Moć YouTube videa

Youtube logo
| Saša Petković

YouTube je, od svojeg začetka 2005. godine, globalno najkorišteniji servis za postavljanje/dijeljenje videa na Internet i gledanje video zapisa. Prvi video ikad postavljen je 23. travnja 2005. godine u 20:27 sati od strane jednog od suosnivača YouTube-a, Jawed Karim. Na snimci se nalazi on sam, a snimio ga je prijatelj Yakov Lapitsky u San Diego ZOO-u.

Tvrtka Google je 2006. godine otkupila portal youtube.com, a odmah potom su počeli intenzivno raditi na internoj tražilici na YouTube-u, koristeći kriterije pretrage i prikazivanja rezultata sličnima Googleovoj tražilici. Nije ni čudo da je YouTube tražilica danas globalno druga najkorištenija Internet tražilica, odmah nakon Google-a!

 
Relativno odnedavno YouTube, kao platforma oglašavanja, nudi nekoliko kvalitetnih opcija promocije, no o njima ćemo pisati u jednom od naših narednih post-ova.
Svima se odmah nameće ispravni zaključak da YouTube (samom činjenicom da nudi besplatni upload i gledanje video uradaka) nudi tvrtkama mogućnost provedbe gratis promocije svojih reklamnih spotova, a to ogroman broj tvrtki aktivno i koristi.
Ovdje, primjerice, možete vidjeti promotivni video hostela Forum iz Zadra, koji je na svoj YouTube kanal uploadao krasni promotivni video, pomoću kojega vrši promociju prema svim korisnicima koji pronađu ovaj video u rezultatima svoje pretrage:

Jednako efikasno, ako ne i efikasnije, je postavljanje videa o određenom proizvodu/usluzi od strane zadovoljnih korisnika.
Ispod možete naći video kojeg sam izradio netom nakon posjete kampu Galeb u Omišu na početku ljeta 2011. godine. Bio sam toliko zadovoljan cjelokupnim iskustvom, da sam odlučio video zapisom ovjekovječiti boravak moje obitelji u tom sjajnom kampu i postaviti ga na YouTube.
Kvalitetnom optimizacijom videa tag-ovima i uvrštavanjem taktički odabranih ključnih riječi u opis videa, danas je ovo najgledaniji video uradak u odnosu na sve druge video zapise postavljene na YouTube koji prikazuju kamp Galeb.

Video je od srpnja 2011. do rujna 2013. generirao gotovo 15.000 prikazivanja.

 

Ukoliko biste željeli više informacija o postavljanju i optimizaciju Vaših video zapisa na YouTube, kontaktirajte nas s povjerenjem.

Saša Petković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Format oglasa - YouTube

Koji format oglasa odabrati za oglašavanje na YouTubeu?

Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Danas je video jedan od najkorištenijih formata koji se koristi za dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža i za oglašavanje. YouTube je najveća društvena mreža za dijeljenje video sadržaja, a s današnjim razvojem marketinga i influencera, postaje jedna od glavnih mreža za promidžbu i oglašavanje. Prema statistici, YouTube svaki dan bilježi 1,8 milijardi posjeta, a svake […]

youtube oglas

YouTube oglas – korisnička interaktivnost

| Saša Petković

Često nas klijenti pitaju – tijekom definiranja njihovih oglašivačkih kampanja na YouTubeu – što će ljudi koji vide njihov oglas na YouTubeu moći napraviti unutar samog oglasa. Ovim člankom bismo željeli što jasnije prezentirati te informacije svima. A ne samo njima. 🙂 Rimu na stranu, evo primjera iz aktualne Emmezetine kampanje “Zgrabi akciju”, koja je […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Prikaži više članaka