Zašto je važna brzina otvaranja web stranice

Google Speed Update - brzina mobilne stranice
Razina složenosti članka: za početnike
| Filip Aldić

SEO i brzina otvaranja weba – koja je sprega?

Svi koji su se iole bavili analizom važnosti SEO (Search Engine Optimization = optimizacija web stranice za tražilice), znaju da je brzina otvaranja vaše web stranice jedan od važnih elemenata Onsite optimizacije. Poželjno je ostvariti brzinu otvaranja stranice ispod 2 sekunde. Google, kao globalno najkorištenija tražilica, periodično implementira promjene u radu svojeg algoritma koji odlučuje o pozicioniranju stranica među rezultatima pretrage po relevantnom upitu.

Zašto bih morao težiti da se moja stranica pojavi na vrhu organskih rezultata pretrage?

Naravno, svi želimo da baš naša stranica „ispliva“ među najuočljivijim/najvišim organskim rezultatima pretrage, iz dva razloga. Prvi je taj što na taj način kreiramo osjećaj važnosti i visoke kvalitete u našoj industriji od strane ljudi koji nas nađu visoko u rezultatima pretrage, a drugi je taj što ne plaćamo klik od strane korisnika Googlea na link na našu stranicu, kad se isti nalazi u organskim rezultatima pretrage.

Trend povećanog broja posjeta stranicama s mobilnih uređaja će u budućnosti samo dalje rasti, moguće i eksponencijalno. Iz tog razloga se morate pobrinuti da vaša web stranica ima sve potrebne elemente za postizanje sjajnog korisničkog iskustva na mobilnim uređajima, što će pomoći da stranica poveća broj ostvarenja cilj(ev)a = konverzija.

Google Speed Update

Google je objavio kako od srpnja 2018. kreće nov način rangiranja web stranica kod pretraga na mobilnim uređajima. I do sada je brzina stranice bila važan faktor kod rangiranja, ali to se odnosilo samo na pretrage putem desktopa.

Za početak, ovaj će algoritam utjecati samo na mali postotak stranica. Točnije, utjecat će na one stranice koje korisnicima pružaju “sporo iskustvo”. Brzina stranice će, dakle, od srpnja imati utjecaj na rangiranje i na web masterima je da svoje web stranice pripreme za tu promjenu. Cilj je primorati developere da još više razmišljaju o korisničkom iskustvu.

Za mjerenje brzine stranice i pomoć oko popravka iste, Google preporuča korištenje PageSpeed Insights i Lighthousea.

Evo što Google kaže o ovoj temi:

“Ažuriranje brzine”, kako to nazivamo, utjecat će samo na stranice koje korisnicima pružaju najsporije iskustvo i utjecati će na mali postotak upita. Ista pravila primjenjuju se bez obzira na tehnologiju koja se koristila za izradu stranice. Sadržaj upita korisnika je i dalje jako važan, tako da spora stranica još uvijek može biti visoko rangirana ukoliko ima kvalitetan i relevantan sadržaj.”

Problem kod alata PageSpeed Insights je nepouzdano mjerenje manjih stranica, pa je brzina stranice nedostupna za te stranice. “Rezultati optimizacije” su i dalje dostupni, ali to nije dovoljno da se odredi je li brzina stranice dobra ili loša. Važno je napomenuti i da mobile speed factor neće utjecati na desktop indeks rangiranja.

Ako planirate voditi uspješnu web stranicu, a posebice ukoliko je na njoj implementiran eCommerce (web shop ili Online booking), trebate je maksimalno prilagoditi mobilnim korisnicima. Još 2015. Google je rekao kako je u 10 zemalja svijeta broj pretraga putem mobitela veći od broja pretraga na desktop uređajima.

 

Google Speed Update - brzina - desktop vs mobile

 

BrightEdge je prošle godine proveo istraživanje koje pokazuje kako su mobiteli i tableti prestigli desktop i kako zajedno čine 57% Internet prometa. Istraživanje OuterBox-a pokazuje kako 40% korisnika s lošim iskustvom na vašoj web stranici odlazi kod konkurencije, odnosno čak 84% korisnika koji su imali problema s mobilnim transakcijama na Vašoj stranici svoj novac odluči potrošiti drugdje. To je izuzetno visok postotak i pokazuje kakve se sve mogućnosti mogu ostvariti pravilnom optimizacijom responzivne web stranice za sve vrste uređaja.

Da zaključimo, optimizacijom mobilne web stranice, Google će Vas bolje rangirati kod mobilnih pretraga, imat ćete više posjeta, sačuvat ćete više novca kod održavanja stranice, velika je mogućnost  da ćete dobiti više konverzija i ono najvažnije, imat ćete zadovoljne korisnike.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam pomoći.

 

Izvori:

SearchEngineLand 1 | 2 | 3

OuterBox 1

Filip Aldić