Što je Google Data Studio i kako ga početi koristiti

| Ivan Smolković

Google Data Studio je napokon dostupan na svim svjetskim tržištima kao dio paketa Google Analytics 360 Suite. Hurrah! I to besplatno! Mnogi bi rekli: svi naši problemi vezani uz reporting su riješeni. No, je li to doista tako? Nije li to samo još jedan “dashboard” na koji možemo nabacati sve i svašta? Pa generalno jest, ali… Ovaj alat je zaista moćan!

Google Data Studio omogućuje izradu brendiranih i vizualiziranih izvještaja koji se mogu dijeliti s više korisnika. Izvještaji koje je jednostavno razumjeti mogu se izraditi putem vizualizacije podataka kao što su pite, grafovi, custom polja, promjene boja, fontova i slično. Prirodna i jednostavna integracija na AdWords, You Tube,  Google Sheets putem kojih se mogu unositi podaci za npr. Facebook i slično čini ga moćnim alatom za izvješćivanje.

Slijedi primjer gotovog predloška za AdWords:

Data Studio AdWords izvještaj

Izvor slike:https://datastudio.google.com/open/0B_U5RNpwhcE6ckdmZEJ0ZDJXUnM

Kako početi koristiti Google Data Studio?

Prije svega, poigrajte se, no budite oprezni! Imate li pravilno podešene sve tehničke elemente vezane uz prikupljanje podataka? Imate li definirane ključne pokazatelje (KPI) i ciljeve? Strateški i taktički ciljevi su jasno definirani kako bi se mogli i vizualizirati? Znate li da je manje više kod izrade izvještaja? Na sva ova pitanja treba obratiti pozornost iz razloga što se pod svaku cijenu treba izbjeći izvještavanje na temelju krivo prikupljenih podataka ili raditi tzv. “data puking”. To je izvješćivanje bez jasno istaknutih i jednostavno interpretiranih informacija o prikupljenim podacima sa zaključcima, prijedlozima za aktivnosti, te procjenom troškova i prihoda. Na konferenciji UntaggedIO u Madridu prošle godine je g. Ani Lopez jasno istaknuo kako se ne bi trebali koristiti gotovi predlošci za Data Studio. Tako da i tu treba biti oprezan. Odabir pravilnih i bitnih pokazatelja prema podatkovnoj razini osobe koju se izvještava vrlo je važan element pravilnog korištenja svakog Dashboarda koji se koristi za izvješćivanje općenito.

Google Data Studio AdWords izvještaj Lunametrics

Izvor slike: Data Studio Lunametrics

Informacije o korištenju samog alata ostavljamo za buduće članke, a do onda ćemo ažurirati i ovaj članak s novim informacijama i zaključcima. Trebate li pomoć oko izrade izvještaja ili definiranja glavnih elemenata za analizu, kontaktirajte nas!

Ivan Smolković