Google Marketing Next 2017

Google Marketing Next 2017 - Naslovna
Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta poseban fokus stavljen i na strojno učenje. Riječ je o tehnologiji koja je ključna u pomaganju marketinškim stručnjacima da analiziraju brojne signale i podatke u stvarnom vremenu, kako bi dosegnuli prave korisnike na pravi način.  Većina prezentiranih novosti odnosi se na 3 glavne Googleove platforme za marketing: Google AdWords, Google Analytics i DoubleClick.  

Event ste mogli pratiti uživo, a ako niste, možete ga pogledati na YouTube-u:

 

 

S obzirom da je video u cijelosti uploadan na YouTube, mi ćemo se ovdje osvrnuti samo na najvažnije novosti i mogućnosti.

 

  • Location extensions & store visits for YouTube TrueView video Ads

Dodana je opcija koja omogućuje dodavanje lokacijskih esktenzija i praćenje posjeta trgovini za YouTube TrueView oglase. Preko 50% korisnika gleda video materijale vezane uz proizvod ili uslugu prije posjeta trgovini. Prema tome, ova opcija nam omogućuje da uz video oglase prikazujemo lokalne informacije, da bi nas korisnici lakše pronašli, provjerili radno vrijeme i sl. Odsad postoji i mogućnost praćenja posjeta trgovini. U drugom dijelu ove godine Google će lansirati još 2 alata: Store sales measurement koji prati prodaju i prihod nastalih u trgovini (za search i shopping kampanje) i još jedan alat koji prikuplja store sales podatke bez ikakve implementacije. Ovo je omogućeno obzirom da Google ima partnerstva koja pokrivaju približno 70% svih kreditnih i debitnih transakcija u SAD.

 

  • Better audiences, new audience segments & broader reach for audiences across channels and devices

Poboljšana je kvaliteta segmenata za publiku povezivanjem podataka sa Google-om kroz sve uređaje u realnom vremenu. Prema tome, ako želimo ciljati korisnike koji žele kupiti naš proizvod, možemo obuhvatiti prave korisnike i ispričati im jedinstvenu priču kroz sve usluge koje koriste (Search, YouTube, gmail, Android, Playstore, Maps i sl.). Povezivanjem podataka sa Googleom omogućuje nam i ciljanje te konkretne publike na Google searchu.

Novi segmenti za publiku uključuju consumer patterns i live events. Consumer patterns predstavlja navike korisnika, a live events životne prekretnice kao što su diplomiranje, stupanje u brak, selidba i sl. Kasnije ove godine ti će segmenti biti dodani i u gmail oglase. Jedna od novosti je i In-market audience for search, odnosno mogućnost ciljanja na tražilici onih korisnika kod kojih je velika vjerojatnost da će kupiti određeni proizvod. 

Google Marketing Next 2017 - Audiences 

  • Google Attribution

Google Attribution je među najboljim novim alatima koji omogućuje mjerenje utjecaja svih dodirnih točaka (interakcija) na svim kanalima i kroz sve uređaje. Atribucija je oduvijek bila problem mnogih analitičara i to s razlogom što postojeći alati većinom nisu bili dovoljno razvijeni. Kompliciran je setup i gubi se trag korisnika kad se prebacuje s jednog uređaja na drugi. Također, nisu dobro integrirani s ostalim alatima za oglašavanje. Iz tog razloga, brojni analitičari još uvijek za mjerenje koriste last click atribuciju, koja propušta utjecaj većine dodirnih točaka oglašavanja. Google tome pokušava stati na kraj uvođenjem novog alata Google Attribution. On pomaže da se izmjeri utjecaj svih dodirnih točaka (interakcija) korisnika na svim kanalima i kroz sve uređaje. Radi po principu integracije s postojećim alatima (AdWords, Analytics i DoubleClick search). Pritom, sustav od njih uzima podatke kako bi omogućio analizu atribucije, gdje valja izdvojiti „data driven“ atribuciju. Alat je trenutno u beta fazi, ali će kroz idućih nekoliko mjeseci biti dostupan svim oglašivačima besplatno, iako postoji i „Google Attribution 360“ enterprise verzija koja se plaća. 

Google Marketing Next 2017 - Google Attribution

 

  • Unique reach reporting

Reach and frequency metrike u AdWordsu nisu nikakva novost, ali s obzirom da se broj „ekrana“ koje korisnici koriste konstantno povećava (danas 30% korisnika koristi 5 ili više različitih uređaja), te metrike mogu postati vrlo fragmentirane. Stoga Google uvodi unique reach reporting u AdWords i DoubleClick sučeljima. Unique reach mjeri koliko je korisnika vidjelo vaše display i video oglase, uključujući YouTube. Konkretno, dodane su 2 nove metrike: unique users (broj korisnika) i average impressions per unique user (prosječan broj impresija po korisniku). Važno je napomenuti da su te metrike precizne jer su deduplicirane po uređajima, kampanjama i formatima oglasa, što znači da možete točno vidjeti koliko ste korisnika dohvatili i koliko puta ste ih dohvatili. Unique reach reporting stigao je u AdWords već sada, a kroz nekoliko mjeseci stiže i na DoubleClick.

 

  • New AdWords experience (Novo AdWords sučelje)

Novo AdWords sučelje je trenutno u beti, ali je unatoč tome već dostupno nekim oglašivačima (dostupno je i nama na nekim računima). Najkasnije do konca godine bit će dostupno svim oglašivačima. Riječ je o najvećem redizajnu Google sučelja u zadnjih 15 godina, s naglaskom na vizualizaciju podataka. Google se ovdje prije svega vodio brzinom i efikasnošću. Navode da se novo sučelje učitava do 20% brže, dok sam rad u novom sučelju može uštedjeti do 30% vremena. Osim toga, novo sučelje dobiva i neke dodatne alate i mogućnosti, među kojima svakako treba izdvojiti „Izvješće o odredišnoj stranici“ koje vam pokazuje da li je vaša stranica optimizirana za mobile uređaje. Postoji i mogućnost izrade potpuno prilagođene publike, sukladno vašim željema (pomoću ključnih riječi i URL-ova). Google zatim – sukladno vašim parametrima – izbacuje procjene reacha, odnosno broja korisnika koje možete dohvatiti.

 

  • Integracija usluga Google Optimize i Google Surveys 360 sa AdWordsom

Google Optimize je alat za testiranje web stranica koji će uskoro biti integriran u AdWords sučelje. Integracija AdWords korisničkog računa s alatom Google Optimize omogućuje vam jednostavnu izradu i testiranje odredišnih stranica, bez uplitanja webmastera i bez znanja programiranja. K tome, sve to na razini kampanja, grupa oglasa, pa čak i do individualnih ključnih riječi.

Google Surveys 360 je brz i jednostavan alat za izradu anketa, koji također sadrži mogućnost integracije sa AdWordsom. To vam omogućuje anketiranje vaših korisnika, uključujući remarketing publiku i publiku koja je kliknula na vaš oglas. Možete ih npr. pitati što ih je u vašem oglasu najviše privuklo: da li npr. besplatna dostava, 15% popusta, opis proizvoda ili nešto sasvim drugo. To vam daje puno bolji uvid u izvedbu vaših oglasa, te vam omogućuje da jednostavno prilagodite oglase koji najbolje odgovaraju korisnicima. Nažalost, ova je mogućnost za sad dostupna samo za SAD i Kanadu, i ne zna se da li će i kada postati globalno dostupna.

 

  • Pametnije planiranje u DoubleClick Bid Manageru

Kako bi se uštedjelo na vremenu i poboljšala izvedba, Google uvodi prednosti strojnog učenja u planiranje kampanje na DoubleClick Manageru. Bid Manager pomoću strojnog učenja pregledava vaše prethodne kampanje kako bi shvatio koje kampanje su ranije imale dobru izvedbu. Uz te uvide on preporučuje odgovarajući oglasni prostor i ciljanje kako biste dosegli vašu ciljanu publiku na temelju vaših marketinških ciljeva.

 

  • Google Assistant

Na kraju je bilo riječi i o Google Assistantu, mobilnoj aplikaciji koja već sada pomaže brojnim korisnicima Android mobilnih uređaja, ali odnedavno i domaćinstvima koja posjeduju Google Home (dio hardvera sa ugrađenim mikrofonom i zvučnikom koji sadrži Google Assistant aplikaciju i povezuje se na Internet). Njime upravljate uglavnom glasovnim naredbama vezano uz sve što trebate ili želite napraviti. Novosti, recepti, kalendar dana, stanje u prometu, smjernice i još mnogo toga. Njegove su mogućnosti gotovo neograničene, a brzinom kojom se razvija uskoro bi mogao postati neizostavni dio svakog korisnika/domaćinstva. S marketinške strane, Google Assistant omogućuje da mu se pošalju podaci vašeg inventara, proizvodi, cijene i ostalo, nakon čega on to može ponuditi korisnicima u trenutku kada im to zatreba, ili ih uputiti u vašu trgovinu, ako je korisnik u blizini.

 

Kao što vidite, za dugoročnu kvalitetnu provedbu online oglašavanja nije dovoljno samo naučiti ulogirati se u AdWords sučelje, napisati oglas i pokrenuti kampanju. Ukoliko želite kvalitetne rezultate sa online kampanja, morate pratiti scenu i novotarije koje se uvode. Potom ih isprobati u praksi i implementirati stečeno iskustvo kao standard na razini svih/većine kampanja. E tome služi partnerstvo sa stručnom agencijom. 🙂

 

Ako ste među malobrojnima koji do sada nisu iz prve ruke iskusili ekspertizu KG Medie, kontaktirajte nas i naručite Vašu kampanju još danas!

Martin Novak

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Format oglasa - YouTube

Koji format oglasa odabrati za oglašavanje na YouTubeu?

Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Danas je video jedan od najkorištenijih formata koji se koristi za dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža i za oglašavanje. YouTube je najveća društvena mreža za dijeljenje video sadržaja, a s današnjim razvojem marketinga i influencera, postaje jedna od glavnih mreža za promidžbu i oglašavanje. Prema statistici, YouTube svaki dan bilježi 1,8 milijardi posjeta, a svake […]

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Pametne kampanje - Naslovna

Pametne kampanje za prikazivačku mrežu Smart display kampanje

Razina složenosti članka: za informirane
| KG Media

Google je prije nekoliko tjedana lansirao novi tip kampanje – pametne kampanje za prikazivačku mrežu (eng. smart display campaigns) koje su još uvijek u BETA fazi i dostupne samo na nekim AdWords računima. Testiranje noviteta važno je od samog početka, stoga smo za klijenta iz turističke branše pokrenuli smart kampanju čiji rezultati će biti prikazani […]

Prikaži više članaka