Koji format oglasa odabrati za oglašavanje na YouTubeu?

Format oglasa - YouTube
Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Danas je video jedan od najkorištenijih formata koji se koristi za dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža i za oglašavanje.

YouTube je najveća društvena mreža za dijeljenje video sadržaja, a s današnjim razvojem marketinga i influencera, postaje jedna od glavnih mreža za promidžbu i oglašavanje.

Prema statistici, YouTube svaki dan bilježi 1,8 milijardi posjeta, a svake minute uploada se do 400 sati novog sadržaja. U prosjeku korisnici na YouTubeu putem mobilnih telefona provode više od sat vremena na dan, vrijeme s tendencijom stalnog rasta. Zato je ovo idealna situacija da počnete oglašavati svoj brand ili posao putem oglasa na YouTubeu.

Da biste se oglašavali na YouTubeu morate kreirati YouTube kanal i pripremiti video zapis za oglašavanje. Link video sadržaja se potom koristi kod za pokretanje oglašavačke kampanje na vašem ciljanom tržištu.

 

Formati oglasa za YouTube oglašavanje

Za oglašavanje putem YouTube mreže možete birati između više ponuđenih formata. Svaki format ima svoje specifičnosti, a to su prvenstveno vrijeme trajanja i mjesto na kojem se prikazuje. Ovakvo oglašavanje je odlično za podizanje svijesti o brandu, novoj usluzi ili proizvodu. Ciljate skupinu koja pretražuje kanale vezane uz vašu tematiku i – što je najbolje – plaćate tek kada korisnik pogleda vaš video oglas do kraja ili kada klikne na njega.

Koji sve formati postoje i koje važne informacije morate znati o njima, pročitajte u sljedećim redovima.

  • Bumper Ad

Bumper Ad - format oglasa

 

Bumper oglasi su kratki video oglasi koji traju 6 sekundi i najčešće se koriste da dosegnu veliki broj ciljane publike i za podizanje svijesti o brandu, proizvodu ili usluzi.

Važno da je se u ovom kratkom vremenu prenesu važne informacije i poziv na akciju (eng. CTA). Ovi oglasi ne mogu se preskočiti pomoću opcije „Preskoči“ (eng. Skip Ad), nego korisnik mora odgledati cijeli video oglas do kraja kako bi dalje mogao nastaviti gledati željeni video zapis.

 

  • TrueView In-Stream Ad

TrueView In-Stream Ad

 

Umetnuti oglasi (eng. In-Stream Ads) prikazuju se korisnicima dok pregledavaju sadržaje na YouTubeu. Ovaj format oglasa prikazuje se prije početka glavnog videa kojeg korisnik pregledava i može se preskočiti nakon 5 sekundi klikom na gumb „Preskoči“ (eng. Skip Ad). Oglas se plaća samo kada korisnik ne odluči preskočiti oglas, odnosno ako pogleda video do kraja ili klikne na njega.

Pogodno je koristiti ovaj format za podizanje svijesti o brandu, proizvodu ili usluzi, a preporučuje se koristiti ovaj format prije objave srodnih video sadržaja na YouTubeu i Google pretraživačkoj mreži.

 

  • YouTube Video Masthead

YouTube Video Masthead

 

Masthead video je oglas koji se nalazi na početnoj stranici YouTube mreže i zauzima najveći prostor za oglašavanje, odnosno zaglavlje (eng. Header) početne stranice. Ovaj prostor se kupuje na principu troška po danu, odnosno zakupa oglasnog prostora po danu.

 

  • TrueView Discovery Ads

TrueView Discovery Ads

 

Discovery oglasi se prikazuju dok korisnici pretražuju video sadržaje relevantne vašem proizvodu, brandu ili usluzi. Ovo je pristup sličan Google pretraživačkoj mreži, samo što se ovaj oglas sastoji od slike, naslova i opisa. Veličina ovog oglasa varira, ovisno gdje se prikazuje – kod pretraživanja ili u desnom dijelu ekrana.

Za razliku od prethodnih oglasa, ovaj oglas se naplaćuje isključivo kada korisnik klikne na njega.

 

  • TrueView for Shopping

TrueView for Shopping

 

Nažalost u Hrvatskoj još nije dostupna Shopping opcija, no nadamo se da će Google ubrzati s procedurom.

Ovo je odličan format oglasa, jer je povezan s video sadržajem kojeg korisnik pregledava i nudi poveznicu na proizvode koji se nalaze u videu. Video sadržaj povezan je s Google Merchant Centrom i prilikom pregledavanja video sadržaja branda, prikazuju se relevantni proizvodi, a time se omogućuje lakše pregledavanje i kupovina proizvoda.

Odlična stvar za promociju i poticanje potencijalnih kupaca na akciju.

 

Video sadržaji su danas jedan od najpopularnijih formata koji se koriste na društvenim mrežama, ali i kod promocije i oglašavanja. Predstavi svoj brand, proizvod ili uslugu upravo putem YouTube oglašavanja i povećaj prodaju i aktivnosti kupaca!

Ako smo te zainteresirali, pogledaj koje usluge nudimo i javi se!

 

Izvor slika:
Rival IQ

Rich Media Gallery

Nikola Slonja

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

youtube oglas

YouTube oglas – korisnička interaktivnost

| Saša Petković

Često nas klijenti pitaju – tijekom definiranja njihovih oglašivačkih kampanja na YouTubeu – što će ljudi koji vide njihov oglas na YouTubeu moći napraviti unutar samog oglasa. Ovim člankom bismo željeli što jasnije prezentirati te informacije svima. A ne samo njima. 🙂 Rimu na stranu, evo primjera iz aktualne Emmezetine kampanje “Zgrabi akciju”, koja je […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

Oglašavanje na YouTubeu – primjer iz prakse

Oglašavanje na YouTubeu – primjer iz prakse

| Saša Petković

U više navrata smo pisali vezano uz oglašavanje na YouTubeu. Radi se o mogućnostima oglašavanja video zapisima po nezamislivo niskim cijenama, poglavito imajući u vidu da se radi o istom oglasnom formatu kao na najskupljem mediju: televiziji. Naš Saša Petković je na vlastitoj koži (ili bolje rečeno, na vlastitom brendu) isprobao oglašavanje na YouTubeu i prezadovoljan […]

Prikaži više članaka