima prikupljenima anketama i upitnicima;
 12. Zaštiti podataka djece;
 13. Kontroli osobnih podataka;
 14. Poveznicama (linkovima) koje vode na vanjske web stranice;
 15. Promjeni podataka;
 16. Suglasnosti;
 17. Transparentnosti;
 18. Promjenama i prestanku uvjeta korištenja.

 

Svaki od ovih elemenata treba biti detaljno opisan i istaknut.

Ako želite biti u toku, evo još jedne informacije: 2018. godine nam dolazi nova regulativa o privatnosti podataka pod nazivom GDRP (General Data Protection Regulation) o kojoj možete sazneti više na ovom linku: http://www.corderycompliance.com/eu-data-protection-regulation-faqs-3/. Tako da će se opet trebati ažurirati podaci po pitanju pravila privatnosti i raditi određene preinake na web stranicama po pitanju privatnosti podataka.

Zakonske prilagodbe još nisu definirane za Hrvatsku. Obavijestit ćemo vas o detaljima čim ih saznamo.

Politika privatnosti

 

*Slika Remarketing i pravila privatnosti preuzeta preko https://goo.gl/1ynRVm

*Slika Politika privatnosti preuzeta preko https://goo.gl/5KWKnJ

Ivan Smolković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

konverzija

Što je to konverzija?

Razina složenosti članka: za početnike
| Saša Petković

Svi smo čuli za taj izraz. Čak i veliki broj ljudi koji nisu direktno vezani uz Online marketing. Konverzija. Mi, koji živimo Online oglašavanje, susrećemo se s njom ne svakodnevno, već nekoliko puta u satu. Željeli bismo pojasniti značenje ovog pojma i njegove podvrste, ali najbolje bi bilo započeti sa definicijom tog izraza.

Nove mogucnosti kontrole prikazivanja remarketing oglasa

Google: Nove mogućnosti kontrole prikazivanja remarketing oglasa

Razina složenosti članka: za početnike
| Dario Dobošić

Googleov tata-mata za zaštitu privatnosti i transparentnosti podataka, Jon Krafcik, upravo gradi  i usavršava opciju “Više ne prikazuj oglas” (Mute this ad), koja je pokrenuta 2012. godine. Krafcik je najavio više opcija za korisnike, kako bi kvalitetnije kontrolirali vrste oglasa za koje žele da im se prikazuju. Promjene će se najviše odraziti na oglašivače, posebno […]

YouTube Oglašavanje – Kako Pripremiti Video Zapis

Koje se interakcije s videom vrše na vašim stranicama?

Razina složenosti članka: za napredne
| Filip Aldić

Što pratiti kod interakcije s videom? Klijenti nas često pitaju mogu li se pratiti YouTube ili Vimeo interakcije s videom koje korisnici čine na njihovoj stranici. Mogu, ali se u takvoj situaciji zahtijeva knowhow našeg developerskog tima da ugradi Javascript kod koji pokrene Google Analytics evente i „zahvati“ interakcije kao što su Play i Pause. […]

Prikaži više članaka