YouTube oglas – korisnička interaktivnost

youtube oglas
| Saša Petković

Često nas klijenti pitaju – tijekom definiranja njihovih oglašivačkih kampanja na YouTubeu – što će ljudi koji vide njihov oglas na YouTubeu moći napraviti unutar samog oglasa. Ovim člankom bismo željeli što jasnije prezentirati te informacije svima. A ne samo njima. 🙂

Rimu na stranu, evo primjera iz aktualne Emmezetine kampanje “Zgrabi akciju”, koja je aktualna na YouTubeu. Ovdje prezentirani oglas vidimo u formi tzv. Trueview In-Stream oglasa, odnosno, video zapisa koji se “pleja” prije video zapisa kojeg smo sami odabrali za gledanje.

youtube oglas emmezeta

Youtube oglas – Zgrabi akciju u Emmezeti

Namjerno sam ostavio i informaciju o video zapisu kojeg sam namjeravao gledati (ili, bolje rečeno, slušati), da glazbeni sladokusci mogu i sami potražiti taj album na youtubeu i uživati u virtuoznosti grupe Cynic. Opet sam skrenuo s teme!

Dakle, klikabilne komponente YouTube oglasa kojeg vidimo iznad označene su brojkama. Klikom na svaki link označen brojevima događa se sljedeće:

  1. Klikom na “glavni” link u videu, odnosno, web adresu na koju oglašivač želi usmjeriti korisnike oglasa, vodi nas na Emmezetinu web stranicu s posebnom ponudom koju prezentiraju. Ovo je web adrea odredišne stranice: https://www.emmezeta.hr/aktualno/zgrabi-akciju/?utm_source=youtube&utm_medium=overlay&utm_campaign=zgrabi_akciju_2017_05 => unutar URL-a vidimo i jasno definirane UTM parametre, koji oglašivaču pružaju statistike izvora posjeta (u ovom slučaju to je YouTube), mediju i kampanji (zgrabi akciju 2017 05). Ukoliko biste željeli znati više o UTM parametrima, ili koristiti iste u vašim online kampanjama, slobodno nas kontaktirajte za više informacija. Imajući u vidu da je spomenuta web stranica vjerojatno privremena i da će je oglašivač ukloniti nakon što akcija završi, klikom na ovu poveznicu zainteresirani mogu vidjeti kako izgleda odredišna stranica na koju korisnici “slijeću” klikom na link označen brojem jedan.

  2. Možda se ne vidi najjasnije na slici iznad, ali povrh brojke 2 piše “Ad” (engleski za “oglas”), broj sekundi koji je preostao do kraja oglasa i malo zaokruženo slovo “i” (simbol za više informacija). Ukoliko dođete kursorom/mišem na taj dio ekrana, pojavit će se obavijest “Why am I seeing this ad?” Ukoliko kliknete na ikonicu za više informacija, pojavit će Vam se ovaj prozorčić, u kojemu možete naći najosnovnije informacije o tome kako/zašto je Googleov oglašivački algoritam odabrao Vama prikazati ovaj oglas. Kod mene uopće nisu fulali, upravo opremam svoj apartman za iznajmljivanje ovog ljeta, pa mi popusti za opremanje dođu kao kec na deset. 🙂

  3. Iznad broja tri vidimo tzv. “display URL”, odnosno, glavnu domenu oglašivača, koju je – u ovom slučaju – oglačivač definirao kao pod-stranicu sa posebnom ponudom. Pametno! To se zove funneling. Ako oglašavaš konkretnu ponudu ili akciju, nema smisla korisnike voditi na naslovnu stranicu, odakle se oni potom trebaju snalaziti i tražiti konkretnu ponudu zbog koje su i došli. Moderni online marketing kaže: Korisnici udaljeni više od dva klika od kupnje napuštaju web i ne vraćaju se.

  4. Klik na gornji lijevi dio ekrana vodi nas na video zapis oglasa kojeg gledamo, i to u sklopu YouTube kanala oglašivača. Naime, da bi oglas mogao biti plasiran u YouTube kampanju, on najprije mora biti uploadan na YouTube (logično, ccc).

  5. Ikonica sata u gornjem desnom kutu je također klikabilna. Ona daje mogućnost “Watch Later”, odnosno, spremanja video zapisa za naknadno gledanje, bez da ga morate ponovo tražiti na YouTubeu. Svaki YouTube kanal u sklopu sekcije “Library” sadrži opciju “Watch Later”, unutar koje se spremaju video zapisi koje ste označili da ih želite pogledati kasnije.

  6. Ikonica “Share” – svi znamo što to znači, ne? 🙂 Dijeljenje videa na Facebooku, Twitteru, Google+ itd. itd.

  7. “Skip ad”, ili “preskoči oglas” je opcija koja se kod oglasa na YouTubeu javlja nakon 5 sekundi pregledanog oglasa, nikako prije. YouTube je to zaista sjajno osmislio. Prvih 5 sekundi oglasa moraš pregledati ako želiš vidjeti video kojeg si tražio. A oglašivačima se naplaćuje pregled oglasa samo u slučajevima kada korisnici pregledaju cijeli oglas (za oglase kraće od 30 sekundi). Ili najmanje 30 sekundi oglasa (za oglase duže od 30 sekundi). A u 30 sekundi zaista se može prezentirati puno toga. Već ranije sam objavio članak sa mojim vlastitim iskustvima oglašavanja na YouTubeu. Vrhunski promidžbeni alat!

 

Već vidim i ona oka sokolova koja su primijetila strelicom označeni dio slike YouTube oglasa. Strelica označava tzv. In-Display oglas oglašivača, koji nam se prikazuje paralelno, uz In-Stream. Ovaj oglas, konkretno, korisnike vodi na YouTube zapise oglašivača.

U nadi da vam je sada jasnije koja je interaktivnost YouTube oglasa moguća, pozdravljamo vas do idućeg članka.

Javite nam se sa svim pitanjima: u sekciji komentari ispod članka, ili putem emaila. Cheers!

Izvor slika: naslovna slika: https://pixabay.com, ostale slike: YouTube
Saša Petković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Format oglasa - YouTube

Koji format oglasa odabrati za oglašavanje na YouTubeu?

Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Danas je video jedan od najkorištenijih formata koji se koristi za dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža i za oglašavanje. YouTube je najveća društvena mreža za dijeljenje video sadržaja, a s današnjim razvojem marketinga i influencera, postaje jedna od glavnih mreža za promidžbu i oglašavanje. Prema statistici, YouTube svaki dan bilježi 1,8 milijardi posjeta, a svake […]

Subliminalno oglašavanje

Razina složenosti članka: za početnike
| Marko Gogić

12. rujna 1957. istraživač James Vicary napravio je eksperiment u kojem je sazvao pres konferenciju i javno objavio da subliminalno oglašavanje djeluje. Naveo je kako je u jednom od filmova u nekoliko navrata postavio slogane „Drink Coca-Cola“ i „Eat popcorn“ u trajanju od nekoliko stotinki, prebrzo da bi ljudski um to efektivno percipirao. Tvrdio je […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka