Praćenje evenata uz Google Tag Manager

| Filip Aldić

Google Tag Manager (GTM) je besplatan servis koji nam dopušta jednostavno tagiranje stranica. Preko Tag Managera jednostavno možemo „okinuti“ JavaScript kod – npr. Google Analytics tracking kod – i tada se ti kodovi ne trebaju zasebno implementirati u sam kod web stranice.

Pomoću Google Tag Managera lako možemo poboljšati i nadograditi naše Analytics postavke i samim time unaprijediti funkcioniranje naše web stranice.

Tag Manager nam daje brojne novitete u odnosu na “staro“ Analytics praćenje, a cilj ovog članka je da Vas upozna s nekima od njih.

Prije nego krenemo na detalje, evo objašnjenja par pojmova koje ćemo koristiti u ovom članku:

 1. Tag: jednostavna skripta koja se aktivira ovisno o zadanom pravilu (triggeru);
 2. Triggers: pravilo koje se treba ispuniti na stranici da bi se tag aktivirao.

A sad se vraćamo na upoznavanje sa GTM-om.

Dodavanje “tracking” skripti

Nakon što ste implementirali Google Tag Manager na Vašu stranicu, na nju trebate postaviti Google Analytics. Naravno da ne želite opterećivati Vašeg web mastera s postavljanjem još jedne skripte, nego ćete to učiniti pomoću GTM-a.

To vrlo lako možemo učiniti na sljedeći način:

 • Definiramo varijablu

Napravimo varijablu koja je konstanta i koja nosi oznaku našeg Google Analytics ID-a.

GTM - konstanta

 

 • Kreiramo tag

Varijablu koju smo izradili ubacimo u Tracking ID našeg novog taga i postavimo da „track Type“ bude pageview.

Google Tag Manager - kreiranje tagova

 

 • Povežemo tag s triggerom

Nakon što smo kreirali tag, moramo postići da se on „okida“ na svim našim stranicama. Google Tag Manager već ima predefiniran trigger koji se „okida“ na svakoj stranici i sve što treba učiniti je povezati ta dva segmenta.

Google Tag Manager - kreiranje triggera

 

„Okidanje“ AdWords Conversion Tagova

Ako u sklopu vaših online marketing aktivnosti koristite Google AdWords, tada se GTM može vrlo lako iskoristiti za praćenje generiranih konverzija.

“AdWords praćenje konverzija pokazuje Vam što se događa nakon što korisnik klikne vaše oglase. Pokazuje da li je korisnik kupio proizvod, registrirao se za bilten, nazvao vašu tvrtku ili preuzeo vašu aplikaciju. Kada korisnik na vašim web stranicama izvrši radnju koja za Vas predstavlja vrijednost, tu radnju korisnika nazivamo konverzija.”

 • Treba dodati Conversion ID kao varijablu koja je konstantna

GTM - conversion ID

 

 • Napraviti tag koji će u sebi imati conversion ID i conversion Label

Google Tag Manager - kreiranje tag cilja

 

 • Napraviti trigger u kojem će biti pravila prema kojima će se ovaj tag „okinuti“

Google Tag Manager - kreiranje triggera za cilj

 

S obzirom da smo – kao primjer – za cilj odabrali kontakt, trebali smo kreirati trigger koji se najčešće okida na tzv. ThankYou stranici. Naime, nakon što korisnik pošalje kontakt poruku, otvara mu se stranica na kojoj se “domaćin” zahvaljuje korisniku što mu je poslao poruku => tu stranicu kolokvijalno nazivamo ThankYou page. U trenutku kad se otvori ta web stranica, naš se trigger aktivira i naš se tag izvrši.

AdWords Remarketing Tag

Google Tag Manager se također može koristiti i za AdWords Remarketing Tagove.

“Remarketing vam omogućuje da prikazujete oglase korisnicima koji su prethodno posjetili vašu web-lokaciju ili upotrebljavali vašu mobilnu aplikaciju. Zahvaljujući dinamičkom remarketingu to možete podići na višu razinu i posjetiteljima svoje web-lokacije prikazivati oglas s određenim proizvodom koji su prethodno pregledali na vašoj web-lokaciji.”

 


Recimo da online trgovina želi imati aktivnu remarketing kampanju. Kad posjetimo tu trgovinu, tamo možemo pronaći razne stvari. Možemo pronaći namirnice, obuću, odjeću… Naš kupac je zainteresiran za kupovinu naranči i posjetio je tu stranicu. Naš je posao označiti (tagirati) tu stranicu i povezati je s kupcem. Na taj način, kroz remarketing kampanju, nećemo tog kupca preko oglasa pozivati da kupi deterdžent za pranje rublja, već ćemo ga pozivati na akciju onoga što znamo da korisnik želi, a to su naranče.

 • Najprije moramo definirati Google Conversion ID. Kako to učiniti smo Vam prikazali u prethodnim primjerima;
 • Sljedeće što moramo napraviti je pravilo na kojoj će se stranici tag, odnosno parametri izvršiti:

Google Tag Manager - remarketing tag

 

 • Nakon toga ćemo stvoriti tag u kojem će se „okidati“ naš parametar, a to će biti povezano s našim Google Conversion ID-em:

Google Tag Manager - remarketing tag with trigger
Kao što možete vidjeti na slici iznad, članak vezan uz content marketing na facebooku sada ima novi remarketing tag.

Zaključak

U današnje vrijeme tržište i konkurencija rašireniji su no ikad pa samim time stručnjaci za marketing moraju nadograđivati svoje znanje iz dana u dan, pratiti tržište i biti upućeni u sve novosti branše. Kako alati postaju sve kompleksniji tako i cijeli proces postaje duži i zahtjevniji, uključuje sve više kanala i nameće oglašivačima važnost i najsitnijih koraka u procesu kupnje.

Svim korisnicima želimo da brzo ovladaju vještinom praćenja manjih koraka, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nejasnoća ili pak prijedloga vezanih uz postavljanje Google Tag Managera – ne oklijevajte kontaktirati nas!

 

*Slika Google Tag Manager preuzeta preko https://goo.gl/qEkbmb

Filip Aldić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Google AdWords Scripts

Google AdWords skripte

| Nikola Slonja

U ovom ćemo se članku osvrnuti na Google AdWords skripte, alat koji pomaže automatizaciji zadataka u provedbi Google AdWords oglašavanja, putem programiranja.   Čemu služe AdWords skripte? AdWords skripte pružaju način da programski kontrolirate podatke programa AdWords pomoću jednostavnog JavaScript programa u IDE sučelju. IDE ili integrirano razvojno okruženje predstavlja set integriranih alata za razvoj […]

KG Media na Accelerate Performance Agencies@Google eventu u Dublinu

KG Media na Accelerate Performance Agencies@Google eventu u Dublinu

| Antonios Ivan Karalazos

KG Media je prisustvovala na eventu “Accelerate Performance Agencies@Google” u Dublinu. Event je održan u prvom europskom digitalnom inovacijskom centru The Foundry koji je predstavljen prošle godine u koji je Google investirao €5,5m. Eventu je prisustvovalo 370 sudionika i certificiranih AdWords eksperata (najviše iz zapadnog djela Europe ali i iz dijelova Afrike i Azije, agencija […]

Prikaži više članaka