Besplatno oglašavanje za neprofitne organizacije – Google Ad Grants

Besplatno oglašavanje za neprofitne organizacije
Razina složenosti članka: za početnike
| Valentina Gudlin

Stvorilo se puno upitnika iznad glave? Netko nudi nešto besplatno? Netko nudi besplatno oglašavanje?
Da, upravo tako!

Google nudi besplatno oglašavanje za sve neprofitne organizacije na Google tražilici, a potrebno se samo prijaviti u program Google Ad Grants. Dosad u programu sudjeluje više od 35.000 neprofitnih organizacija kojima je cilj slati poruke vezane uz javne usluge kako bi ostvarile veći utjecaj na svijet.

Google Ad Grants program omogućuje besplatno Google AdWords oglašavanje neprofitnim organizacijama. Organizacije moraju ispuniti određene uvjete kako bi bile prihvaćene u program nakon čega dobivaju budžet do 10.000 USD mjesečno za oglašavanje na Google tražilici. Ovaj program pomaže organizacijama da globalnoj publici prenesu svoje poruke.
WOW!  Zvuči nevjerojatno, zar ne?

 

Za početak pogledaj uvodni video, a onda ću ti navesti sve uvjete koje moraš ispuniti kako bi tvoja organizacija bila primljena u Ad Grants program.

 

 

Evo koje uvjete tvoja organizacija mora ispunjavati kako biste se prijavili u Google Ad Grants program i ostvarili sredstva za besplatno oglašavanje na Google tražilici.

 

Uvjeti za pristupanje u Google Ad Grants program

 1. Provjerite nudi li se ovaj program u vašoj zemlji
  Na ovoj stranici možete pronaći da li se vaša zemlja nalazi na popisu gdje se nudi Google Ad Grants program. Od zemalja u regiji, program je dostupan u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

 

 1. Morate biti registrirani kao dobrotvorna-neprofitna organizacija
  Sve organizacije moraju biti registrirane pri lokalnom partneru TechSoupa u njihovoj zemlji i potvrđene kao neprofitne organizacije. U Hrvatskoj, organizacije moraju biti registrirane u regionalnoj podružnici TechSoup Globala pod nazivom TechSoup Balkans.

 

Organizacije moraju biti nešto od sljedećeg:

 • zaklade i fundacije osnovane u skladu sa Zakonom o zakladama i fundacijama;
 • udruge upisane u Registar udruga, osnovane u skladu sa Zakonom o udrugama i koje rade na neprofitnoj osnovi za opću dobrobit;
 • vjerske zajednice registrirane pri Ministarstvu uprave.

 

       Organizacije ne smiju biti nijedno od sljedećeg:

 • državno tijelo ili organizacija;
 • bolnica ili zdravstvena organizacija;
 • škola, centar za skrb o djeci, akademska ustanova ili sveučilište (filantropski ogranci obrazovnih organizacija).

 

 1. Kvalitetna web stranica

Vaša organizacija mora biti vlasnik domene na kojoj se nalazi web stranica organizacije. Web stranica mora sadržavati dovoljno informacija o svrsi organizacije, te jasan i nedvosmislen opis organizacije i misije.

U programu možete koristiti samo web stranicu koju ste prijavili, uključujući i podstranice, bez linkova trećih strana. Detaljnije informacije o uvjetima možete pronaći ovdje.

 

 1. Vaša web stranica ne smije prikazivati Google AdSense oglase ni oglašavačke veze afilijacija.

 

 1. Google ne dopušta oglase i odredišta (web stranice) koja promiču mržnju, nasilje i diskriminaciju.
  Oglasi, ključne riječi i odredište ne smiju poticati protivljenje ili negativne osjećaje u vezi s vjerskim uvjerenjima, invaliditetom, veteranskim statusom, državljanstvom, seksualnom orijentacijom, spolom, rodnim identitetom ili drugim osobinama povezane sa sustavom diskriminacije ili marginalizacije.

Besplatno oglašavanje za neprofitne organizacije - Google Ad Grants

Ok. Sada kada tvoja organizacija ispunjava navedene uvjete, preporučljivo je kreirati Google račun za neprofitne organizacije i zatim se prijavite se u Google Ad Grants program putem ove stranice.

Nakon što ispunite obrasce i primite poštom vaš korisnički ID Google Ad Grants programa – krenimo u kreiranje Google AdWords računa, kampanja, oglasa i ključnih riječi.

 

 1. Važno na početku postavljanja Google AdWords računa

Prvi korak je postavljanje AdWords računa. U Google AdWords račun prijavljujete se s e-mail računom i korisničkim imenom koje se naveli prilikom prijave u program.

Najvažniji dio postavljanja računa je postavljanje valute i način plaćanja.  
Kao valutu morate postaviti US Dollar  bez obzira da li se u vašoj zemlji ne koristi navedena valuta.
Drugi i najvažniji korak je upit o informacijama o načinu plaćanja (eng. Billing information). Ovo mjesto obavezno ostavite prazno, te ignorirajte upozorenja.
Nakon što kreirate kampanju i unesete AdWords ID u Google račun za neprofitne organizacije, Google će automatski ispuniti informacije o načinu plaćanja i maknuti upozorenja.

 

 1. Kreiranje kampanje
  • U Google Ad Grants programu možete koristiti samo Pretraživačku kampanju ( Search Network).
  • Zatim kod odabira mreže oglašavanja ( Networks) odznačite Google partnere (Bing i slično…) te odznačite Google Prikazivačku mrežu (eng. Google Display Network).
  • Odabir lokacije prikazivanja oglasa. Prema novim pravilima od 1. siječnja 2018. godine ne možete ciljati cijeli svijet, već samo države / gradove / županije koje su relevantne vašoj organizaciji.
  • Pod postavkom jezika, odaberite jezike koji su relevantni jeziku oglasa i državama u kojima ćete se oglašavati.
  • Kod postavkama licitacija ( Bidding) odaberite ručno licitiranje (eng. Manual bidding). Također, prema novim pravilima, nakon što vaš račun dosegne 500 klikova mjesečno, postavke licitacije morate promijeniti u Povećanje konverzija (eng. Maximize conversions).
  • Vaš mjesečni budžet je oko 10.000 USD, kada taj broj podijelite sa 30,4 dobijete iznos vašeg dnevnog budžeta, odnosno maksimalnih 329 USD.
  • Mjesečna stopa klikova ( Click-Through Rate) mora biti iznad 5% kako bi vaš račun bio aktivan.

 

 1. Kreiranje oglasa i ključnih riječi

Ad Grants AdWords računi moraju imati najmanje dvije aktivne grupe oglasa po kampanji, od kojih svaka sadrži skup relevantnih ključnih riječi za vašu organizaciju. U grupama oglasa moraju biti najmanje dva aktivna oglasa, te najmanje dva oglasna proširenja za veze na web lokaciju.

 

 1. Postavljanje Analytics koda za praćenje konverzija

Google Analytics je besplatan alat koji vam omogućuje da vidite i pratite interakciju posjetitelja s oglasima putem praćenja konverzija. Prije postavljanja koda za praćenje konverzija, razmislite koja od akcija (konverzija) posjetitelja vam je najvažnija – prijava na newsletter, donacije ili nešto treće?

 

Korisnici Google Ad Grantsa moraju biti organizacije i moraju raditi isključivo u dobrotvorne svrhe.  Svaki račun za koji se utvrdi da krši programska pravila podliježe automatskom obustavljanju bez upozorenja.  Google pridržava pravo odobriti ili odbiti prijavu ili sudjelovanje organizacija u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga te u bilo kojem trenutku nadopuniti ili izmijeniti ove smjernice.

Nakon što je tvoja organizacija primljena u program, o tome ne smijete davati priopćenja u tisak ili objave u medije. Svoje sudjelovanje u programu možete objaviti samo na kanalima društvenih mreža, biltenima ili na svojoj web stranici u sljedećem obliku:

„[Naziv organizacije] prima potporu programa Google Ad Grants. Program Google Ad Grants podupire registrirane neprofitne organizacije od kojih mnoge, kao i tvrtka Google, nastoje dobrotvornim radom pružiti pomoć u područjima kao što su znanost i tehnologija, obrazovanje, globalno javno zdravstvo, okoliš, zaštita prava mladih i umjetnost. Google Ad Grants program je oglašavanja koji neprofitnim organizacijama omogućuje besplatno oglašavanje na stranicama rezultata Google pretraživanja.“

Nadam se da te nisam uplašila s ovoliko informacija, svaki početak je malo teži, no sve se na kraju isplati.

Želim ti puno sreće i uspjeha, a ako ćeš trebati pomoć s postavljanjem i vođenjem AdWords računa, kampanja, oglasa i ključnih riječi ili s postavljanjem Google Analytics alata – javi se bez ustručavanja!
Mi smo tim digitalnih stručnjaka koji će ti rado pomoći!

 

Linkovi:

Google 1 | 2 | 3 | 4

Valentina Gudlin