Obavijesti usluge Google Analytics – Analytics Notifications

Analztics Notifications
| Ivan Smolković

Analytics Notifications odnose se na redoviti automatizirani monitoring implementacije Google Analytics koda za praćenje statistike, konfiguracije računa te ostalih implementiranih elemenata kako bi se pronašle eventualne greške u praćenju i kako bi se obavijestilo korisnike o postojanju istih. Da bi Vam olakšali prepoznavanje i razumijevanje grešaka za koje se pojavljuju obavijesti, u nastavku donosimo popis najčešćih i informacije o njihovom značenju.

 

Kada je greška pronađena, pojavljuje se notifikacija na znaku “zvona” s gornje desne strane sučelja

Znak za notifikaciju - Analytics Notifications

Klikom na ikonu “zvona” otvara se popis grešaka koje su uočene

Prikaz alertova - Analytics Notifications

Najčešće obavijesti koje se pojavljuju:

Nema koda za praćenje

 

Nema koda za praćenje - Analytics Notifications

Ovo je jedna od najčešćih GA obavijesti. Ova poruka ukazuje na to da neke od unutarnjih stranica na webu nemaju uopće postavljen kod ili pak postojeći kod nije dobro postavljen. Klikom na link “detalji” prikazuje se popis stranica/URLova koje treba provjeriti.

Odredišni URLovi nisu označeni

 

Odredišni URLovi nisu postavljeni - Analytics Notifications

Ova obavijest se pojavljuje kod provođenja AdWords kampanje i situacije u kojoj su određeni oglasi usmjereni na unutarnje stranice koje nemaju pravilno instaliran GA kod za praćenje.

Omogućite značajke oglašavanja

Omogućite značajke oglašavanja - Analytics Notifications

Kako u Universal Analyticsu postoji mogućnost demografskih izvješća i izvješća o interesima, mogućnost remarketinga, izvještaja o impresijama GDN kampanja i slično, treba omogućiti/aktivirati opciju praćenja ovih podataka. Takva vrsta notifikacija nam javlja da praćenje ovih značajki nije omogućeno.

Povezivanje programa AdWords nije dovršeno

Povezivanje AdAwords računa nije dovršeno - Analytics Notifications

Ova notifikacija javlja da Analytics račun prima AdWords promet s nepovezanog AdWords računa. Ako Analytics primi podatke s nepovezanog AdWords računa, ti podaci dobivaju oznaku (not set ili direct) u izvješćima. Stoga se prilikom analize tih izvješća neće moći pripisati podaci ispravnom AdWords računu.

Nevažeći AdWords parametar gclid

Nevažeći AdWords parametar gclid - Analytics Notifications

Ova notifikacija se pojavljuje u trenutku kada sustav primijeti da u Google AdWords kampanji koju provodimo ne radi dobro AdWords auto tagiranje. Prikuplja se značajan broj klikova, ali niži broj povezanih sesija od očekivanog, jer stranica izostavlja ili mijenja parametar gclid koji umeće Google. Da bi se to onemogućilo potrebno je provjeriti sustav za preusmjeravanje web poslužitelja ili njegovu upotrebu modula za prepisivanje URL-a.

Nevažeći kod za praćenje događaja

Nevažeći kod za praćenje događaja

Notifikacija koja upućuje na to da se aktivirao “event hit” prije “pageview hita”. Sustav treba podesiti da se aktivira “pageview hit” prije “event hita”.

Odstupanja u broju klikova ili sesija

Odstupanja u broju klikova i sesija

Notifikacija ovog tipa prijavljuje problem vezan uz AdWords kampanju i značajan broj odstupanja klikova i sesija. Normalno je da postoji različiti broj sesija i klikova, ali kad je razlika između njih izrazito velika, znači da nešto dobro ne radi, te dobivamo ovu vrstu notifikacije.

Pad u broju konverzija ciljeva

Pad u broju konverzija ciljeva

Ova notifikacija nam ukazuje na pad broja konverzija određeneg cilja u odnosu na dosadašnje rezultate, koja upućuje na to da sustav mjerenja konverzija ne radi dobro ili se jednostavno u određenom periodu nije dogodila ni jedna konverzija.

Parametri kampanje koji nedostaju

Parametri kampanje koji nedostaju

Notifikacija nam ukazuje da marketinške kampanje nisu uopće tagirane ili nisu pravilno tagirane (prateći parametri nisu dobro postavljeni).

Podaci o e-trgovini nisu navedeni

Podaci o etrgovini nisu navedeni

Ova notifikacija upozorava na grešku da praćenje e-trgovine na radi pravilno ili da uopće nije postavljeno na web stranici.

Duplicirani parametri kampanje

Duplicirani parametri kampanje

Ova notifikacija ukazuje na pogrešku dupliciranih parametara kampanje u smislu da parametri za praćenje sadrže identičan tekst ali različita slova (mala i VELIKA). Na primjer, kada u linkovima koristimo utm_medium=”cpc” i također utm_medium=”CPC”. Iako slova znače isto, zbog velikih ili malih slova sustav bilježi dvije vrste podataka.

Povežite Analytics i Webmaster Tools 

Povežite Analytics i Webmaster tools

Notifikacija koja ukazuje na to da Google Webmaster alat (GWT) nije povezan s Analytics računom. Kako bi bili vidljivi podaci iz GWT unutar Analytics računa, moraju biti povezani.

Postavljanje kategorije branše

Postavljanje kategorije branše

Notifikacija ukazuje na to da nije odabrana kategorija branše koja je komplementarna sa sadržajem web stranice. Ova mogućnost nije obavezna i ne utječe na prikupljene podatke ili greške kod prikupljanja podataka.
Ovo su neke od čestih Google Analytics notifikacija koje se pojavljuju kako bi ukazale na eventualne probleme i greške. Redovito ćemo ažurirati ovaj članak s novim informacijama/notifikacijama kako bi izradili što veću bazu istih. Happy Analytics! 🙂
Izvor slike za naslovnicu: https://goo.gl/lciUBn
Ivan Smolković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

konverzija

Što je to konverzija?

Razina složenosti članka: za početnike
| Saša Petković

Svi smo čuli za taj izraz. Čak i veliki broj ljudi koji nisu direktno vezani uz Online marketing. Konverzija. Mi, koji živimo Online oglašavanje, susrećemo se s njom ne svakodnevno, već nekoliko puta u satu. Željeli bismo pojasniti značenje ovog pojma i njegove podvrste, ali najbolje bi bilo započeti sa definicijom tog izraza.

YouTube Oglašavanje – Kako Pripremiti Video Zapis

Koje se interakcije s videom vrše na vašim stranicama?

Razina složenosti članka: za napredne
| Filip Aldić

Što pratiti kod interakcije s videom? Klijenti nas često pitaju mogu li se pratiti YouTube ili Vimeo interakcije s videom koje korisnici čine na njihovoj stranici. Mogu, ali se u takvoj situaciji zahtijeva knowhow našeg developerskog tima da ugradi Javascript kod koji pokrene Google Analytics evente i „zahvati“ interakcije kao što su Play i Pause. […]

Google Analytics - Pravila privatnosti

Potrebno ažuriranje pravila privatnosti na web stranicama za remarketing

| Ivan Smolković

Remarketing i politika privatnosti Kao i uvijek, započinjemo s pojašnjenjem što su to remarketing i politika privatnosti. Remarketing je, kao što već znamo, oglašavački alat, koji služi da ljudima koji su ranije već posjetili vašu web stranicu, ciljano prikazujete oglase koje želite. Samo njima i nikom drugom. Ciljano. Politika privatnosti je izjava ili pravni dokument […]

Prikaži više članaka