Instagram omogućio oglašavanje – dobrodošao u klub!

Instagram omogućio oglašavanje!
| Antonios Ivan Karalazos

Oglašavanje na Istragramu je do nedavno bilo rezervirano samo za velike brendove na odabranim tržištima, no sada je Instagram otvorio vrata za sve oglašivače.

Još 2012. godine Facebook je kupio Instragram i bilo je samo pitanje vremena kada će se odlučiti za ovaj potez. Na Instagramu je sada moguće objavljivati oglase putem Facebookovog sučelja za upravljanje oglasima – Power Editora.

 

Zašto oglašavati na Instagramu?

Zajednica na Instagramu broji 400 milijuna korisnika, koji dnevno uploadaju više od 80 milijuna fotografija i video sadržaja. Korisnici Instagrama osim privatnih profila drugih korisnika prate i brendove… Većina korisnika Instagrama pripada mlađoj dobnoj skupini, iako su korisnici, kao i na drugim društvenim mrežama, svih dobnih skupina. Ukoliko je vaš brend, usluga ili proizvod uglavnom namijenjen mlađoj populaciji, Instagram je idealno mjesto za oglašavanje. Power Editor nam pruža detaljan uvid u demografske podatke korisnika, njihove interese i njihovo ponašanje. Na taj način korisnike možemo segmentirati po različitim obilježjima, stoga govorimo o vrlo ciljanom oglašavanju.

Prilikom registracije novog profila Instagram traži samo osnovne podatke i premda su mogućnosti ciljanja identične kao kod Facebook kampanja postoje korisnici koji nemaju povezane Instagram i Facebook profile što omogućava sinkronizaciju ostalih detalja. No nema razloga za brigu jer je broj takvih korisnika zanemariv stoga se možemo pouzdati u podatke iz Power Editora.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da oglašavanje na Instagramu direktno ne pridonosi značajno povećanju prodaje, ali benefit je svakako povećanje svjesnosti o brendu. Treba imati na umu činjenicu da većina korisnika koristi mobilne verzije Instagrama, stoga treba voditi računa o dizajnu, kao i o samom utjecaju takvog formata na sam proces kupnje tj. rezervacije.

Dostupno je 3 formata oglasa za 4 cilja:

  • povećanje broja posjeta web stranice
  • povećanje broja pregleda videa
  • brending tvrtke, proizvoda ili usluga
  • povećanje broja instalacija aplikacija za pametne uređaje.

Kako napraviti dobar oglas

Pri biranju vizuala treba voditi računa o identifikaciji vizualnog rješenja s Vašim brendom te ciljanom publikom. Poznato je već da korisnici Instagrama mogu objaviti video do 15 sekundi trajanja, no kod video oglasa situacija je nešto drugačija – video oglas može trajati do 30 sekundi.

Dostupni formati oglasa

 

Da biste privukli ciljanu publiku i ostvarili svoj cilj, neophodno je koristiti se dobrim trikovima marketinga i sve prilagoditi mobilnoj verziji. Više detalja o svakom formatu oglas nađite u nastavku.

Slikovni oglas

Pri određivanju izgleda poziva na akciju („call to action“), vodite računa da direktno uputite korisnika što želite da učini. Brendovi koriste ove oglase kako bi potaknuli korisnike na kupnju, instaliranje aplikacije ili da jednostavno doznaju više. Ovakvi oglasi su privlačni jer su jednostavni, vizuali su pomno odabrani da bi ih se povezalo s brendom ili su pak samo ugodne oku pa privlače interes. Dobro je staviti vizuale koje izazivaju emocije, bez nepotrebnog teksta ili grafike.

Carousel oglas

Carousel oglas omogućava oglašivačima da uključe nekoliko vizuala, pri čemu ne moraju voditi računa o njihovu direktnom slaganju (kao u kolažu, na primjer). Korisnici mogu listati slike i kliknuti na link koji ih upućuje na više informacija. Ovakav tip oglasa pruža dublji i raznolikiji uvid u brend nego samo jedna fotografija.

Video oglas

Za ovu vrstu oglasa iskoristite svoju kreativnost za koju imate 30 sekundi. Ovo je odlična prilika za predstavljanje brenda u svjetlu kojeg sami birate i na način koji najbolje možete prilagoditi identitetu svojeg brenda. Preskočite tekstualne dijelove i gledatelje odmah uvedite u priču. Stvorite video koji je efektan bez zvuka, jer se zvuk ne pušta automatski na Instagramu.
Trenutno konkurencija oglasa na Instagramu nije velika, stoga požurite s izradom vlastitih oglasa, a za sva pitanja slobodno nam se obratite!

Antonios Ivan Karalazos

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Subliminalno oglašavanje

Razina složenosti članka: za početnike
| Marko Gogić

12. rujna 1957. istraživač James Vicary napravio je eksperiment u kojem je sazvao pres konferenciju i javno objavio da subliminalno oglašavanje djeluje. Naveo je kako je u jednom od filmova u nekoliko navrata postavio slogane „Drink Coca-Cola“ i „Eat popcorn“ u trajanju od nekoliko stotinki, prebrzo da bi ljudski um to efektivno percipirao. Tvrdio je […]

Go2Digital: Premium Indoor i outdoor mreža digitalnih citylighta u Hrvatskoj

Razina složenosti članka: za informirane
| Jelena Jažić

Tehnološke inovacije vođene su tržišnim potrebama. U današnjem turbulentnom okruženju i ubrzanom životnom tempu, outdoor oglašavanje izvrstan je marketinški alat, upravo onda kada ljudi većinu vremena provode izvan vlastitog doma, pa samim time postaju manje izloženi onim najprisutnijim medijima kao što su tisak, TV, radio…   Zašto digitalno indoor i outdoor oglašavanje? Obzirom na konstantne […]

Bing

Još ne oglašavate na tražilici Bing? Pa zašto, pobogu?

| Saša Petković

Kratko o Bingu Bing je Internet tražilica (ne, Google ipak nije jedini 🙂 ) koju je razvio Microsoft prije nekih 7 godina. Prije Binga, Microsoft je na tržište plasirao tražilice MSN search, Windows Live Search te, kasnije, Live Search. Bingov algoritam se dijelom koristi i od strane poznate tražilice Yahoo! Search.     Na globalnom […]

Prikaži više članaka