AMP – Accelerated Mobile Pages Project

Razina složenosti članka: za početnike
| Antonios Ivan Karalazos

Adenozin monofosfat ili AMP

Adenozin monofosfat ili AMP je nukleotid kojeg nalazimo u RNK. AMP je ester fosfata i nukleozida adenozina. AMP se sastoji od fosfatne skupine, šečera riboze i baze adenina… samo se šalimo.

Prošli mjesec pisali smo o važnosti brzine vaših web stranica, a danas ćemo vam približiti konkretan način kako to zaista možete i morate učiniti.

AMP je kratica za ubrzane mobilne stranice (Accelerated Mobile Pages) tj. način za izradu jednostavnih web-stranica koje se vrlo brzo učitavaju na mobilnim uređajima. Mobilnim uređajima će biti potrebno manje procesorske snage da učitaju stranice, manje internet podataka za taj proces, što utječe i na uštedu baterije.

Radi se o open source platformi i inicijativi za bolje i brže web stranice globalno. Proizvod je Googleov, a predstavlja odgovor Facebookovom Instant Articles. Krenimo redom:

Zašto težimo bržim web stranicama?

Jedan od najvažnijih faktora pri analizi vaše web stranice od strane Googleovih algoritama jest korisničko iskustvo na web stranici. Sjetite se toga kad budete razmišljali „kako bih želio/la“ biti visoko rangiran/a po ovom pojmu pretrage u organskim rezultatima na Googleu…

Jedan od najvažnijih elemenata korisničkog iskustva jest brzina. AMP poboljšava korisničko iskustvo, jer se sadržaj isporučuje instant – bez čekanja i beskonačnog „loadanja“.

AMP

Izbjegnite navedenu „crnu“ statistiku i ubrzajte svoje web stranice što je prije moguće.

Veća brzina = bolje korisničko iskustvo = bolje rangiranje = više prometa = više prodaje.

 

AMP u 2018.

Na AMP projektu se ozbiljno radi i usavršava. Vodeći svjetski izdavači (CNBC i The Washington Post), oglašivači i e-commerce kompanije prihvatili su AMP kao standard. Od 2015. do danas preko 25 milijuna domena je prilagođeno AMP standardima. U tom društvu su i neki regionalni portali. Što se tiče kampanja, već ćemo puno napraviti ukoliko odlučimo generirati AMP samo za odredišne stranice, jer podsjećamo da na ocjenu kvalitete (quality score) Google AdWords kampanja utječe i brzina otvaranja odredišnih stranica.

Korisnik može raspoznati koji je portal AMP po simbolu strelice u rezultatima pretraga. Ta oznaka garantira da će se stranica otvoriti unutar jedne sekunde tj. 85% brže od standardnih mobilnih stranica koje nisu AMP.

 

Accelerated Mobile Pages Project

 

Nedostaci AMP-a

AMP stranica u konačnici neće izgledati kao trenutne stranice na koje ste naviknuli, tj. bit će „osiromašena“. No, s druge strane, bit će čista i pregledna. Elementi (CSS) neće biti toliko dotjerani kao u originalu, napušta se interaktivnost… U praksi to znači da ostaju samo tekst i fotografija. Gubi se dizajnerski dio i skripte, no na dnu svake AMP stranice može se navesti link na originalnu verziju web stranice.

Next steps

Očito je da je potreban kompromis kako bi zadovoljili Googleove kriterije, ali u konačnici i najvažnije = korisnike. Obratite se svojem Webmasteru i krenite u akciju već danas. Više o AMP i projektu možete pročitati ovdje.

 

Izvor slike: xda-developers

Antonios Ivan Karalazos