Što su UTM linkovi i kako ih kreirati

Razina složenosti članka: za početnike
| Filip Aldić

Danas ćemo Vam pokušati odgovoriti na pitanje što su to UTM linkovi i kako ih kreirati. Iako su podaci Google Analyticsa o izvorima ponekad dovoljni, često jednostavno želimo ili čak trebamo znati više detalja o izvoru naših korisnika. Kada netko posjeti našu stranicu, Google Analytics pokuša saznati preko kojih je kanala taj netko došao do naše stranice i sve to lijepo zapiše. Na primjer, netko u Google upiše „KG Media blog“ i tada klikne na prvi link (koji nije oglas). Ono što Google Analytics zapiše je Google pod source i Organic pod medium.

No, što ako vidimo dolazni promet s Twittera, Facebooka ili sličnih mreža, ali ne znamo ako su došli preko članka kojega smo objavili na tim društvenim mrežama ili nas čak zanima preko koje su točno objave članka stigli na našu stranicu?! Shvaćanje kako korisnici dolaze na našu stranicu nam može jako pomoći oko marketinške strategije i kreiranja sadržaja (kao što mi svakog tjedna objavimo novi blog članak J ). Takve probleme rješavamo pomoću UTM linkova i to je ono s čim ćemo se baviti u ovom članku, ali idemo za početak objasniti koji sve izvori postoje.

Vrste izvora

  1. „tražilica“ / organic

Kao što je objašnjeno u prvom poglavlju, to su svi oni korisnici koji su stigli na našu stranicu korištenjem tražilice i koji su kliknuli na normalan rezultat pretraživanja, a ne  na oglas na tražilici. Pod „tražilica“ se smatraju Google, Bing, Yahoo…

 

UTM linkovi - organic i paid promet

 

  1. „Paid“ promet

Pod „Paid promet“ smatra se sav promet koji dolazi preko oglasa. Ukoliko se npr. radi o prometu koji stiže klikovima na AdWords oglase, Analyticsi će zabilježiti „google / cpc“. Ako se radi o oglašavanju na Bingu, zabilježit će se „bing / cpc“…

 

  1. Direct / none

„Direct“ posjete su najgore vrste posjeta koje se mogu imati – barem iz perspektive analitičara. To je iz razloga jer su direktne posjete misterične i jer se jednostavno ne može sa sigurnošću utvrditi kako je netko došao do naše stranice. Moguće je da netko ima bookmarkiranu našu stranicu ili na neki drugi način zapamćen link i jednostavno ga klikne ili upiše u address bar te direktno stigne na našu stranicu. Isto tako, možda nam je netko poslao link putem e-maila ili jednog od chat programa (WhatsApp, Skype, Facebook Messenger…) ili čak postoji mogućnost pogreške u kodu pa se ne prenose kolačići. Postoji još milijun mogućnosti, ali do sada ste već shvatili zašto analitičari mrze direct. Kao što bi Shakespeare rekao „Neznanje je Božje prokletstvo, a znanje je krilo sa kojim letimo ka nebu.

 

  1. „stranica“ / refferal

„Preporučeni“ promet je promet koji je došao na našu stranicu s neke druge stranice. Na primjer, The Times napiše članak o nekom hotelu na Jadranu i u tekst postavi link do stranice tog hotela. Sav promet koji je došao preko tog linka zove se „preporučeni“, odnosno „refferal“ promet, a Analytics bi ga zapisao kao „The Times / refferal“.

 

Kako kreirati UTM link?

Sada dolazimo do rješavanja problematike s početka članka, odnosno kako kreirati i koristiti UTM linkove. UTM se sastoji od šest polja od kojih su samo Website URL i Source obavezna polja:

  • Website URL – link stranice do koje želimo voditi naše korisnike
  • Source – obavezan parametar za identifikaciju s kojeg se izvora pristupa na našu stranicu (npr. google, facebook, twitter…)
  • Medium – metoda pomoću koje se dijeli link (banner, email, cpc…)
  • Name – naziv kampanje koja se koristi (npr. proljetna_rasprodaja)
  • Term – najčešće se koristi kod paid searcha da bi se definirali keywordi za naš oglas. Ipak, ako su AdWords i Analytics računi povezani, ovo se slobodno preskoči i koristi auto-tagging feature
  • Content – koristi se kao dodatno polje za opis kako bi se razlikovalo oglase

Da bi kreirali UTM link, moramo se pridržavati određenih pravila. Kao što nam pokazuje tablica ispod, važno je pod medium postaviti pravi naziv. Na primjer, imamo našu Facebook stranicu i na njoj postoji običan link do naše stranice. Analytics će klikove na taj link zabilježiti kao facebook / refferal. Kod objave članka na društvenim mrežama, kao što se vidi u tablici ispod, preporuka je pod medium staviti social (ili neku od brojnih kombinacija koje vidimo preporučene).

 

UTM linkovi - regexi

Slika preuzeta sa https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/

 

U ožujku ove godine objavili smo članak „Što je Google Data Studio i kako ga početi koristiti“ te smo kod Facebook objave članka koristili sljedeći link:

https://kg-media.eu/blog/google-data-studio/?utm_source=facebook&utm_campaign=kgm_website_2017_ozujak&utm_medium=social&utm_content=google_data_studio

Dakle, normalnom linku te stranice (https://kg-media.eu/blog/google-data-studio/) dodali smo facebook kao source, social kao medium, kgm_website_2017_ozujak kao ime kampanje te google_data_studio kao content.

Pregledavajući u custom reportima ili preko nekog drugog načina praćenja, lako možemo pogledati rezultate tog članka čija je objava podijeljena na Facebooku.

 

 

Važne napomene:

*Nikad nemojte tagirati internal linkove s parametrima kampanje. UTM parametri se prebrišu (overwrite) preko postojećih, a to nije poželjno u tom slučaju. Recimo da netko dođe na neku online trgovinu preko google/cpc kampanje i tada na toj stranici klikne na neki banner koji vodi do unutarnje stranice nekog artikla na popustu. Ako taj banner ima utm parametre, a korisnik kupi bilo koji artikl u toj web trgovini, ecommerce će kao source / medium zapisati parametre iz utm-a, a ne google / cpc koji je zapravo bio glavni izvor za konverziju.

*GA je case-sensitive, tako da je uvijek poželjno upisivati sve UTM parametre na isti način.

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nejasnoća ili pak prijedloga vezanih uz postavljanje UTM-ova – ne oklijevajte kontaktirati nas!

Filip Aldić