Google Shopping

Google-Shopping
| Antonios Ivan Karalazos

Jeste li spremni za novo Shopping iskustvo?

Uzbudljivo je razdoblje za web-trgovce. Raznih online kanala, novih načina dosega i ciljanja potencijalnih kupaca svakim danom je sve više. Konkurencija je žestoka, a očekivanja kupaca za nova i uzbudljiva shopping iskustva rastu.
Mogućnost certificiranja za Google Shopping daje naznake da bi ovaj format oglasa u bližoj budućnosti mogao biti dostupan i u našoj Adriatics regiji, stoga smo ovaj blog članak posvetili upravo toj temi.

Kada i kako je nastao Google Shopping?

U početku (2002.) bijaše Froogle, a kasnije govorimo o raznim Shopping portalima (Google Product Base, Google Products, Google Product Search).
2012. godine Google Product Search i Product Listing Ads postaju Google Shopping. Radi se o sigurnom i user-friendly iskustvu za kupnju putem Interneta.
Google Shopping oglasi prikazuju se prilikom pretrage proizvoda od strane korisnika na Google tražilici. Oglasi se prikazuju na vrhu ili u gornjem desnom uglu rezultata pretrage. Shopping oglasi također se mogu pronaći klikom na „Shopping“ tab.
Korisnici mogu vrlo brzo i jednostavno uspoređivati proizvode i cijene između više različitih web-trgovaca. Preuzimanje desetak kataloga i višesatno ručno uspoređivanje na raznim web shopovima postaje prošlost. Stavka koju je također važno istaknuti jest pouzdanost i povjerenje koje prosječan kupac ima prema Googleu u odnosu na web shopove kojima pristupa po prvi put.
Sigurno je da se konkurencija zaoštrava, no s druge strane prodavačima se otvara novo tržište, jer – tko danas ne koristi Google?

Dostupnost i doseg

Google Shopping je trenutno dostupan u Australiji, Austriji, Belgiji, Brazilu, Kanadi, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Irskoj, Italiji, Japanu, Meksiku, Novom Zelandu, Norveškoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Singapuru, JAR, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj, UK i SAD. Od 2017. godine dodano je još 14 novih, beta, tržišta. Nažalost, Hrvatska još nije u tom društvu.
U ovom trenutku govorimo o dosegu od 321.551 milijuna potencijalnih kupaca!

Google shopping oglasi

Kako sve to zapravo funkcionira?

Google Shopping baziran je na 2 platforme: AdWords i Google Merchant Center. Kroz Merchant Center postavljaju se i definiraju proizvodi zajedno s pratećim detaljima, a kroz općepoznati Google AdWords sustav postavlja se kampanja kojom ciljamo potencijalne kupce. Za razliku od klasičnih Google AdWords kampanja, kampanje za Google Shopping imaju mnogo sličnosti s optimizacijom web stranica za Internet tražilice (SEO).
Krajem 2016. godine Google je obznanio partnerstvo s 3 najpopularnije e-commerce platforme pa je tako moguće jednostavno prenijeti proizvode u Google Merchant Center direktno iz Magento, PrestaShop i BigCommerce sustava.
Vaš uspjeh kao online trgovca temelji se na vašoj sposobnosti za privlačenje novih kupaca uz prihvatljiv trošak. Jedna studija slučaja navodi ROAS (Return On Ad Spend) od 600%. Jeste li spremni uložiti 1 HRK za 6 HRK vrijednosti prodaje? Većina trgovaca jest.

Budite u stanju pripravnosti!

Google Shopping je trenutno među najprofitabilnijim kanalima za oglašavanje iz 2 razloga: niska cijena po kliku (50% niža od klasičnih AdWords oglasa) i visoka namjera kupnje, što rezultira visokim stopama konverzije i povratom ulaganja.
Pratite naš blog kako biste spremni dočekali Google Shopping za svoje poslovanje, a mi smo se već certificirali i spremni smo za nove izazove. Tko prvi njegov niži CPC, stoga nemojte okolišati i kontaktirajte nas na vrijeme!

 

*Naslovna slika Google Shopping preuzeta preko https://goo.gl/lZo2ge

Antonios Ivan Karalazos

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Bing

Još ne oglašavate na tražilici Bing? Pa zašto, pobogu?

| Saša Petković

Kratko o Bingu Bing je Internet tražilica (ne, Google ipak nije jedini 🙂 ) koju je razvio Microsoft prije nekih 7 godina. Prije Binga, Microsoft je na tržište plasirao tražilice MSN search, Windows Live Search te, kasnije, Live Search. Bingov algoritam se dijelom koristi i od strane poznate tražilice Yahoo! Search.     Na globalnom […]

Vizualni aspekt oglašavanja

| Marko Gogić

Kada govorimo o marketingu i njegovoj osnovnoj zadaći – privlačenju pozornosti korisnika – vizualni aspekt oglašavanja možemo svesti na poznati klišej – slika govori tisuću riječi! Pozornost korisnika krhka je stvar. Teško je ostvariti je, a još teže zadržati. Traje kratko i zbog toga je potrebno iskoristiti je maksimalno. Zbog modernog stila života, rijetko tko […]

AdWords countdown oglasi - naslovna

AdWords countdown oglasi (oglasi s odbrojavanjem)

| Martin Novak

Prilikom izrade oglasa za pretraživačku (search) mrežu, uz standardne tekstualne oglase možemo izraditi i prilagođene tekstualne oglase. Prilagođeni oglasi podrazumijevaju upotrebu različitih funkcija/parametara koji se ubacuju unutar vitičastih zagrada = { }. Parametri se zatim mijenjaju dinamičkim tekstom prilikom prikazivanja oglasa po korisničkoj pretrazi. Parametri se mogu koristiti u bilo kojem dijelu oglasa, osim u […]

Prikaži više članaka