AdWords responzivni oglasi na Googleovoj prikazivačkoj mreži

AdWords responzivni oglasi na Googleovoj prikazivačkoj mreži
| KG Media

O responzivnim oglasima

AdWords responzivni oglasi predstavljeni su 2016. godine, a od 31. siječnja 2017. oni su u potpunosti zamijenili „stare“ formate tekstualnih oglasa na prikazivačkoj mreži. Njihova najveća prednost je veća fleksibilnost izrade korištenjem postojećih templateova, što predstavlja jednostavnost kod postavljanja.

Kako bi se prilagodili oglasnom prostoru dopuštenih omjera, responzivni oglasi sustavno modificiraju svoju veličinu, izgled, stil, te format. Tako se, na primjer, responzivni oglas može na određenoj web lokaciji pojaviti u obliku slika oglasa, a na drugoj kao dinamični tekstualni oglas. Automatsko preobražavanje oglasa omogućuje da se oglas optimalno uklopi u oglasni prostor u datom trenutku na određenoj web lokaciji prema načinu ciljanja koje je određeno u postavkama kampanje.

Cilj takvog prilagođavanja je maksimalno korištenje oglasnog prostora na web lokacijama. Na taj način ovi oglasi povećavaju doseg utjecaja, kao i uštedu vremena, jer nije potrebno izrađivati više dimenzija istog oglasa. Trenutno postoji na desetke različitih veličina i vrsta oglasa koji se mogu koristiti u AdWords sučelju. Koju vrstu oglasa odabrati? Koju veličinu? Upravo su responzivni oglasi odogovor na ta i slična pitanja.

Oglašivači više ne trebaju pripremati dvadesetak veličina oglasa kako bi pokrili sve dostupne dimenzije oglasnog prostora. Responzivni oglasi uključuju tekstualne i vizualne formate tako da ujedno pokrivaju više vrsta oglasa i to sve prilikom jednog te istog procesa izrade.

Vrste i izgled responzivnih oglasa

 • Nativni banner oglas
 • Slika oglas
 • Tekst oglas

Responzivni oglasi mogu se prikazati u praktički svim veličinama navedenih vrsta formata oglasa. Izgled responzivnih oglasa najbolje je prikazati primjerima.

Primjer nativnog oglasa:

 

Primjer slika oglasa:

 

Primjer tekstualnog oglasa:

 

Izrada responzivnih oglasa

Kod izrade responzivnih oglasa potrebno je unijeti sljedeće elemente u oglasno rješenje:

 • kratki naslov,
 • dugi naslov,
 • opis oglasa,
 • naziv tvrtke/branda koju/kojeg oglašavate,
 • završni URL odredišne stranice na koju usmjeravate korisnike,
 • slike i logotip, do 1 MB „težine“:
  • Pejzažna slika: Omjer slike: 1.91:1. Dimenzije: 1200 × 628 (preporučeno), 600 × 314 (minimalno)
  • Kvadratna slika: Omjer slike: 1:1. Dimenzije: 1200 × 1200 (preporučeno), 300 × 300 (minimalno)
  • Logotip: Omjer slike: 1:1. Dimenzije: 1200 × 1200 (preporučeno), 128 × 128 (minimalno)

Slike i logotip mogu se skenirati s web lokacije čiji proizvodi ili usluge se oglašavaju, odabrati iz baze slika ili jednostavno prenijeti iz vlastitog albuma. Tekstualni dio ne smije prekrivati više od 20% slike. Sustav ponekad može vodoravno obrezati sliku (samo do 5% sa svih strana) kako bi se naknadno uklopile u oglasne prostore. Kod logotipa se preporuča prozirna pozadina ukoliko je logotip centriran. Kratki i dugi naslov te opis oglasa koriste se za tekstualni opis proizvoda ili usluga koje se oglašavaju, za navođenje njihovih prednosti nad konkurencijom, cijene, beneficije, te se korisnike poziva na određenu radnju. Nakon izrade responzivnih oglasa moguć je njihov pregled prije objavljivanja. Također, savjet je da se nakon odobrenja oglasa pričeka najmanje 7 dana prije analize i ocjenjivanja njegove uspješnosti.

I za kraj…

Responzivni oglasi zvuče baš korisno, fleksibilno i praktično. Uz sve mogućnosti koje pružaju oglašivačima bilo bi šteta ne koristiti ih. Ukoliko i vi želite obogatiti svoju kampanju responzivnim oglasima kako bi dosegnuli više korisnika na raznim oglasnim prostorima, slobodno nam se javite. Mi ih možemo izraditi za vašu kampanju.

 

*Slika AdWords responzivni oglasi na Googleovoj prikazivačkoj mreži preuzeta preko https://goo.gl/gjngkI

KG Media

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

Google AdWords drafts & experiments

Google AdWords drafts & experiments

Razina složenosti članka: za početnike
| Martin Novak

Ukoliko se bavite online marketingom, sigurno ste dobro upoznati s važnostima testiranja. Testiranje vam pomaže da odredite najbolje solucije za pojedinačne metode marketinga. U okviru Google AdWordsa, to nam je omogućeno preko opcije „drafts & experiments“ (skice i eksperimenti u hrvatskom sučelju). ‘Ajmo prije svega ukratko objasniti što je to draft ili skica. Draft nam […]

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

AdWords Customer Match (CRM) – targetiranje po email listi

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

Što je AdWords CRM? AdWords customer match (CRM) omogućava vam ciljanje onih korisnika čije ste e-mail adrese prikupili. E-mail adrese se mogu prikupiti na više načina, a u najčešće spadaju: prijava na newsletter, registracija na stranici ili webshopu, obavljena transakcija, poslan upit i sl. Jednom kada prikupite dovoljno e-mail adresa, moguće ih je uploadati u […]

Google AdWords proširenje cijena

Google AdWords proširenje cijena (Price ekstenzija)

Razina složenosti članka: za početnike
| Nikola Slonja

Već smo pisali o proširenim Google AdWords oglasima. No ne treba miješati proširene AdWords oglase s proširenjima AdWords oglasa. Komplicirano? Nimalo. Dobro, možda malo jest… 🙂 Ali zato smo tu da pojasnimo. Ovom ćemo prilikom razjasniti što je proširenje cijena (price ekstenzija) u Google AdWords oglasima. Što je proširenje cijena u AdWords oglasima? Proširenje cijena […]

Prikaži više članaka