Što nam donose novi Google Analytics Benchmarking izvještaj?

Što nam donose novi Google Analytics Benchmarking izvještaji?
| Ivan Smolković

Google je nedavno predstavio Google Analytics Benchmarking izvještaj ili na našem jeziku izvještaje za određivanje standarda koji su dostupni svim korisnicima koji omogućuju anonimno dijeljenje njihovih podataka unutar Analytics sustava. Ova vrsta izvještaja omogućuje vlasnicima i analitičarima internetskih stranica praćenje trendova unutar određenih industrija kako bi došli do kvalitetnih podataka koji ukazuju na ponašanje web stranice naspram konkurencije.

Benchmarking izvještaji podijeljeni su na kanale, lokacije i uređaje, a podaci koji se mogu uspoređivati su sljedeći:
  • sesije (broj sesija)
  • % novih sesija
  • nove sesije (broj novih sesija)
  • stranice/sesije
  • prosječno trajanje sesija


Također je u najavi i uvođenje toplinskih mapa koje će omogućiti vizualnu predodžbu mogućnosti za potencijalna poboljšanja.

Ova vrsta izvještaja/podataka daje uvid u stanje web stranice naspram konkurencije i elemente koji su bolji ili lošiji u odnosu na njih. Pomoću tih se podataka možemo fokusirati na poboljšanje onih elemenata koji su lošiji u odnosu na konkurenciju. Na primjer, ako je bounce rate od 60% trend određene industrije, a naš je 40%, možemo doći do zaključka da možemo investirati budžet u druge elemente koji imaju lošije trendove naspram konkurencije. Tako da nam ova vrsta izvještaja omogućuje utvrđivanje prioriteta za poboljšanje, postavljanje realnih ciljeva, te čitav niz kvalitetnih informacija koje su nam potrebne kako bi saznali našu poziciju u odnosu na konkurenciju i trendove u industriji.

Trenutni najpoznatiji primjer kvalitetnog korištenja podataka iz ove vrste izvještaja je primjer tvrtke Twiddy.com koja je unaprijedila svoje e-mail marketing kampanje i otvaranje samih mailova kod korisnika za 500%. Zaključili su da im posjetitelji provode dvostruko više vremena na stranici u odnosu na konkurente,  ali su im sesije generirane iz e-mail kampanja bile 80% ispod prosjeka. To im je dalo uvid u informacije da moraju promijeniti način generiranja sadržaja u e-mail marketing kampanjama, te su nakon podešavanja ovih elemenata došli do 48% CR-a (conversion rate) otvorenih mailova i 40% CTR-a (click-through rate) što je odličan rezultat.
Kada se omogući benchmarking opcija, korisnici mogu pristupiti ovoj opciji klikom na “Publika” i “Određivanje standarda”. Nakon što se otvori padajući izbornik, možemo odabrati 3 različite vrste podataka, a to su kanali, lokacija i uređaji. Nakon odabira jedne od opcija možemo podesiti prikaz broja sesija u odnosu na usporednu analizu sesija kao što je prikazano na donjoj slici.
Prikaz koraka za otvaranje benchmarking izvještaja - Benchmarking izvještaj

Nakon otvaranja, sustav će prikazati razne metrike i podatke u odnosu na podatke konkurencije iz određene industrije. Kako bi pokazatelji bili što relevantniji, omogućeno je prikazivanje podataka u usporedbi za 1600 tržišnih kategorija, 1250 tržišta i 7 raspona veličina broja dnevnih sesija.

 

Primjer analytics benchmarking izvještaja - Benchmarking izvještaj
U budućnosti će korištenje i analiziranje podataka iz Google Analytics Benchmarking izvještaja imati sve važniju ulogu u prikupljanju konkurentnih podataka, koji do sada nisu bili dostupni. Stoga što prije počnite koristiti ove podatke kako bi bili što konkurentniji na tržištu. U slučaju da Vam je potrebna pomoć, svakako nam se obratite.
Ivan Smolković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

konverzija

Što je to konverzija?

Razina složenosti članka: za početnike
| Saša Petković

Svi smo čuli za taj izraz. Čak i veliki broj ljudi koji nisu direktno vezani uz Online marketing. Konverzija. Mi, koji živimo Online oglašavanje, susrećemo se s njom ne svakodnevno, već nekoliko puta u satu. Željeli bismo pojasniti značenje ovog pojma i njegove podvrste, ali najbolje bi bilo započeti sa definicijom tog izraza.

YouTube Oglašavanje – Kako Pripremiti Video Zapis

Koje se interakcije s videom vrše na vašim stranicama?

Razina složenosti članka: za napredne
| Filip Aldić

Što pratiti kod interakcije s videom? Klijenti nas često pitaju mogu li se pratiti YouTube ili Vimeo interakcije s videom koje korisnici čine na njihovoj stranici. Mogu, ali se u takvoj situaciji zahtijeva knowhow našeg developerskog tima da ugradi Javascript kod koji pokrene Google Analytics evente i „zahvati“ interakcije kao što su Play i Pause. […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Prikaži više članaka