Display oglašavanje

Display advertising

Display oglašavanje je dio online marketing miksa koji igra jednu od ključnih uloga u brandingu Vašeg proizvoda i/ili usluge. Iza tog imena krije se oglašavanje na različitim web stranicama i/ili portalima. S obzirom na to da prosječan web korisnik oko 95% vremena provodi “surfajući” po online portalima i web stranicama, lako je zaključiti da je doseg ove vrste oglašavanja skoro neograničen.

Odabir tržišta i platforme za oglašavanje

Za ovu vrstu oglašavanja najprije treba odabrati tržište. To se najčešće vrši odabirom jezične verzije i/ili geografske lokacije naših potencijalnih korisnika (naravno, oglase pritom treba prilagoditi konkretnoj jezičnoj verziji). Nakon što smo “označili” naše područje interesa, do konkretnih korisnika možemo doći upotrebom nekoliko različitih metoda ciljanja. Ovdje svakako treba spomenuti kontekstualno ciljanje kao jedan od glavnih načina za doseg relevantnih korisnika. Osim toga, može se raditi i ciljanje publike, i to na temelju njihovih interesa, demografije ili remarketinga.

Prije samog pokretanja display oglašavanja, također treba odabrati platformu za oglašavanje. Svaka platforma obično sadrži neka ograničenja u vidu mogućnosti ciljanja, formata oglasa, načina naplate, izvješćivanja i sl. Jedna od najkompletnijih je svakako Google AdWords platforma koja koristi Google Display Network (Google prikazivačku mrežu), koja se sastoji od milijuna različith web stranica, portala, blogova, ali može doseći korisnike i putem videozapisa te mobilnih aplikacija.

Vrste oglasa i naplata

Što se tiče samih oglasa, na raspolaganju su nam različiti formati: tekstualni oglasi, statični banner oglasi, flash (animirani) oglasi, video oglasi, rich media formati i sl. Pažljiv odabir formata i izrada kvalitetnih oglasa može imati značajan utjecaj na relevantnost i kvalitetu Vaše kampanje. Kao što smo već spomenuli, jedna od glavnih uloga display oglašavanja je branding, međutim uz pažljiv odabir formata i sadržaja oglasa, može rezultirati i direktnom prodajom.

Kad pak je u pitanju naplata, kod display oglašavanja se najčešće koriste CPC (plaćanje po kliku) i CPM (plaćanje za 1000 prikaza oglasa) modeli, ali ovisno o platformi moguće su i neke varijatne CPA modela, odnosno plaćanje po izvršenoj akciji korisnika, što može biti prodaja, registracija, poslani upit, pretplata i sl.

Stoga nam se svakako javite kako bi zajednički odabrali pravu strategiju za Vas i Vaše potrebe!

Kontakt

Želite saznati više informacija o našoj tvrtki? Nazovite nas ili nam pošaljite poruku!

captcha