Zašto se oglašavati na najvećoj društvenoj mreži u svijetu?

Zašto se oglašavati na najvećoj društvenoj mreži u svijetu? - Facebook
| KG Media

Odgovor se već nalazi u samom pitanju. Facebook je danas najveća društvena mreža na svijetu sa stalnim rastom svojih korisnika kojih je danas blizu jedne milijarde! Od te brojke je čak preko 500 milijuna korisnika svakodnevno aktivno. I u Hrvatskoj se baza korisnika stalno povećava i trenutno je oko milijun i 500 000 profila. Obzirom na navedene brojke, Facebook ujedno predstavlja i najpopularniju društvenu mrežu za oglašavanje svojih proizvoda ili usluga.

 

Ali Facebook je mreža na kojoj se nalaze samo djeca?

 To jednostavno nije istina, dovoljno je da uzmemo ukupan broj korisnika u Hrvatskoj i zamislimo se živi li toliko djece u njoj? Naravno da ne. Ukoliko pogledamo grafikon ispod vidjet ćemo da je najveći broj korisnika u dobi od 18-25. Zajedno s korisnicima dobne skupine 26-34 dolazimo do brojke od 52% od ukupnog broja Facebook korisnika.

Zar nije Google AdWords bolje oglašavanje od Facebooka?

Oglašavanje na tražilicama se u pravilu ne može usporediti sa oglašavanjem na Facebooku. Razlog je jednostavan: kada korisnik nešto traži na Google-u mi ga ciljamo upravo s oglasima vezanim uz traženi pojam.

Facebook je prije svega društvena mreža i dok se korisnik “zabavlja” tj. “druži”, mi ga ciljamo s našim oglasima.
Kod Facebook korisnika prije svega želimo “pobuditi” svijest o određenom proizvodu ili usluzi. Tek kasnije ga pojačano ciljamo sa oglasima koji će dovesti do konverzije korisnika u kupca. Jednostavnim rječnikom: Facebook je prije svega vrlo snažna potpora u cijelom procesu prodaje i kao takva se ne smije zanemariti.

Kako i na koji način možete ciljati korisnike na Facebooku?

Facebook oglašavanje može biti vrlo usko targetirano prema određenim parametrima. Tako možemo odlučiti točno kojoj skupini korisnika će se naš oglas prikazati. Korisnike možemo ciljati prema:

  • geografskoj lokaciji
  • demografskim obilježjima
  • interesima
  • edukaciji
  • ostalo
Ovisno o našoj ponudi proizvoda/usluga možemo definirati vrlo usko ciljanje točno određene skupine za koju predviđamo da će naša poruka naići na najveći odaziv.
Što je sa načinom plaćanja?

Facebook nudi dvije mogućnosti plaćanja za prikazivanje Vaših oglasa. Prvi način je CPM – cijena po tisuću prikazivanja oglasa. Drugi način je CPC – cijena koju plaćamo za jedan klik na oglas. CPC predstavlja najefikasniju i najkorišteniju metodu.

Što mi možete reći za kraj?

Sagledavši sve gore navedene činjenice i brojke, Facebook se pokazuje kao marketinški kanal kojeg je nemoguće zaobići u media planiranju. Obzirom da svakim danom vidimo sve veću integraciju Facebooka u svakodnevnom životu, a samim time i sve veći porast broja korisnika Facebook predstavlja društvenu mrežu koju postaje sve teže zaobići u današnjem svijetu. Veliki broj korisnika, različite vrste ciljanja koje se nude, izbor načina plaćanja te ostale mogućnosti dovoljan su razlog da se oglašavate na Facebooku. Za kraj pogledajte zanimljiv statistički pregled o Facebooku:

 

KG Media

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Subliminalno oglašavanje

Razina složenosti članka: za početnike
| Marko Gogić

12. rujna 1957. istraživač James Vicary napravio je eksperiment u kojem je sazvao pres konferenciju i javno objavio da subliminalno oglašavanje djeluje. Naveo je kako je u jednom od filmova u nekoliko navrata postavio slogane „Drink Coca-Cola“ i „Eat popcorn“ u trajanju od nekoliko stotinki, prebrzo da bi ljudski um to efektivno percipirao. Tvrdio je […]

7 stvari koje trebate popraviti ako vaši Facebook oglasi podbacuju

Razina složenosti članka: za informirane
| Dario Dobošić

Pogreške u Facebook oglasima su poput mina u igri Minolovac. Prilikom izrade vaših prvih Facebook kampanja, vaš cilj je izbjeći stvaranje početničkih pogrešaka. Jednom kad izgubiš fokus i izabereš krivo polje, ispadaš iz igre.   1. Dovoljno atraktivan dizajn oglasa Jedan od razloga zašto nitko ne želi kliknuti na vaše Facebook oglase može biti nisko […]

Go2Digital: Premium Indoor i outdoor mreža digitalnih citylighta u Hrvatskoj

Razina složenosti članka: za informirane
| Jelena Jažić

Tehnološke inovacije vođene su tržišnim potrebama. U današnjem turbulentnom okruženju i ubrzanom životnom tempu, outdoor oglašavanje izvrstan je marketinški alat, upravo onda kada ljudi većinu vremena provode izvan vlastitog doma, pa samim time postaju manje izloženi onim najprisutnijim medijima kao što su tisak, TV, radio…   Zašto digitalno indoor i outdoor oglašavanje? Obzirom na konstantne […]

Prikaži više članaka