Optimizacija web stranica za tražilice

optimizacija web stranica za tražilice
| Saša Petković

Na KG Medijinom blogu smo do sada pisali o raznim temama (i podtemama) vezanim uz online i offline oglašavanje. To su djelatnosti kojima se profesionalno bavimo, evo već više od 20 godina. Okej, prije 20 godina u Hrvatskoj nije baš ni bilo online oglašavanja. 🙂 Tada smo bili eksperti “samo” za offline, no od 2005. godine nadalje, postali smo Googleova Premier partnerska agencija. Štoviše, upravo smo odabrani za jednu od nekolicine agencija iz ogromne EMEA = Europe, Middle East, Africa regije koja će biti birana za Googleovu top nagradu najbolje agencije za provedbu AdWords oglašavanja. Postali smo i certificirana Google Analytics agencija. I akreditirani profesionalni partner za oglašavanje na tražilicama Bing/Yahoo! I partner tvrtke Unbounce, jednog od najkvalitetnijih pružatelja usluge za izradu specijalnih odredišnih stranica koje maksimiziraju konvertiranje posjetitelja u kupce.

I što imate Vi od svih tih titula? Ako promatramo samo kontekst ovog članka, imate na raspolaganju ekspertni tim koji Vam može pružiti kvalitetne savjete za optimizaciju vaših web stranica. Ovaj članak sastavlja osoba koja i sama ima poprilično iskustvo (i dobre rezultate) u optimizaciji vlastitih web stranica, so – pay attention! 🙂 Pokušat ću predočiti informacije koje su gotovo u potpunosti tehničke/stručne na jasan i lako razumljiv način.

Što je to optimizacija web stranica za tražilice?

Optimizacija web stranica za tražilice, popularno znana i kao “SEO” (skraćenica od engleskog Search Engine Optimization) je proces tehničkih aktivnosti na vašim stranicama (i izvan njih) koje imaju sinergijsku funkciju davanja impulsa tražilicama da je Vaša stranica najrelevantnija za pojam pretrage (keyword) po kojemu želite optimizirati web stranicu.

Aktivnosti optimizacije Internet stranica možemo podijeliti u dvije osnovne skupine:

  1. Optimizacija na web stranici: aktivnosti provedene na web stranicama koje su predmet optimizacije;
  2. Optimizacija izvan web stranica: aktivnosti na drugim web stranicama, koje za cilj imaju pozitivan učinak za vašu web stranicu.

Optimizacija na web stranici

Svaka tvrtka koja se bavi aktivnostima optimizacije web stranica za tražilice ima svoj preferirani način rada. KG Media svoje usluge u SEO segmentu nudi na način da najprije napravimo skraćenu procjenu SEO statusa određene web stranice, i potom izdamo informativnu ponudu za detaljnu/kompletnu tehničku SEO analizu dotične stranice. Naime, ne vidimo smisla u nuđenju fiksne usluge aktivnosti optimizacije dok ne znamo točno da li, što i koliko treba optimizirati.

Sama tehnička analiza sadrži sijaset tehničkih informacija, gdje – nakon provedbe analize – dođemo do zaključka koji su osnovni aspekti dotične web stranice koji u tom trenutku ne zadovoljavaju kriterije tražilica (hajde da ovo “tražilica” promijenimo u “Google”, ionako znamo koja je najkorištenija tražilica u Europi 🙂 ). Vrsta spomenutih aspekata je doista puno, no svakom “optimizatoru” stranica su itekako jasni. Počevši od analize brzine otvaranja stranice (posebno za desktop/laptop računala, te posebno za mobilne uređaje), preko dupliciranih sadržaja, pa sve do krivih/nedostajajućih meta Description podataka i nedostatka alt podataka, te još sijaset drugih egzotičnih aktivnosti. Zvuči komplicirano, ali nije za ljude koji znaju što rade. 🙂

Evo samo jednog primjera koji se doima prozaičan, no… don’t judge the book by it’s cover, rekli bi braća Englezi.

Primjer iz prakse

Prije cca. dvije godine sam prisustvovao fantastičnom koncertu Amire Medunjanin, o čemu sam i napisao članak na mojoj stranici za muzičare/bubnjare. U tom sam procesu optimizirao element članka = sliku, na način da sam unio sve elemente koji Googleu trebaju da bi ocijenio tu sliku iz tog članka kao relevantnu po pojmu “Amira Medunjanin”. Kao rezultat, link na tu sliku gđe Medunjanin se prikazuje poprilično visoko među rezultatima pretrage na Googleovoj tražilici slika (Google Images):

optimizacija slike pomoću alt taga

Primjer rezultata optimizacije slike

To je primjer optimizacije na web stranici. Drugi primjeri leže u cijelom nizu aktivnosti koje pomažu da linkovi na vaše stranice “isplivaju” na što višoj poziciji na Googleu (i drugim tražilicama) po relevantnim i često korištenim ključnim riječima. Ako želite vidjeti gdje je moja stranica na Googleu, upišite “bubnjar” u hrvatski Google, pa pogledajte rezultate. 🙂

Blogging made me what I am. 🙂

Optimizacija izvan web stranice

Tzv. Off site optimizacija, ili optimizacija izvan web stranice, se pretežno oslanja na generiranje poveznica (linkova) na web stranicu koja je predmet optimizacije. Ti linkovi mogu, a i trebaju, dolaziti i sa drugih web stranica (što relevantnijih uz temu optimizirane web stranice, to bolje), ali i sa društvenih mreža. Društvene mreže i povezanost web stranica s njima samo rastu kako ide vrijeme. Idealno je poveznice pribavljati na neovisan i nepristran način, kroz kvalitetu same web stranice koja se optimizira. Pametnim plasmanom poveznica na vaše web stranice na društvenim mrežama i drugim platformama, generirat ćete posjetitelje vaše stranice. Neki od tih posjetitelja će i sami objavljivati neke članke, blogove, web stranice i objave na društvenim mrežama, unutar kojih će – ukoliko je vaša stranica relevantna i kvalitetna – željeti postaviti link na vašu stranicu.

Oba iznad spomenuta tipa optimizacije web stranica za tražilice su vrlo važna.

Analize efekata optimizacije

Tijekom i nakon provedbe SEO operacija – premda je SEO kontinuirani proces, i ne bi uopće trebalo koristiti pojam “nakon” njega – valja provoditi kvalitetnu analizu, kako bi se uvidio učinak optimizacijskih napora na broj posjeta sa tražilica, i ostale prateće željene efekte (povećanje prodaje, upita itd.) KG Media i za taj zadatak ima ekspertni tim, koji jamči kvalitetu provedenih analiza i pouzdanost dobivenih podataka. Na temelju tih podataka, zajedno s našim klijentima odlučujemo kakav će daljnji proces optimizacije biti. Koliko će trajati? Što dalje optimizirati? Kada optimizirati? Odgovore na sva ta pitanja možemo dati nakon provedenih analiza.

I sad, nakon ove gomile primljenih informacija… što Vam je činiti? Pa to je pak jasno: kontaktirajte nas na info@kg-media.hr i zatražite informativnu ponudu za tehničku SEO analizu vaših web stranica. Obećajemo biti objektivni pri analizi. A kasnije, kad zaprimite rezultate detaljne SEO analize, sami možete odlučiti koga angažirati za korekcije tih grešaka na vašim stranicama.

Umjesto zaključka

Iznad sam naveo da SEO proces nema kraja. I nema. Kraj može biti definiran samo vašim gubitkom volje za ulaganjem napora u kvalitetu vaših web stranica i njihovu search-engine-friendliness. Naime, nakon što se korigiraju elementarne SEO greške na vašim stranicama (alt tagovi, meta opisi, duplicirane stranice, itd. itd.) vaše stranice praktički dolaze na nultu poziciju u odnosu na konkurentne web stranice. Pod uvjetom da te konkurentne stranice nemaju te elementarne pogreške.

Nakon toga slijedi dugotrajan, ali iznimno zanimljiv proces tzv. content marketinga, ili – kako volimo reći – bloganja. Blogging made me what I am. 🙂

Sekcija “blog”, ili “vijesti” / “novosti”, nazovimo je kako god, nudi fenomenalnu, neiscrpnu mogućnost slanja novih impulsa Googleu. Da se vaša stranica ažurira. Da je živa. Još i kad se članci u toj sekciji prilagode da s jedne strane zadovolje čitatelje, a s druge tražilice… (ovaaaaj… Google) – i gdje će Vam biti kraj? 🙂

I onda recite da optimizacija web stranica za tražilice nije zanimljiva. 🙂

Saša Petković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Internet Marketing Trendovi

5 bitnih Internet marketing trendova u 2015.

| Ivan Smolković

Ludo i nezaboravno, ili pak nešto mirnije. Kako je kome bilo milije, no tu smo svi. Na početku nove, brojkom – 2015. godine. A ona donosi, blago rečeno, mnoštvo promjena u svim segmentima vezanih uz Internet marketing. Fokus će biti, prije svega, na samoj kvaliteti, pravilnim tehničkim predispozicijama i što segmentiranijem ciljanju korisnika.   S […]

6 koraka do optimizacije vaše internet stranice u cilju povećanja konverzija!

6 koraka do optimizacije vaše internet stranice u cilju povećanja konverzija!

| Martin Novak

Ukoliko ste mislili da je kvalitetna online oglašivačka kampanja dovoljna za generiranje mnoštva konverzija na Vašoj web stranici onda pročitajte ovaj članak i saznat ćete da možda niste bili u pravu. Primjerice, dobro osmišljena i organizirana AdWords kampanja svakako Vam u tome može pomoći jer je ključna za dovođenje kvalitetnog prometa na vaše web stranice, […]

Prikaži više članaka