Prošireni Google oglasi (Google expanded text ads)

Prošireni Google oglasi (Google expanded text ads)
| Martin Novak

Kao što smo najavili u jednoj od naših ranijih objava, prošireni oglasi, odnosno expanded text ads ili skraćeno ETA, su napokon dio Google-a. Novi prošireni Google oglasi uvedeni su krajem srpnja i predstavljaju najveću izmjenu tekstualnih oglasa od začetka AdWordsa prije 15 godina. ETA oglasi optimizirani su za prikazivanje na svim vrstama uređaja i različitim veličinama zaslona (desktop, tabletni i mobilni uređaji).

Razlika između standardnih AdWords oglasa i ETA oglasa:

  1. Duži naslov oglasa – umjesto jednog naslova od 25 znakova, sada su na raspolaganju dva naslova od po 30 znakova, što daje ukupno 60 znakova.
  2. Duža linija opisa – umjesto 2 opisne linije od po 35 znakova, sada je na raspolaganju jedna opisna linija od ukupno 80 znakova.
  3. Duži display URL – standardni oglasi na raspolaganju imaju 35 znakova, što uključuje URL domenu i eventualnu putanju na toj domeni ukoliko ima dovoljno mjesta za nju. Novi oglasi automatski vade domenu iz konačnog URL-a, te daju mogućnost modifikacije putanje URL-a s dodatnih 30 znakova (2 putanje po 15 znakova).

Prema tome, novi oglasi obuhvaćaju 45 znakova više, što znači da imamo skoro 50% više znakova za formiranje oglasa (ne računajući i dodatne mogućnosti za optimizaciju URL putanje). Višak znakova u oglasima nam omogućuje da korisnicima prenesemo kvalitetniju i precizniju poruku, odnosno da lakše formiramo sadržaj ponude. Google navodi da su njihova testiranja novih oglasa pokazala porast CTR-a do 20%.

Dolazak ETA oglasa znači i da stari oglasi uskoro postaju stvar prošlosti.  Trenutno AdWords sučelje omogućuje izradu oba formata oglasa, ali će od 26.10.2016. biti moguće izrađivati i modificirati samo ETA oglase. Unatoč tome, stari oglasi će se nastaviti posluživati uz nove ETA oglase i nakon 26.10.2016., te još nije poznato kada će oni biti u potpunosti uklonjeni. Očito je da Google oglašivačima želi dati više vremena za tranziciju svih računa na novi format oglasa. Svakako je preporučljivo da se taj tranzicijski period iskoristi za testiranje izvedbe oba formata oglasa. Jednom kada uočite da vaši ETA oglasi imaju bolju izvedbu od starih oglasa, možete ih pauzirati. U tom je periodu preporučljivo postaviti ravnomjerno rotiranje oglasa, jer će AdWords u suprotnom nastaviti forsirati već postojeće oglase s dobrom izvedbom. Detaljnije o ETA oglasima pročitajte ovdje.

U nastavku navodimo i nekoliko savjeta za izvlačenje maksimuma iz ETA oglasa:

  1. Ponovno osmislite poruku vaših oglasa. Nemojte ići linijom manjeg otpora jednostavnim dodavanjem dodatnog naslova postojećim oglasima. Uzmite u obzir cijelu poruku koju želite prezentirati i pri tome pokušajte pametno iskoristiti sva polja oglasa.
  2. Maksimalno iskoristiti broj znakova u oglasima. 2 naslova od 30 znakova povećavaju ukupni „klikabilni“ dio vašeg oglasa. Nemojte zanemariti ni dodatnih 10 znakova opisnog polja – sjetite se samo koliko ste puta morali kratiti vaš oglas zbog samo jednog znaka. Prilagodite naslove ključnim riječima vaše grupe oglasa.
  3. Usmjerite pažnju na optimizaciju naslova vašeg oglasa. Korisnici prilikom pregledavanja stranice sa pretraživanja često čitaju samo naslove, kako bi što prije pronašli ono što ih zanima. Ukoliko im sa tim naslovima ne uspijete privući pozornost, vaša savršena poruka u opisnoj liniji vjerojatno neće biti ni pročitana.
  4. Koristite proširenja oglasa. Nemojte zaboraviti dodati proširenja koja će dodatno obogatiti i povećati vaš oglas, a osim toga mogu poboljšati i sam rang vašeg oglasa. Ukoliko već imate proširenja, provjerite komuniciraju li ta proširenja ispravno, odnosno jesu li kompatibilna s novom porukom vašeg oglasa (izbjegavajte dupliciranje poruke oglasa s porukom iz proširenja).
  5. Iskoristite izborna polja za precizno definiranje URL putanje. Na taj način oglasu dajete dodatni kontekst i omogućujete korisnicima da razumiju kamo ih klik na oglas vodi.
  6. Iskoristite vrijednost starih oglasa. Ukoliko primijetite da vaši stari oglasi i dalje bilježe bolju izvedbu, pokušajte vaše nove oglase izraditi širenjem postojećih uspješnih oglasa (vjerojatno ste i do njih došli kroz nekoliko iteracija testiranja).
  7. Testirajte, testirajte i testirajte! Kad vaši ETA oglasi nadmaše stare oglase, još uvijek možete postići bolju izvedbu vaših oglasa testiranjem novih poruka.

Osim proširenih oglasa, AdWords je uveo i mogućnosti licitacije po vrsti uređaja (desktop, tabletni i mobilni uređaji) za razliku od prijašnje verzije u kojoj nije bilo moguće razdvojiti licitacije mobilnih od licitacija tabletnih uređaja. Osim toga prilagodba samih licitacija omogućuje nam izradu kampanja koje ciljaju samo određenu vrstu uređaja.

Osim tekstualnih oglasa, predstavljeni su i responzivni oglasi za Google prikazivačku mrežu (GDN) ali o njima ćemo više pisati nekom drugom prilikom.

Martin Novak

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka