Vizualni aspekt oglašavanja

| Marko Gogić

Kada govorimo o marketingu i njegovoj osnovnoj zadaći – privlačenju pozornosti korisnika – vizualni aspekt oglašavanja možemo svesti na poznati klišej – slika govori tisuću riječi! Pozornost korisnika krhka je stvar. Teško je ostvariti je, a još teže zadržati. Traje kratko i zbog toga je potrebno iskoristiti je maksimalno. Zbog modernog stila života, rijetko tko od nas ima vremena, volje i strpljenja za čitanje dugih tekstualnih opisa i „šume“ informacija, što čini tekstualno oglašavanje manje efikasnim i dovodi nas do najvažnijeg pitanja:

Ako se Vašeg oglasa nitko ne sjeća, da li se on uistinu dogodio?

Oglašavanje nema smisla ukoliko nema utjecaj na korisnika. Beskorisno je, ukoliko ga ne „natjerate“ da Vašu poruku analizira i upamti. Među ogromnom količinom informacija koje svakodnevno primamo, većinu njih potpuno nesvjesno odlučujemo ignorirati ili zaboraviti. Glavni cilj svakog oglašivača trebao bi biti spriječavanje takvih pojava, te dopiranje do korisnika učinkovitijim metodama koje će mu oglas urezati u pamćenje i ne dozvoliti da on bude samo prolazna nebitna informacija. Dodavanje vizualnog sadržaja oglasu može uvelike produljiti vrijeme koncentracije korisnika i povećati količinu informacija koje on upija i pamti. Dokazano je da mozak vizualne informacije procesuira brže i pamti bolje.

Ne objašnjavaj. Pokaži!

Najčešći oblici vizualnog oglašavanja u digitalnom marketingu su banneri, oglasi na društvenim mrežama, infografika te, naravno, video oglasi. Vizuali utječu na percepciju korisnika, pomažu u rastu Vašeg brenda te lakše objašnjavaju nove proizvode i usluge. Facebook oglasi koji u sebi sadrže relevantnu fotografiju postižu do 180% veći angažman korisnika nego oglasi sastavljeni samo od teksta!  Na slici ispod vidimo koliko uistinu vizuali poboljšavaju učinkovitost oglašavanja:

 

Vizualni aspekt oglasavanja - utjecaj na ucinkovitost

 

Pametni oglašivači ne izrađuju vizual bez prethodne analize. Umjesto toga, pridržavaju se nekoliko vrlo bitnih parametara kako bi korisniku dostavili ono što ih najviše privlači i ima najveći utjecaj na njih. Slijedi nekoliko neizostavnih dvojbi prije izrade svakog oglasa. Što i kako koristiti, na što ciljati i kako doprijeti do ciljane publike?

Najvažniji parametri

Boja

Ako trebate odabrati polazišnu točku za Vaš budući killer-vizual, neka to bude boja. Boja bez pratnje ostalih kvalitetno dizajniranih elemenata ne može sama prodati proizvod, ali je definitivno ono što korisnika privlači, te na njega ostavlja prvi i najvažniji dojam. Kod odabira boje, svakako najprije iskoristite ono što imate – trenutnu paletu sa weba brenda koji se oglašava – uz uvjet da se ona slaže s porukom koju želite poslati. „Miris“ vizuala i osjećaj korisnika da im je odredišna destinacija upravo ono što ste im „obećali“ je jedan od najvažnijih parametara za uspjeh. Ukoliko Vam pak ponuđeno nije dovoljno atraktivno, iskoristite psihologiju boja! Uz malo istraživanja, saznat ćete da bijela predstavlja profesionalizam, crna autoritet i profinjenost, a zelena umiruje. Crvena je najsnažnija boja i njome je najlakše privući pažnju korisnika, naglasiti bitno. Ako uspijete ukomponirati boje na način da reflektiraju korisnikove osjećaje, želje i potrebe – uspješno ste prošli prvi korak prema stvaranju vizuala koji će Vam u potpunosti promijeniti kampanju – na bolje!

Fokus i pozicioniranje

Točke fokusa koriste se kako bi navele korisnika da obrati pozornost na određeni, bitni dio vizuala. Fokus se može postići različitim metodama kao što su selektivni fokus ako se radi o fotografiji, ili pak korištenjem kontrastnih boja i oblika za važne dijelove kao što su gumb za poziv na akciju i slično. Ako čitatelja navedemo da gleda u ono što smo procijenili da je bitno, bit ćemo sigurni da je shvatio poruku. Sam layout oglasa je također iznimno bitan. Prema starom fotografskom pravilu, najbolje je da je oglas podijeljen na trećine. U tom slučaju, svaka od tri najvažnije premise oglasa treba dobiti svoju trećinu, kako bi se bolje istaknule i zaokružile cjelinu.

The eyes chico, they never lie!

Odlična i često korištena tehnika u vizualnom marketingu je slika očiju koje gledaju direktno u publiku. Još malo psihologije, pa obećavam da Vas više nećemo gnjaviti. 🙂 Ljudski mozak predefiniran je da pogled oči-u-oči percipira kao iskrenost. Oglas sa fotografijom osobe koja publiku gleda na taj način pomaže pri razvijanju povjerenja i potiče na angažman. Tu su također i ostali neverbalni signali, govor tijela i fizikalije subjekata sa oglasa. Fotografije osoba sa kojima se publika može poistovjetiti odlično su sredstvo za  dopiranje do publike.

Ponavljanje, prijedlozi i simboli

Tehnika ponavljanja teško je izvediva sa tekstualnim ili glasovnim oglasima, ali zato vrlo dobro funkcionira kod vizualnog oglašavanja. Koristi se za izgradnju brenda i detaljnije upoznavanje proizvoda. Ovo je, naravno, dvosjekli mač, jer korisnicima previše jednolikog sadržaja može dosaditi, pa treba biti oprezan i paziti da takvo oglašavanje ne postane kontraproduktivno. Što se tiče prijedloga, pretpostavite da su osobe s druge strane inteligentne i da će shvatiti Vaše poruke. Međutim, ne ustručavajte se koristiti direktne simbole za dodatno pojačanje poruke. Iskoristite crteže predmeta kojeg reklamirate. Koristite vektorske oblike kako biste naveli korisnika da se zagleda u najbitnije. Uvjerite ljude da trebaju baš ono što Vi prodajete!

 

Vizualno oglasavanje - ponavljanje vizuala

 

Nakon što smo objasnili važnost vizuala u oglašavanju i naveli nekoliko savjeta pomoću kojih ćete dobiti najviše od svojih vizuala, vrijeme je da i sami počnete „kopati“, naučite više o temi i počnete sa izradom vizuala koji će iz temelja promijeniti Vaše kampanje. Ovisno o proizvodima, koristite intrigantne metafore, teaser oglašavanja ili, pak, doslovne simbole koji najbolje opisuju proizvod/uslugu. Ukoliko Vas zanima još nešto konkretno ili imate pitanja – ne ustručavajte se kontaktirati nas!

 

*Slika Vizualni aspekt oglašavanja – utjecaj na učinkovitost preuzeta preko https://goo.gl/9tGX6F

*Slika Vizualno oglašavanje – ponavljanje vizuala preuzeta preko https://goo.gl/bcckcJ

Marko Gogić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Top 10 blogova

Top 10 blogova u 2017.

Razina složenosti članka: za početnike
| Valentina Gudlin

Dragi naši čitatelji i čitateljice, napravili smo malu analizu blogova u 2017. jer nas je zanimalo koje teme vas najviše zanimaju kako bi mogli pisati više o njima. 🙂 U ovom digitalnom svijetu brzih promjena, teško je poloviti sve konce novih trendova u oglašavanju i marketingu. No zato smo mi tu, pišemo blogove svaki tjedan […]

Subliminalno oglašavanje

Razina složenosti članka: za početnike
| Marko Gogić

12. rujna 1957. istraživač James Vicary napravio je eksperiment u kojem je sazvao pres konferenciju i javno objavio da subliminalno oglašavanje djeluje. Naveo je kako je u jednom od filmova u nekoliko navrata postavio slogane „Drink Coca-Cola“ i „Eat popcorn“ u trajanju od nekoliko stotinki, prebrzo da bi ljudski um to efektivno percipirao. Tvrdio je […]

Go2Digital: Premium Indoor i outdoor mreža digitalnih citylighta u Hrvatskoj

Razina složenosti članka: za informirane
| Jelena Jažić

Tehnološke inovacije vođene su tržišnim potrebama. U današnjem turbulentnom okruženju i ubrzanom životnom tempu, outdoor oglašavanje izvrstan je marketinški alat, upravo onda kada ljudi većinu vremena provode izvan vlastitog doma, pa samim time postaju manje izloženi onim najprisutnijim medijima kao što su tisak, TV, radio…   Zašto digitalno indoor i outdoor oglašavanje? Obzirom na konstantne […]

Prikaži više članaka