5 bitnih Internet marketing trendova u 2015.

Internet Marketing Trendovi
| Ivan Smolković

Ludo i nezaboravno, ili pak nešto mirnije. Kako je kome bilo milije, no tu smo svi. Na početku nove, brojkom – 2015. godine. A ona donosi, blago rečeno, mnoštvo promjena u svim segmentima vezanih uz Internet marketing. Fokus će biti, prije svega, na samoj kvaliteti, pravilnim tehničkim predispozicijama i što segmentiranijem ciljanju korisnika.

 

S obzirom da svaka nova godina (ako ne i mjesec kad je u pitanju IM) donosi mnoštvo promjena i novih trendova, za Vas smo pripremili njih 5 koji će obilježiti 2015. godinu i na koje bi se trebali fokusirati u slučaju da želite biti što konkurentniji na tržištu.

5 bitnih trendova Internet marketinga u 2015. godini:

Mobilno, mobilno, mobilno…

Povećanje korištenja mobilnih uređaja
Izvor slike: http://bit.ly/1zNUEXo

 

Optimizacija za mobilne uređaje. Činjenica da se mobilni uređaji vrtoglavom brzinom približavaju korištenju desktop-a, govori nam o nužnosti prilagodbe internetskih stranica za mobilno. Old news, pomisliti ćete. Naime, već u 2014. godini puno se govorilo o implementacijama responsive dizajna ili mobilnih aplikacija, i to je do sad već trebalo biti implementirano (u slučaju da nije, krajnje je vrijeme). Ovaj članak ipak neće obrađivati tehničku izvedbu internetske stranice, već važnost optimizacije sadržaja za mobilne uređaje, također i podešavanje/prilagodbu kampanja na društvenim mrežama.
Opće je poznato da Google daje posebnu važnost i, u zadnje vrijeme, često bolje pozicije (naravno, ukoliko je sadržaj relevantan i kvalitetan) internetskim stranicama koje su optimizirane za mobilne uređaje jer ih smatra relevantnima i korisnički prihvatljivijima od stranica koje nisu optimizirane. Lako je primijetiti na rezultatima mobilnih pretraga tekst “mobile friendly” kojim Google poručuje korisnicima da je određena internetska stranica optimizirana za mobilne uređaje. Stoga je uvedena i nova mogućnost unutar Google Webmaster alata za provjeru stranica za mobilne uređaje pod nazivom “Upotrebljivost za mobilne uređaje”. Bitno je napomenuti da uz prilagodljivost samih internetskih stranica mobilnim uređajima, treba imati na umu izradu sadržaja koji će biti usmjeren posebno za korisnike ovih vrsta uređaja, te razne strategije koje bi također trebalo segmentirati na korisnike koji pretežito koriste mobilne uređaje. Može se zaključiti da internetske stranice prije svega moraju biti optimizirane za mobilne uređaje, imati prilagođene formate oglasa, sadržaj koji je izrađen i prilagođen za mobilno, te je potrebno provoditi kampanje imajući u vidu ponašanje, konzumaciju i interakciju korisnika mobilnih uređaja. Na ovim će trendovima biti vrlo veliki naglasak u 2015. godini pa stoga svakako uzmite u obzir ove informacije.
Izvor: http://onforb.es/1uxxnG0

Još raširenija upotreba content marketinga

Raširenija upotreba content marketinga
Izvor slike: http://bit.ly/1xJNjwY
Tvrtke koje su provodile content marketing u 2014. godini na kvalitetan način, već ubiru plodove ulaganja i bilježe bolju posjećenost ciljanih korisnika koji konzumiraju ovu vrstu sadržaja. Iako je content marketing dugoročna strategija i rezultati ne dolaze trenutačno (kao na primjer kod PPC oglašavanja) nego kroz određeni period vremena, naši klijenti sve više prepoznaju prednosti ove strategije Internet marketing miksa i sve više alociraju budžete s ostalih kanala upravo na ovaj. Kreiranje takve vrste sadržaja također je izrazito korisno za korisnike koji su u “see” i “think” fazama (cca 90% korisnika) i koji će tek nakon određenog vremena biti spremni na eventualnu konzumaciju usluga ili proizvoda koji se nude. U praksi vidimo veliki broj internetskih stranica koje su optimizirane samo za “do” fazu pa kao takve gube 90% potencijalnih korisnika koji nisu trenutno spremni na kupovinu, nego su u fazi istraživanja i informiranja.

Najveći naglasak i trend u 2015. godini će biti kreiranje i prilagodba sadržaja za mobilne uređaje. Tako bi sadržaj za mobilne uređaje trebao biti kraći i kao takav “lakši” za konzumaciju na mobilnim uređajima i izrađen na temelju razumijevanja navika korisnika koji koriste mobilne uređaje. Stoga se preporučuje i upotreba videa i vizualnog/slikovnog sadržaja koji je idealan za mobilno. U nastavku slijedi nekoliko kratkih uputa/pitanja putem kojih možete provjeriti navike korisnika koji koriste mobilne uređaje:

  • Koji postotak korisnika pristupa Vašoj internetskoj stranici putem mobilnih uređaja?
  • Koriste li tablet ili mobilne uređaje?
  • Koje aktivnosti provode na Vašoj internetskoj stranici neovisno o ili uspoređujući s ostalim prometom?
  • Kojoj vrsti sadržaja pristupaju?
  • Koliko vremena provode na Vašoj internetskoj stranici?
  • Konzumiraju li tekstualni ili vizualni sadržaj?
  • Koje društvene mreže koriste na mobilnim uređajima?

Činjenica je da se content marketing pretvara u mobilni content marketing pa svakako treba imati na umu ovaj brzorastući trend te na taj način omogućiti korisnicima što bolje korisničko iskustvo. Zbog toga će Vas i svemoćni Google zavoljeti.
Izvor: http://onforb.es/1pisfcShttp://onforb.es/1hgHUBZ

Vrtoglavi porast “programmatic” oglašavanja

Programmatic oglašavanje
Izvor slike: http://bit.ly/1BA0SN2
Svi koji su upoznati s terminom “programmatic oglašavanje” znaju da ova vrsta oglašavanja znači visoko ciljano automatizirano oglašavanje uz bidanje u stvarnom vremenu. Stoga je tehnologija koja omogućuje ovu vrstu oglašavanja, tj. kupovine oglasa puno jeftinija jer većinu posla obavljaju mašine, a tek malo ljudi. Ova vrsta oglašavanja omogućuje praćenje navika i trendova određenih korisničkih skupina kako bi im se plasirali što relevantniji oglasi. Na taj način se osigurava prikazivanje ciljanih oglasa u pravo vrijeme na pravom mjestu. S obzirom da trenutno tržište nije zasićeno, korisnici koji prepoznaju ovaj način oglašavanja biti će ispred svoje konkurencije, te osigurati visoko ciljano oglašavanje potencijalnim korisnicima i u konačnici kupcima.

Programmatic Marketing Platforma (PMP) omogućuje identifikaciju online korisnika na bazi demografskih i geografskih pokazatelja, interesa, ponašanja, uređaja i slično. Nakon što su korisnici identificirani i segmentirani, platforma koristi bidanje u stvarnom vremenu na stranicama koje su tematski vezane i koje se nalaze u oglašivačkoj mreži, te na taj način omogućuje plasiranje relevantnih oglasa ciljanim korisnicima. Naš prijedlog je da upotpunite svoj Internet marketing miks u 2015. godini ovim odličnim načinom oglašavanja, te osigurate korisnicima visoko relevantne oglase u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Sinergija SEO-a, društvenih mreža i content marketinga

Sinergija seo, content marketing i društvene mreže
Izvor slike: http://bit.ly/1vRS7ZV
Content marketing se u zadnje vrijeme sve više opisuje kao “novi SEO” i ta titula svakako drži vodu. SEO i content marketing će nastaviti koegzistirati kao dvije odvojene aktivnosti ali s isprepletenim aktivnostima koje će biti neophodne za uspjeh određene IM strategije. Tvrtkama koje neće ulagati u kvalitetnu content marketing strategiju ubrzo će biti jasno da su njihove SEO kampanje nedjelotvorne i bez pomaka. Tako da treba voditi računa o provođenju content marketinga u slučaju da se ulaže u optimizaciju za tražilice.

SEO će biti više vezan za tehničke aspekte kao što su meta podaci, indeksiranje, brzina stranice, istraživanje ključnih riječi i slično, dok će s druge strane društvene mreže biti dobrim dijelom zadužene za vidljivost i distribuciju sadržaja koji se izrađuje za web stranicu. Problematika koju često vidimo je ta da tvrtke ulažu u izradu kvalitetnog sadržaja, ali je s druge strane smanjen fokus na promociju i distribuciju tog sadržaja. Stoga će dosta tvrtki trebati napokon shvatiti i prepoznati prednosti koje donosi oglašavanje na društvenim mrežama, a koje između ostalog uključuju brendiranje i podizanje autoriteta, dvosmjernu komunikaciju, mogućnost plasiranja relevantnog sadržaja i slične aktivnosti koje su specifične za društvene mreže. Također je bitno spomenuti da društvene mreže nemaju toliki utjecaj na direktnu prodaju ali su idealne za korisnike koji su u “think”, “see” i “post buy” fazama. Sinergija ove tri vrste oglašavanja će u 2015. godini biti jako bitna i ako želite pozitivne rezultate svakako razmislite o provođenju sve tri vrste kampanja koje će biti nadovezane jedna na drugu.
Izvor: http://onforb.es/11Sc7Vl

Inbound marketing – strategija “njegovanja” korisnika i pretvaranja u kupce

Inbound marketing metodologija
Izvor slike: http://bit.ly/1eXoErp
Iako je Inbound marketing na svjetskoj razini već stara vijest, na žalost u Hrvatsku tek polako i sramežljivo ulazi unatrag nekoliko godina, a naša predviđanja su da će ga u 2015. godini koristiti sve više korisnika/klijenata. Inbound marketing temelji se na izgradnji kvalitetnog odnosa s korisnicima u smislu pružanja kvalitetnih i edukativnih informacija. Činjenica da korisnici nisu odmah spremni na kupovinu nekog proizvoda ili usluga upućuje nas na zaključak da internetske stranice gube oko 90% korisnika samo zbog toga što nemaju razrađeno pružanje relevantnih informacija na stranicama, te kao takve nisu podobne za takav tip korisnika koji su u “istraživačkoj” fazi. Kako bi pružili relevantne informacije takvoj vrsti korisnika, strategija inbound marketinga temelji se na izradi kvalitetnog i relevantnog sadržaja putem kojeg se korisnici informiraju, te kao takvi segmentiraju prolazeći određene faze. Put kojim se korisnici kreću izgleda ukratko ovako:

 

Korisnici prolaze kroz 3 glavne faze:
  1. TOFU – top of funnel (vrh ljevka)
  2. MOFU – middle of funnel (sredina ljevka)
  3. BOFU – bottom of funnel (dno ljevka)
Nakon što su nam ostavili podatke, šaljemo im putem e-maila pozive na konzumaciju tipa informativnih članka o određenoj temi za koju su zainteresirani. Nakon određenog perioda pratimo koji su potencijalni kupci išli/kliknuli na link i čitali članke, te ih kao takve segmentiramo i vodimo dalje kroz “ljevak”. Znači spremni su za sljedeći koraka to je MOFU. Na MOFU im također nudimo još specifičnije informacije o određenim temama te ih navodimo putem landing pagea da si opet nešto preuzmu (vodič, task lista…). Onima koji su preuzeli materijale dalje nastavljamo slati e-mailove na još specifičnije članke i nastavljamo graditi zajedničko povjerenje. Također pratimo posjetitelje koji su sada “prospects” i koji odlaze čitati sadržaj koji šaljemo. Nakon određenog razdoblja opet šaljemo poziv da preuzmu sad već konkretnu ponudu ili kupone za npr. rezervaciju. Oni posjetitelji koji preuzmu te kupone se pretvaraju u “sales qualified lead” i kao takvi su visoko kvalificirani za prodaju.
Ovo je 5 glavnih trendova koji će obilježiti 2015. godinu. Mi smo u to sigurni. A nadamo se da ćete i Vi prepoznati njihov potencijal i implementirati ih u svoj Internet marketing miks. Naravno, pritom Vam stojimo na raspolaganju za eventualna pitanja.  🙂
Ivan Smolković

Povezane objave

Zanimljive i korisne informacije vezane uz oglašivačke trendove i kampanje

rezultati oglašavanja na internetu

Zašto izostaju rezultati oglašavanja na Internetu?

Razina složenosti članka: za početnike
| Saša Petković

Svaka agencija koja provodi oglašavanje za veliki portfelj klijenata zna da Online oglašavačka kampanja ne donosi uvijek očekivane/ željene rezultate. Većina tvrtki ima visoka očekivanja od svojih marketinških napora, no katkad rezultati oglašavanja razočaraju. Zašto je to tako? Zašto nekad izostanu rezultati oglašavanja na Internetu? O ovoj smo tematici pronašli fantastičan članak na stranici tvrtke […]

Google Marketing Next 2017 - Naslovna

Google Marketing Next 2017

Razina složenosti članka: za informirane
| Martin Novak

U utorak 23.05., kao i prošle godine u isto vrijeme, održan je event Google Marketing Next 2017 u San Franciscu. Tema eventa je, kao što se da zaključiti iz naziva, budućnost digitalnog marketinga. Ono što dolazi i ono što možemo zajedno postići. Naglasak je opet bio na mobilnim uređajima i mikromomentima, ali je ovog puta […]

AdWords remarketing

AdWords remarketing

| Nikola Slonja

Što je remarketing? Remarketing (koji se još katkad naziva i retargeting) omogućuje prikazivanje oglasa posjetiteljima koji su već posjetili web-lokaciju (ili koristili mobilnu aplikaciju) koja se oglašava. Kad posjetitelji napuste web-lokaciju bez konverzije, remarketing služi za njihovo ponovno povezivanje s web-lokacijom, i to prikazivanjem relevantnih oglasa na različitim platformama i uređajima. Prednosti remarketinga Najvažnije prednosti […]

Prikaži više članaka