Google AdWords proširenje cijena (Price ekstenzija)

Google AdWords proširenje cijena
Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Već smo pisali o proširenim Google AdWords oglasima. No ne treba miješati proširene AdWords oglase s proširenjima AdWords oglasa. Komplicirano? Nimalo. Dobro, možda malo jest… 🙂 Ali zato smo tu da pojasnimo. Ovom ćemo prilikom razjasniti što je proširenje cijena (price ekstenzija) u Google AdWords oglasima.

Što je proširenje cijena u AdWords oglasima?

Proširenje cijena omogućuje prikazivanje cijena za vrste proizvoda i usluga u Google AdWords tekstualnim oglasima. Ova se ekstenzija odnedavno prikazuje i na stolnim i na mobilnim uređajima.

Google je uveo proširenje cijena u programu AdWords kako bi oglašivači mogli prikazati cijene svojih proizvoda i usluga u tekstualnim oglasima. Iako je u početku ovo proširenje bilo dostupno samo na mobilnim uređajima, sada ispunjava uvjete za prikazivanje na svim uređajima.

Proširenje cijena prikazuje se kao popis ispod glavne sekcije oglasa. Ovo proširenje nudi mnogim oglašavačima odličnu priliku za prikaz informacija o cijenama za više proizvoda i usluga u svojim oglasima.

Google AdWords proširenje cijena

Izvor: Search Engine Land

Google AdWords proširenje cijena omogućuje više klikanja na oglas od strane korisnika, ali više od dva klika po pojavljivanju neće se naplaćivati. Osim toga, ako netko brzo klikne na više od jedne veze dok pregledava oglas, to se obično tretira kao nevažeći klik = drugi klik se ne naplaćuje.

Gdje se proširenje cijena prikazuje?

Proširenje cijena prikazat će se ispod glavnog dijela oglasa. Korisnici mogu pomicati ulijevo ili udesno na svojim uređajima kako bi vidjeli cijene različitih dobara i usluga, te kliknuti na cijenu da bi krenuli prema tom određenom proizvodu.

Zašto koristiti Google AdWords proširenje cijena?

Proširenje cijena prikazuje se u više redaka, pružajući korisnicima korisne informacije prije nego što kliknu na oglas. Svaki redak sadrži vrstu proizvoda ili usluge, opis i cijenu, te vezu na odgovarajuću odredišnu stranicu. Ovakav strukturirani način isticanja informacija olakšava korisnicima oglasa da uspoređuju i potom odluče jesu li zainteresirani za oglašavani proizvod/uslugu.

Proširenje cijena također se može učinkovito koristiti u kombinaciji s drugim formatima oglasa. Ukoliko se upotrebljavaju proširenja za poziv, mogu se izraditi proširenja cijena za najpopularnije usluge. Izražena cijena može ponukati korisnika oglasa da nazove i raspita se o oglašenome, bez da posjeti web stranicu na koju oglas linka.

Google AdWords proširenje cijena

Izvor: Search Engine Roundtable

Kako postaviti proširenje cijena?

Na kartici Proširenja oglasa moguće je upravljati, zakazati i izvješćivati o proširenju cijena. Budući da se proširenje cijena može dodati na razini računa, kampanje ili grupe oglasa, mogu se pružiti općenite informacije o  proizvodima i uslugama na razini računa ili kampanje, te detaljnije informacije na razini grupe oglasa.

Za vremenski osjetljive ponude kao što su promocije i sportski događaji, moguća je izrada više proširenja cijena s odgovarajućim datumima početka i završetka, kako bi se osiguralo da cijene ostanu točne. Važno je zapamtiti da proširenja moraju sadržavati minimalno tri unosa za svako proširenje, do maksimalnih osam.

Kao i sva oglasna proširenja, AdWords proširenje cijena može poboljšati stopu klikanja. U beta testiranju, proširenje cijena značajno je poboljšalo stopu klikanja za mobilne uređaje i tablete kada su se prikazivala.

Važne pojedinosti za postavljanje proširenja cijena:

  • Ukoliko postoji samo jedna relevantna odredišna stranica za skup proširenja cijena, može se upotrijebiti isti konačni URL.
  • Proširenje cijena može se postaviti na razini računa, kampanje ili grupe oglasa.
  • Proširenje cijena bi trebalo biti relevantno za ključne riječi u grupi oglasa i u skladu s vrstama proizvoda ili usluga koje se oglašavaju.
  • Ako ga odaberemo koristiti, mora se postaviti najmanje tri proširenja cijena, a najviše osam.

Važna pojedinost o odobravanju proširenja je da samo oglas koji se prikazuje iznad organskih rezultata pretrage ispunjava uvjete za prikazivanje proširenja cijena. Stoga očekujemo da će proširenje cijena postati popularno, te da će posljedično povećati konkurentnost i CPC u AdWords kampanjama.

Proširenje cijena može dodati veću vrijednost tekstualnim oglasima pretraživačke mreže, omogućujući veću vidljivost uslugama i asortimanima proizvoda, povezujući ljude izravno s onim što ih zanima na web-lokaciji.

Proširenje cijena u oglasima omogućuje obogaćivanje ponude. Prikazuje ponudu tvrtke u interaktivnom obliku, kojeg korisnici mogu pomicati. Pomoću proširenja izrađuju se prečaci do konverzija. Kada korisnici kliknu ili dotaknu određenu stavku na izborniku s cijenom, oni se izravno otvaraju na povezanoj web-lokaciji.

Funkcioniranje naplate proširenja cijena

Cijena klikova na proširenje cijene jednaka je cijeni klikova na naslov ili URL za prikaz oglasa unutar kojega se prikazuje. Klikovi na proširenje cijene naplaćuju se kada korisnik klikne na bilo koju od stavki proširenja cijene. Međutim, klikovi na padajućem izborniku za mobilne uređaje da biste proširili „vrtuljak“ se ne naplaćuju.

Za sva eventualna pitanja o ovom proširenju (ali i drugim proširenjima AdWords oglasa), kontaktirajte nas s povjerenjem.

Nikola Slonja

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Google AdWords drafts & experiments

Google AdWords drafts & experiments

Razina složenosti članka: za početnike
| Martin Novak

Ukoliko se bavite online marketingom, sigurno ste dobro upoznati s važnostima testiranja. Testiranje vam pomaže da odredite najbolje solucije za pojedinačne metode marketinga. U okviru Google AdWordsa, to nam je omogućeno preko opcije „drafts & experiments“ (skice i eksperimenti u hrvatskom sučelju). ‘Ajmo prije svega ukratko objasniti što je to draft ili skica. Draft nam […]

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Google AdWords Scripts

Google AdWords skripte

| Nikola Slonja

U ovom ćemo se članku osvrnuti na Google AdWords skripte, alat koji pomaže automatizaciji zadataka u provedbi Google AdWords oglašavanja, putem programiranja.   Čemu služe AdWords skripte? AdWords skripte pružaju način da programski kontrolirate podatke programa AdWords pomoću jednostavnog JavaScript programa u IDE sučelju. IDE ili integrirano razvojno okruženje predstavlja set integriranih alata za razvoj […]

Prikaži više članaka