Google: Nove mogućnosti kontrole prikazivanja remarketing oglasa

Nove mogucnosti kontrole prikazivanja remarketing oglasa
Razina složenosti članka: za početnike
| Dario Dobošić

Googleov tata-mata za zaštitu privatnosti i transparentnosti podataka, Jon Krafcik, upravo gradi  i usavršava opciju “Više ne prikazuj oglas” (Mute this ad), koja je pokrenuta 2012. godine. Krafcik je najavio više opcija za korisnike, kako bi kvalitetnije kontrolirali vrste oglasa za koje žele da im se prikazuju. Promjene će se najviše odraziti na oglašivače, posebno one koji provode remarketing kampanje.

 

Korisnici mogu vidjeti tko ih ima na remarketing listi

U svijetu Online korisnika, Google se prema remarketing oglasima odnosi kao prema svojevrsnim “podsjetnicima”. Korisnici su godinama imali mogućnost mijenjati svoje postavke prikazivanja oglasa. Prilagodba oglasa je mjesto gdje bi korisnici prihvaćali ili ne prihvaćali ono što Google smatra njihovim temama od interesa. Tematske kategorije, poput “Ljepota i fitnesa”, “Financije” ili “TV komedije”, oglašavači koriste u kontekstualnom ciljanju kako bi pronašli nove korisnike. Tu se može pronaći i informacija o spolu i dobi, a obje se metode ciljanja koriste da bi ciljale relevantne korisnike jednako relevantnim oglasima.

 

Prilagodba oglasa

 

Inače, već odavno postoji mogućnost potpunog isključivanja prilagodbe oglasa, što je omogućilo da oglašivači koji upotrebljavaju prikazivačku mrežu ne mogu korisnicima poslužiti oglase temeljem navika i demografskih podataka.

 

Google je dodao dodatni odjeljak u sučelje „Prilagodba oglasa“:

  • Teme koje volite
  • Teme koje vam se ne sviđaju

 

Teme oglasa koje volite ili ne volite

 

Ovdje se može pronaći popis tema za koje vam se trenutno poslužuju remarketing oglasi. Isključivanjem prikazanih oglasa, uklonit će oglas sa vašeg zaslona (na svim uređajima, imajte to na umu) na rok od 90 dana. Nakon toga ponovno ćete biti korisnik kojem će se prikazivati remarketing oglasi.

 

Prikaz mogućnosti oglasa

Prikaz mogućnosti oglasa 2

 

Googleova značajka “Više ne prikazuj oglas” promijenjena je na dva načina. Prvo, ranije spomenuto, alat sada funkcionira preko svih uređaja; isključivanje oglasa na desktop računalu također će isključiti prikaz i na mobitelu (pod uvjetom da ste spojeni na isti Google korisnički račun).

Za sada, utjecaj Googleovog proširenog alata osjetit će se samo na prikazivačkoj mreži, a planira se proširiti na usluge YouTubea, Gmaila i mobilnih aplikacija u narednim mjesecima.

Proširenje ovog alata vjerojatno će dovesti do uklanjanja većeg broja oglasa i pružiti više relevantnih signala Googleu za poboljšanje ciljanja i izvedbe oglašavanja.

Ako želite detaljno saznati sve o privatnosti i funkcioniranju ovakvih oglasa kliknite na ovaj link.

 

Photo Credit:

GEVME

Dario Dobošić

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

AdWords remarketing

AdWords remarketing

| Nikola Slonja

Što je remarketing? Remarketing (koji se još katkad naziva i retargeting) omogućuje prikazivanje oglasa posjetiteljima koji su već posjetili web-lokaciju (ili koristili mobilnu aplikaciju) koja se oglašava. Kad posjetitelji napuste web-lokaciju bez konverzije, remarketing služi za njihovo ponovno povezivanje s web-lokacijom, i to prikazivanjem relevantnih oglasa na različitim platformama i uređajima. Prednosti remarketinga Najvažnije prednosti […]

Google Analytics - Pravila privatnosti

Potrebno ažuriranje pravila privatnosti na web stranicama za remarketing

| Ivan Smolković

Remarketing i politika privatnosti Kao i uvijek, započinjemo s pojašnjenjem što su to remarketing i politika privatnosti. Remarketing je, kao što već znamo, oglašavački alat, koji služi da ljudima koji su ranije već posjetili vašu web stranicu, ciljano prikazujete oglase koje želite. Samo njima i nikom drugom. Ciljano. Politika privatnosti je izjava ili pravni dokument […]

Dinamički remarketing

Što je to dinamički remarketing

| KG Media

Dinamički remarketing je oglašivački alat dostupan u sklopu Google AdWords palete proizvoda. Ova iznimno precizna metoda online oglašavanja omogućuje oglašivačima ponovnu interakciju s korisnicima, prikazujući im sadržaj kojeg su prethodno vidjeli na njihovoj web stranici. Ukoliko je korisnik na određenoj web stranici pregledavao određeni proizvod ili sadržaj, možemo slobodno zaključiti da je pokazao interes za […]

Prikaži više članaka